Misery nechce zemřít: Stephen King se při psaní inspiroval závislostí na kokainu i vrahem Johna Lennona

Misery nechce zemřít: Stephen King se při psaní inspiroval závislostí na kokainu i vrahem Johna Lennona
Zdroj: se souhlasem České televize
Misery nechce zemřít: Paul Sheldon je autorem románů o dívce jménem Misery. Jednoho dne nechá hrdinku svých knih zemřít a začne pracovat na novém materiálu. To se ale nelíbí Annie Wilkes, spisovatelově fanynce číslo jedna.Role romanopisce Sheldona byla nabídnuta také Michaelu Douglasovi, Jacku Nicholsonovi či Robertu De Nirovi.
Scenárista filmu William Goldman řekl, že spousta herců odmítla roli v Misery kvůli tomu, že ženská postava zastiňuje tu mužskou. Na nabídku nakonec kývl James Caan.Kathy Bates se stala první herečkou, která získala Oscara za hlavní ženskou roli v hororu. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Postava spisovatele se v románech Stephena Kinga objevuje poměrně často. Vzpomeňme třeba na Osvícení anebo Prokletí Salemu. Nikdo si ale nevytrpěl tolik, jako romanopisec Paul Sheldon z Misery nechce zemřít. Proč mu King přichystal takový osud? Zřejmě proto, že se při psaní inspiroval vlastní drogovou závislostí i nepříliš dobrou zkušeností se svými fanoušky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 03. 2022 10:00

Misery nechce zemřít: Paul Sheldon je úspěšný autor knižní série, jejíž hlavní postavou je žena jménem Misery. Zrovna má za sebou poslední díl, kde nechal hrdinku zemřít. Je totiž připravený napsat něco nového. Jenže během Paulova výletu do hor se strhne ošklivá bouře, během níž spisovatel skončí v bezvědomí v havarovaném autě. Naštěstí jej zachrání Annie Wilkes, jeho fanynka číslo jedna. Když se však dozví, co s její oblíbenou postavou udělal, připraví mu perné chvilky. Na film s Kathy Bates a Jamesem Caanem se můžete podívat dnes ve 23:00 na ČT 2.

Drogová inspirace Stephena Kinga

Přestože se příběh o šílené fanynce nezakládá na skutečných událostech, čerpal King při jeho tvorbě z vlastních zkušeností. Spisovatel otevřeně přiznal, že si v letech 1978-1986 prošel silnou drogovou závislostí, takže román Misery, který vyšel roku 1987, částečně odráží jeho boj s návykovými látkami“Misery je kniha o kokainu. Annie Wilkes je kokain. Byla mou fanynkou číslo jedna,” řekl v roce 2014 pro časopis Rolling Stone.

Annie Wilkes a vrah Johna Lennona

Kromě drog se King tímto románem pomyslně vypořádal i s negativními reakcemi fanoušků, kteří nedlouho předtím strhali jeho fantasy počin Dračí oči. Tato kniha byla výrazným odklonem od autorovy klasické tvorby, stejně jako příběh, na němž začal Sheldon pracovat poté, co nechal Misery zemřít.

Na konci osmdesátých let si navíc King v rozhovoru pro The Washington Post vybavil příhodu, kdy po něm chtěl jistý Mark Chapman podepsat fotografii. Mělo k tomu dojít v roce 1979. Ačkoli se možná jednalo jen o shodu jmen, spisovatel dospěl k závěru, že nejspíš skutečně šlo o vraha Johna Lennona.

Na dalším setkání na něj zase jeden fanoušek sprostě křičel, když spisovatel ignoroval jeho žádost o autogram. Jak sám King podotkl, hranice mezi miluji tě a nenávidím je opravdu velmi tenká. I tyto zážitky tak měly vliv na román Misery, respektive na charakter Annie Wilkes.

Misery nechce zemřít obstála ve zkoušce času

Ač je film Misery nechce zemřít prakticky představením o dvou osobách, dokázal již mnohokrát obstál ve zkoušce času. Snímek těží z kvalitních dialogů a interakce mezi Kathy Bates a Jamesem Caanem. Akce je zde pomálu, ale když už na ni dojde, stojí za to. Vše je zahráno velmi realisticky zřejmě proto, že za herce nezaskakovali kaskadéři. Společná chemie tak mohla fungovat i ve vypjatých situacích. Důkazem je závěrečná rvačka, v níž byla použita jen nezbytná rekvizita v podobě Anniiny hlavy, kterou Sheldon trošku “poupraví” těžítkem ve tvaru pašíka.

Zdroje informací:  

Looper.com: Is Misery Based On A True Story? 

Looper.com: The Untold Truth Of Misery 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články