Rebel Jiří Sovák: Vzepřel se otci i německým okupantům. Soudruzi jej ale dostali, podepsal Antichartu

Rebel Jiří Sovák: Vzepřel se otci i německým okupantům. Soudruzi jej ale dostali, podepsal Antichartu
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Na kolejích čeká vrah: Major Kalaš je opět v plné polní. Tentokrát řeší dvě tragédie, ke kterým dojde na krátké trati, po níž zrovna uhání střežený vlak s novými bankovkami.Přepadení vlaku měli "na starosti" herci Bohumil Šmída a Josef Bláha.Vlakové scény (kromě těch úvodních) se natáčely v Cerhenicích na zkušebním železničním okruhu Československých drah.Film vznikl na motivy knižní předlohy spisovatele Eduarda Fikera. Premiéry se autor bohužel nedožil.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jiří Sovák, legendární český herec, kterého si dnes můžeme připomenout v kriminálce Na kolejích čeká vrah, hýřil na televizních obrazovkách humorem. Ve skutečnosti se ale za komika nepovažoval. Nepřály tomu ani okolnosti v jeho soukromém životě. Komunistický režim se ho totiž snažil zneužít ve svůj prospěch.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2021 11:00

Děj filmu Na kolejích čeká vrah: Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí rychlík se vzácným nákladem - veze zbrusu nové bankovky, které hlídá stráž Veřejné bezpečnosti. Než ale vlak dorazí do cíle, dojde ke dvěma tragickým událostem. A ty nevyřeší nikdo jiný, než major Kalaš v podání Jiřího Sováka. Na kalašovku Na kolejích čeká vlak z roku 1970 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Jak se Schmitzer stal Sovákem

Jiří Sovák, původním příjmením Schmitzer, si nikdy nenechal nic diktovat. Ač se učil na číšníka, otce neposlechl a nestal se hoteliérem. Po škole pracoval ve spořitelně, v té době také začal koketovat s ochotnickým divadlem. Během okupace nastoupil na konzervatoř, dlouho se tam ale neohřál. Musel narukovat do továrny Walter v Jinonicích. A tehdy opět vystrčil pomyslné růžky a vzepřel se trendu poněmčování příjmení. On si jej právě naopak počeštil na Sováka.

Po válce si musel odkroutit povinnou vojenskou službu, kde se seznámil s Miroslavem Horníčkem. Oba poté pojilo silné přátelství. Herecké vzdělání si Sovák dodělal v “Déčku” E. F. Buriana. V roce 1952 nastoupil na Vinohrady, kde strávil dvanáct let.

Na Jiřího Sováka si soudruzi brousili zuby

V padesátých letech pronikla politika i na prkna, která znamenají svět. Kdo nebyl příliš slavný, mohl doufat, že si ho soudruzi nevšimnou. Jiří Sovák ale populární byl... Vše se ještě znásobilo, když v druhé polovině šedesátých let začal vystupovat v Národním divadle, televizi a na různých zájezdech. Svým vypravěčským umem se vyrovnal i Vladimíru Menšíkovi.

Přes svou rebelii Sovák režimu v jistém smyslu podlehl. Jednak rolí v legendárních Chalupářích, kteří měli propagovat život na vesnici jako únik z každodenního shonu, jenž přinášel život v městech a státě, který neumožňoval vycestovat za hranice. Došlo však i na podpis Anticharty odsuzující Chartu 77 a její tvrzení, že komunistický režim nedodržuje lidská práva, přestože se k tomu sám zavázal.

Napjaté vztahy v rodině Jiřího Sováka

Jiří Sovák opustil angažmá v Národním divadle po 17 letech, hraní mu totiž ztěžovala zranění z autonehody. Auto se stalo osudným i jeho synovi Jiřímu Schmitzerovi, který v sedmdesátých letech srazil chodce, jenž následně zemřel. Sovák mu to nikdy neodpustil. Vytvořilo to mezi nimi zlou krev, která vytrvala až do konce jeho života.

Naposledy jsme mohli svérázného herce Jiřího Sováka vidět v roce v 1999 ve filmu Návrat ztraceného ráje. Poslední roky života strávil se ženou Annou, s níž ho pojil více než čtyřicetiletý svazek. Jiří Sovák zemřel 6. září 2000 ve věku 79 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Sovák

CT24.ceskatelevize.cz: Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články