Neznámá fakta o Mr. Beanovi: Původně se měl jmenovat Mr. White, vysílal se ve více než 200 zemích

Mr. Bean
Zdroj: Universal Pictures
Mr. Bean se vysílal ve více než 200 zemích po celém světě. Velkým plusem byla skutečnost, že nebyl zapotřebí dabing.Poprvé se Atkinson převtělil do svého alter ega na univerzitě v Oxfordu.Pan Fazole odešel do oficiálně do důchodu v roce 2012.Bean se neobjevil jen v populárním sitcomu, ale rovněž ve filmech, krátkých skečích a reklamách.+ 6 fotek+ 7 fotek

Rowan Atkinson má za sebou poměrně bohatou hereckou kariéru, navždy však bude divákům nejvíce známý jako nekňuba s gumovým obličejem a medvídkem, Mr. Bean. Nebylo by ale od věci zamyslet se nad tím, zda by měl pan Fazole takový úspěch, kdyby používal původní příjmení Mr. White. Možná by se tak dočkal vysílání pouze ve své vlasti, a ne skoro po celém světě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 05. 2020 09:00

Seriál Mr. Bean se natáčel mezi roky 1989 až 1995. Během těchto šesti let se natočilo pouhých 14 dílů, a přesto sitcom zaznamenal mezinárodní úspěch a stal se kultovní záležitostí. Vždyť kdo, alespoň jednou, neviděl lapálie věčného smolaře Beana, který jezdí žlutozeleným Mini a jeho nejlepším přítelem je plyšový medvěd Teddy.

Mr. Bean kam se podíváš

“Osobně si myslím, že možná ani neexistuje země, kde by neznali Beana,” řekl Atkinson stanici ABC. “Zřejmě se každému líbí určitá nenáročnost tohoto druhu zábavy. Vždyť nejde o nic jiného než o malé dítě, které je uvězněné v těle dospělého chlapa.” 

Grimasy

Představitel Mr. Beana si údajně nacvičoval své grimasy naposledy před vystoupením v Oxfordu, kde celý nápad na tuto podivnou postavičku vznikl. “Od té doby jsem se pak v zrcadle ani jednou nekontroloval. Svému obličeji věřím na sto procent,” prozradil Rowan.

Inspirace

Skutečnou inspirací pro postavu Mr. Beana byl pro herce francouzský komik Jacques Tati, jenž se proslavil hlavní rolí ve filmu Prázdniny pana Hulota. Nejvíce ho zaujal Jacquesův nekompromisní přístup ke komickým číslům. Jinými slovy, pokud má mít něco úspěch, musí se do toho jít naplno.

Je libo květák?

Když producenti pořadu usoudili, že Mr. White není to pravé ořechové, rozhodli se, že bude nejlepší zajít si pro inspiraci do zelinářství. Květáky bývají poměrně velké a výrazné, tak není divu, že jim padly ihned do oka, nakonec ale raději, díky bohu, zvolili fazole. Byl by to docela jazykolam, říkat Mr. Cauliflower, nemyslíte?

Anarchista

V roce 2003 uvedl Atkinson pro web IGN, že pana Fazoli považuje za přirozeného anarchistu. “ Dělá si, co chce. Je sebestředný, sebejistý, a tak moc zahleděný do sebe, že nikoho jiného vedle sebe nepotřebuje. Veškerou srandu zvládne udělat úplně sám." 

Konec jedné éry

Mr. Bean se neobjevoval jen v seriálu, ale i ve filmech, různých skečích a také v reklamách. V roce 2012 se ale Rowan rozhodl tuto etapu svého života ukončit. Nejvíce mu vadilo to, že by se měl takto pitvořit i po padesátce. Z věčně smolařského podivína by se tak stala karikatura sebe sama. Jak sám řekl, člověk by měl vědět, kdy přestat. Vrátil se pouze v roce 2015 v rámci scénky v pořadu Comic Relief.

NA ZAJÍMAVOSTI A FOTKY MR. BEANA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: wikipedie, mentalfloss.com

Zdroj fotek: Universal Pictures, Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články