Noc na Karlštejně: Zákaz vstupu žen nebyl doopravdy tak přísný, přesto na hradě trpěly

Noc na Karlštejně: Zákaz vstupu žen nebyl doopravdy tak přísný, přesto na hradě trpěly
Zdroj: se souhlasem České televize
Noc na Karlštejně: Muzikál o císaři Karlu IV. (Vlastimil Brodský), jeho manželce Elišce Pomořanské (Jana Brejchová) a zábavných událostech na hradě Karlštejn byl natočen dle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického.Tvůrcům muzikálu Noc na Karlštejně se podařilo během natáčení poškodit výzdobu kaple sv. Kříže. Zapálili svíčky, které byly jenom na ozdobu.Vlastimila Brodského museli na roli Karla IV. dlouho přemlouvat. Myslel si, že není dostatečný „frajer“. Natáčení na Karlštejně zdržovali zbloudilí turisté, kteří se občas nechtíc dostali do záběru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zápletku legendárního filmu Noc na Karlštejně známe všichni. Jak to ale bylo ve skutečnosti? Opravdu neměly ženy na hrad přístup? Anebo si toto pravidlo vymysleli filmaři? A věděli jste, že na Karlštejně došlo k jedné velké tragédii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2021 11:00

Děj filmu Noc na Karlštejně: Královna Eliška Pomořanská touží vidět svého manžela Karla IV. tak moc, že se i přes přísný zákaz rozhodne strávit v převleku jednu noc na Karlštejně. Potvrdí se odvěká teorie, že muži se nedokáží obejít bez žen? Na historický muzikál Noc na Karlštejně z roku 1971 se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima.

Jak to bylo se ženami na Karlštejně?

Ženy měly na Karlštejně skutečně jistá omezení, ta se však týkala pouze kaple. Dočteme se o tom již v zakládací listině karlštejnské kapituly. V ní se praví, že nikdo nesmí spát ani ležet se ženou ve věži, jenž je určena právě pro tento svatostánek. Ženy se mohly pohybovat kde chtěly, jen se bylo potřeba vyhnout Velké věži, v níž sídlili obránci korunovačních klenotů.

V roce 1981 se však do kaple svatého Kříže nedostal nikdo. Kvůli zhoršujícímu se stavu byla pro veřejnost uzavřena až do roku 2000. Tedy po restaurování a vyřešení klimatických podmínek.

Ve stínu tragédie Johany Bavorské

Traduje se, že během silvestrovské noci roku 1386 se za zdmi hradu odehrálo krvavé drama. Stalo se to za vlády Václava IV. Jeho první manželka Johana Bavorská se v poklidu odebrala na lože, ze kterého však už nikdy nevstala. Dle kronikáře a diplomata Edmunda de Dyntera se měla uprostřed noci vzbudit a natáhnout se pod postel pro nočník. Přitom však probudila psa, který se polekal a prokousl jí hrdlo.

Mohlo se to opravdu stát? Mnozí historikové poukazují na to, že Johana ve skutečnosti zemřela na mor. Na druhou stranu je známo, že vladař lovecké psy miloval a dovolil jim spát i v ložnici. Navíc už předtím měli ošklivě pokousat hofmistra Kašpara Krajíře. Jak to tedy bylo?

Čachtická paní na Karlštejně?

Zatímco zákaz vstupu žen na Karlštejn byla pověra, pověst o české Čachtické paní se zakládá na pravdě. V 16. století žila na hradě manželka purkrabího, Kateřina Bechyňová. Ta, obzvláště krutým způsobem, zabila až čtrnáct lidí. Libovala si v týrání mladých služebných, pacholků a zvířat. Když někdo okamžitě nesplnil její rozkaz, skončil na dně hladomorny. Jednoho dne jí kočka drápy potrhala krajky. Za to nechala nebohé zvíře zaživa stáhnout z kůže.

Vše se provalilo díky Václavu Hájkovi z Libočan, jenž na její počínání upozornil soud. Za své činy skončila i Kateřina Bechyňová v hladomorně. Její manžel se pak Hájkovi krutě pomstil. Nechal ho z Karlštejna převézt do Prahy podvázaného pod koněm. Manželově hněvu ale neušel ani soudce. Zmizel beze stopy...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Karlštejn 

TV Prima: Noc na Karlštejně 

Boleslavskýdeník.cz: Karlštejn bez žen? Pouze ve slavném muzikálu

Hrady.cz: Proč byl zapovězen vstup ženám na hrad Karlštejn? 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články