Ostře sledované vlaky: Josef Somr měl kvůli lechtivé scéně doma peklo

Ostře sledované vlaky: Josef Somr měl kvůli lechtivé scéně doma peklo
Zdroj: Profimedia

Kdo by si nepamatoval slavnou scénu s razítkem z filmu Ostře sledované vlaky, který dnes vysílá CSFilm? Herec Josef Somr měl z toho doma ale jen samé problémy. Když to viděl jeho tatínek, rozpálil se doběla. A přitom herec v tom byl nevinně, šlo totiž tak trochu o podvod.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 06. 2021 11:00

Děj filmu Ostře sledované vlaky: Příběh o nelehkém dospívání mladého železničáře, který slouží na malém nádraží v době okupace. Menzelovo zpracování novely Bohumila Hrabala nepostrádá něžný i drsný humor, zajímavý pohled na válečné dění a to, jak se člověk zachová v hraničních situacích. Na oscarové Ostře sledované vlaky z roku 1966 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

O nahotě rozhodl pracující lid

Za minulého režimu se nahota ve filmech moc nenosila. Jiří Menzel ale přesto zariskoval, a také velmi rychle narazil. Alois Poledňák, ředitel státní organizace Československý film, trval na tom, že se to musí bezpodmínečně vystřihnout. Pracující lid by se cítil být pohoršen. Režisér se však ohradil, že premiéru filmu chystá právě pro pracující v Loděnici u Prahy a bude se řídit tím, co mu řeknou. Samozřejmě vyhrál. Lidé doslova křičeli, aby tam dnes již ikonická pasáž zůstala.

Naštvaný Josef Somr starší

S památnou razítkovací scénou měl velký problém otec Josefa Somra. Ten totiž pracoval celý svůj život na železnici a nabyl dojmu, že filmový výpravčí Hubička v podání jeho syna uškodí počestnému železničářskému stavu, neboť lidé získají dojem, že tam pracují samí nemravové.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ivana Nesvadbová (@kudrnataa_holka)

Menzel původně uvažoval o Rudolfu Hrušínském. Ten se však tehdy upsal jinému filmu. „Somr ale přeci jenom vypadal jako větší slizoun,” řekl pro Blesk režisér filmu Ostře sledované vlaky. „Takže to nakonec byla dobrá volba.”

Tajemství žhavé scény

Somrův tatínek si nenechal nic vysvětlit a vrazil mu i facku. Kdyby ho ale lépe poslouchal, zjistil by, jak to bylo doopravdy. Razítkování pozadí herečky Jitky Zelenohorské patří dnes již do zlatého fondu československé kinematografie. Jiří Somr byl ale během natáčení pořádně nervózní. Ruce se mi třásly tak moc, že některé detaily razítkování dělal sám pan režisér,” prozradil kdysi herec v pořadu České televize GEN. Jeho kolegyně prý, naopak, působila mnohem ostříleněji.

Václav Neckář zase přišel se svou vlastní verzí, že ruce, které byly vidět na záběru, byly jenom ty Menzelovy. Nikoho k tomu nepustil,” prozradil s úsměvem zpěvák, jenž ve filmu ztvárnil sexuálně nezkušeného výpravčího Miloše Hrmu.

Zdroje informací:

CSFilm: Ostře sledované vlaky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články