Vévodkyně Georgiana Cavendish: Angažovala se v politice i módě, její zkázou byl ale hazard

Vévodkyně Georgiana Cavendish: Angažovala se v politice i módě, její zkázou byl ale hazard
Zdroj: Wikimedia Commons/Thomas Gainsborough, Public domain
Vévodkyně: Georgiana z Devonshiru je velmi pokroková a sebejistá žena. Angažuje se v politice a udává směr v módě. Na druhou stranu bojuje s nešťastným manželstvím a závislostí na hazardu.Vévodkyně z Devonshire byla přímou předkyní tragicky zesnulé princezny Diany.Keira Knightley odmítla jakékoli srovnávání Georgiany s Dianou. Obě ženy byly, dle jejích slov, dostatečně zajímavé na to, aby se vyhnuly jakémukoli přirovnávání.Herci si mohli během natáčení pochutnat na jídlech, která byla připravována dle dobových receptů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vévodkyně Georgiana Cavendish, jejíž život si můžeme připomenout ve filmu Vévodkyně s Keirou Knightley v hlavní roli, byla pozoruhodná dáma. Neváhala zasahovat do politiky či udávat módní směr. Její život však měl i své stinné stránky - závislost na alkoholu a hazardu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 07. 2021 11:00

Děj filmu Vévodkyně: Georgiana Cavendish byla na svou dobu velmi pokrokovou ženou, která se nebála angažovat v politice. Stala se z ní také vyhlášená hostitelka, jenž však měla sklony k promiskuitnímu, extravagantnímu, a v neposlední řadě i rozmarnému stylu života. Na film Vévodkyně z roku 2008 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Módní ikona Georgiana Cavendish

Georgiana Cavendish byla ve své době pro mnohé módní ikonou. Lidé dychtivě čekali na to, v čem se objeví. A že se bylo na co dívat. Dalo by se o ní říci, že byla v určitém smyslu Lady Gagou rokoka. V sedmdesátých letech 18. století kupříkladu překvapila s devadesáti centimetrovou parukou, jenž byla zdobená šperky, umělým ovocem a napodobeninami ptáků.

Ráda si také do vlasů vkládala pštrosí peří, což se stalo záhy hitem, avšak nutno poznamenat, že notně bizarním a komickým. Jedno z per měřilo až 1,2 metru. Oblíbeným se také stal velký černý klobouk, ve kterém ji v roce 1787 zvěčnil Thomas Gainsborough.

Nešťastné manželství Georgiany Cavendish

Georgiana se vdala v den svých sedmnáctých narozenin za Williama, 5. vévodu z Devonshiru. Rodiče se jí zprvu nechtěli vzdát. Panovalo mezi nimi opravdu silné pouto, nakonec ale ustoupili. Vévoda totiž patřil mezi nejmocnější muže království. Po materiální stránce tak bylo vše v pořádku. Horší to ale bylo s city.

William byl na ni příliš rezervovaný. Útěchu tak nejprve hledala v dopisech, které si vyměňovala s otcem i matkou. Pak se ale do jejich svazku přimíchala také promiskuita. K tomu všemu se přidalo ještě více jak dvacet let života v milostném trojúhelníku. Uprostřed byla její přítelkyně Elizabeth Foster, jenž se poměrně brzy stala vévodovou milenkou. A jelikož byla trpělivá, dočkala se po Georgianině smrti i svatby.

Alkohol a hazard

Hazardní hry byly tehdy mezi šlechtou zcela normální. Ostatně byl to jeden ze způsobů, jak si ukrátit čas během věčného vysedávání v salónech. Ale jak se říká: všeho s mírou. U vévodkyně však dluhy z hazardu začaly růst velmi rychlým tempem. K tomu se navíc přidala závislost na alkoholu. A to vše kvůli emoční nestabilitě.

Její rodiče na ni neustále apelovali, aby ve svém počínání ustala, avšak marně. Ona sama měla největší strach z toho, aby se to nedozvěděl její muž. Dluh se snažila umořit půjčkami od svých přátel. Po smrti v roce 1806 (zemřela kvůli abscesu na játrech) činil její dluh neuvěřitelných 3 700 000 liber. Když se o tom její manžel dozvěděl, měl prý pouze suše konstatovat: „To je vše?”

Zdroje informací:

Česká televize: Vévodkyně

Wikipedia.org: Georgiana Cavendish

Epochsoffashion.com: Georgiana Spencver Cavendish, Duchess of Devonshire

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články