Prvok, Šampón, Tečka a Karel řeší krizi středního věku: My muži nejsme idioti, říká režisér Patrik Hartl

Prvok, Šampón, Tečka a Karel aneb Lék na krizi středního věku s Čermákem a Hofmannem
Zdroj: se souhlasem České televize
Prvok, Šampón, Tečka a Karel: Čtyři kamarádi ve středním věku zjistí, že jejich životy jsou jiné, než si kdysi dávno vysnili.A slíbí si jednu věc. Zkusí zjistit, jestli ještě mají na to řádit. Jestli ještě mají koule něco zažít...Jenže ne všechno jde tak jako kdysi.Hra na mládí sice přináší spoustu zábavy...+ 7 fotek+ 8 fotek

Komedii Prvok, Šampón, Tečka a Karel s Hynkem Čermákem a Davidem Švehlíkem natočil Patrik Hartl podle vlastní knížky. Prý se dnes moc netočí mužské filmy a tohle má být jeden z nich. Navíc takový, který by ukázal, že muži nejsou idioti, burani nebo roztomilí popletové, jak je tomu v českých komediích zvykem.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 02. 2023 09:00

Prvok, Šampón, Tečka a Karel: Čtyři bývalí spolužáci z gymnázia prožívají krizi středního věku. I když jsou v lecčem úspěšní, pořád jim něco chybí. Prvok (Martin Pechlát) se vzdává hereckých ambicí, aby mohl uživit početnou rodinu. Šampón (David Švehlík) má úspěch u žen, jenže paradoxně cítí uvnitř prázdno. A to nevyplní žádná z náhodných známostí. Tečka (Hynek Čermák) žije pořád s maminkou a nedokáže se seznamovat se ženami. Karel (Martin Hofmann) vydělává spoustu peněz, ale žije v nefunkčním manželství... Komedii Prvok, Šampón, Tečka a Karel uvede ČT 1 v neděli ve 20:10.

Svět podle Patrika Hartla

Úspěšný divadelní tvůrce Patrik Hartl, jehož domovskou scénou je pražské Studio DVA, se prosadil také v literatuře. Napsal třeba Okamžiky štěstí, Malý pražský erotikon nebo Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Každé z jeho knih se prodalo přes 100 000 kusů, což je číslo, které kdysi překonával snad jen Michal Viewegh. Hartl zkrátka umí namíchat koktejl vztahů, dobře vykreslených postav a humoru, což mu funguje také v divadle.

Příběh Prvok, Šampón, Tečka a Karel měl původně být scénář k filmu, ale Hartl neměl trpělivost čekat, až se ho ujme nějaký producent a bude mu do toho mluvit. Takže napsal knihu a díky jejímu úspěchu pak po 10 letech dostal možnost natočit film a sám si ho i režírovat. Vyhrál se s tím do nejmenších detailů. Důkazem jsou třeba vedlejší role, které obsadila spousta známých tváří. „Krásná Jitka Schneiderová ozdobila film jednou větou, Patricie Pagáčová a Sabina Remundová taky, Jakub Kohák s Berenikou Kohoutovou zdobili beze slov, Monika Absolonová řekla tři věty a vynikající Tatjana Medvecká radostně zahrála pidiroli vztekající se herečky v sitcomu, který režíruje Šampón," vypočítává Patrik Hartl pro Českou televizi.

Jeho film je v rámci české kinematografie tak trochu ojedinělým zjevem. Sám říká, že mužské filmy se teď moc netočí. Muži v českých komediích jsou často zobrazovaní buď jako burani, nebo roztomilí popletové. Nic mezi tím. „Autentický mužský archetyp se vytrácí a já jsem chtěl přispět k tomu, aby se připomenul. Chci ukázat, že mužský svět je vztahový, komplikovaný, není placatý. Vlastně jsem tím filmem chtěl říct, že my muži nejsme idioti," míní Hartl.

Krize středního věku podle Patrika Hartla

Na komedii Prvok, Šampón, Tečka a Karel dorazilo do českých kin 612 235 diváků, což byl nejlepší výsledek roku 2021. Čtyři muži bořící se krizí středního věku za sebou zanechali dokonce i bondovku Není čas zemřít, kde se vlastně hlavní hrdina také potýkal se stárnutím...

Člověk v krizi středního věku má pocit, že selhal, že se sám sobě vzdálil. Zároveň, pokud se k tomu přičte, že třeba žije se ženou, která doufala, že bude jiný a on doufal, že ona bude jiná, je z toho fakt peklo," vysvětluje Patrik Hartl. Podle něj je tohle období, ve kterém má muž ještě sílu, aby mohl změnit svůj život. Jenže musí najít odvahu. Je totiž nutné opustit jistoty, které si dosud vybudoval. A vrhnout se do nejistot.

Také to vyžaduje energii a odhodlání znovu pěstovat vztah se svou ženou, se kterým už vlastně automaticky počítal. A může přitom zjistit, že žena, se kterou žije, je vlastně hrozně fajn, jen potřebuje od něho taky nějakou energii, ne jen zbytkovou, kterou přináší domů," dodává Hartl.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Filmový přehled: Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články