Skutečné pozadí filmu Ďáblův uzel: Rituální vraždu malých chlapců řešil i Johnny Depp

Skutečné pozadí filmu Ďáblův uzel: Rituální vraždu malých chlapců řešil i Johnny Depp
Zdroj: Prima Max
V roce 1993 otřásla celou Amerikou brutální vražda tří osmiletých chlapců.Předměstí byla totiž do té doby považována za bezpečnější oblast.Kdo mohl spáchat tak ohavný zločin? Chlapci byli spoutáni a znásilněni. Vražda je označena za rituální a satanistickou.Podezření padne na tři teenagery. Bydlí nedaleko, poslouchají metal a mají rádi černou barvu. Dva jsou odsouzeni na doživotí, údajný vůdce vyfasuje trest smrti.+ 2 fotky+ 3 fotky

Snímek Ďáblův uzel vychází z případu vražd, které se měly udát ve jménu Satana na počátku devadesátých let. Celou kauzu však halí mrak pochybností. Za zabití třech malých chlapců byli odsouzeni tři teenageři, kteří bydleli nedaleko místa činu, nosili černé oblečení a poslouchali metal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 01. 2021 16:00

Případ vyvolá na předměstí arkansaského města West Memphis skutečnou paniku. Z vraždy jsou obviněni tři dospívající chlapci, kteří prý koketují se satanismem. Soukromý detektiv Ron Lax však obvinění nevěří a nabídne klukům a jejich rodinám svou pomoc, protože chce zjistit pravdu. Na film Ďáblův uzel z roku 2013 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Trojka ze Západního Memphisu

Žila tím celá Amerika. Za rituální vraždu tří osmiletých chlapců, kteří byli nalezeni zohavení v příkopu, jsou v roce 1993 odsouzeni Damien Echols, Jason Baldwin a Jessie Misskelley. Chodili do stejné školy, ale nikdy se spolu nepřátelili. Spojovaly je jen tři věci: černé oblečení, záliba v metalové hudbě a bydliště poblíž místa činu. Vypovídalo to o nich, že jsou satanisté? Nebo se z nich stali obětní beránci?

Všichni tři obvinění pocházeli ze sociálně slabých rodin a měli za sebou drobné krádeže a vloupání. Daniel Echols měl v té době také trpět silnými depresemi, během kterých prohlašoval, že mu pití krve dává sílu a že by svými činy chtěl změnit svět. Otázkou je, do jaké míry to myslel vážně. V pubertě řekne člověk prakticky cokoli. Pravdou však je, že jej vyšetřovatelé považovali za strůjce zločinu. Jako jediný tak dostal trest smrti.

Něco tady nesedí

Jako první poukázala na nesrovnalosti ve vyšetřování stanice HBO, která se v roce 1994 rozhodla o celé kauze natočit dokument. A právě jeho natáčení ukázalo, že vše není tak jednoznačné, jak se může na první pohled zdát. Tvůrci kvůli tomu dokonce změnili původní scénář filmu. Po odvysílání se okamžitě zvedla velká vlna podpory, do které se zapojil i herec Johnny Depp či kapela Pearl Jam.

Původní obvinění se ale na svobodu dostali až poté, co jejich obhájci předložili nové důkazy. A to trvalo dlouhých 18 let. Vzorky DNA prokázaly, že se se zavražděnými chlapci vůbec nesetkali. Důkazy obžaloby se sice ukázaly být nedostatečné, ale dospělí muži neměli ještě vyhráno. Čekala je takzvaná Alfordova žádost.

Podivná dohoda

Soudu nezbylo nic jiného než po neprůstřelných testech DNA propustit obviněné trio na svobodu. Museli však podepsat neobvyklou dohodu, které se říká Alfordova žádost. Oficiálně přiznali, že měl žalobce proti nim dostatečné množství důkazů, které je mohly usvědčit. Díky tomu jim byl trest snížen na dobu, kterou si již odseděli.

Soud je tak vlastně oficiálně viny nezprostil, a navíc jim nejen uložil desetiletou podmínku, která vyprší až letos, ale také bylo součástí dohody, že nepodají občanskoprávní žalobu a nebudou se domáhat odškodnění za neoprávněné vězení. Skutečný ďáblův uzel a zejména záhadu vraždy tří malých chlapců tak už nikdo nerozetne.

Zdroje informací:

Prima Max: Ďáblův uzel

Wikipedia.org: West Memphis Three

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články