Komisař Schimanski: Götz George celý život pátral po otci, kterého odvedli Sověti

Komisař Schimanski: Götz George celý život pátral po otci, kterého odvedli Sověti
Zdroj: se souhlasem České televize
Komisař Schimanski se stal doslova kulturním fenoménem.Díky seriálu se také proslavilo město s nespočtem továren - Duisburg.Tisk se nejprve proti ráznému komisaři bouřil. Prý je urážkou všech slušných policistů.Bouřili se ale i diváci. Jak může strážce zákona působit spíše jako kriminálník?+ 3 fotky+ 4 fotky

Herec Götz George, alias komisař Schimanski, jehož případy si můžeme dnes připomenout ČT 2, působil na televizních obrazovkách jako suverén. V soukromí jej ale trápila spousta věcí. Třeba to, že nemohl najít svého otce, kterého si odvedla sovětská tajná služba.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 08. 2021 11:00

Děj epizody Šichta v šachtě: Schimanski se zrovna chystá na ryby s Hänschenem, ten však ještě musí vyřešit nález těla mladé ženy v areálu bývalých duisburských hutí. Schimanski se proto vydá na místo činu, aby svého kolegu vyzvedl. Na místě činu si ale všimne na oběti jednoho detailu, který mu okamžitě připomene jeden z jeho starých a nevyřešených případů. Na slavný seriál Schimanski se můžete podívat dnes ve 21:40 na ČT2.

Otce Götze Georga odvedli Sověti

Götzův otec Heinrich byl velice rozporuplný člověk. Nejprve fandil komunismu, po nástupu Hitlera k moci však otočil o sto procent a začal se angažovat v nacistickém režimu. Zahrál si v několika propagandistických filmech (třeba Žid Süss) a nevynechal ani Vůdcovy narozeniny. Když pak na konci války obsadili Berlín Rusové, měl nahnáno.

Naštěstí se seznámil s generálem Berzarinem, který byl divadelní fanda, a držel nad ním a jeho rodinou ochrannou ruku. Po Berzarinově smrti však přišel muž, jenž neměl s se sympatizanty zločineckého režimu slitování a nechal Heinricha odvést sovětskou tajnou službou. Götze ztráta otce velmi trápila a nikdy nepolevil v jeho hledání. To skončilo v roce 1994, kdy bylo Heinrichovo tělo nalezeno v masovém hrobě poblíž Sachsenhausenu. Zemřel prý již rok po válce na komplikace spojené s operací slepého střeva.

Vážné zranění a drsný rozchod Götze Georga

Po nalezení otcova těla se začala herci lepit smůla na paty. Nejprve během plavání v moři přišel k velmi vážnému zranění nohy. Srazil se s rychle jedoucím člunem. Lékaři dokonce zvažovali amputaci. Götz George se z toho nakonec dostal, a navíc vysoudil tučné odškodné.

Nedařilo se mu ani v soukromí. Jeho dlouholetá partnerka Gabriele Pauler utekla s mnohem mladším mužem. To neuniklo pozornosti bulváru, což herec těžce nesl. Nakonec se přestěhoval na Sardinii, kde se po čase tajně oženil s o 21 let mladší novinářkou Marikou Ulrich.

Utajená smrt

„Vím, že už tady dlouho nebudu,” vyjádřil se tehdy Götz George. „Se smrtí se umím vyrovnat. Nebojím se jí. Byl jsem mrtvý už několikrát.” Poslední chvíle strávil s Marikou a dcerou Tanyou, kterou měl z prvního manželství. Do médií se zpráva o jeho smrti dostala až týden po pohřbu. Götz George zemřel 19. června 2016 ve věku 77 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Götz George

Česká televize: Schimanski

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články