Smutný konec Františka Dibarbory: Ve věku 70 let doplatil na svou automobilovou vášeň

Smutný konec Františka Dibarbory: Ve věku 70 let doplatil na svou automobilovou vášeň
Zdroj: Profimedia

Známý slovenský herec František Dibarbora, kterého si můžeme dnes připomenout ve snímku Dovolená s Andělem, ztvárnil spousty charakterních rolí. A aby ne, když po předcích zdědil jižanský temperament. Ten se mu ale stal také osudným. Nemohl si totiž odepřít jednu věc, která nakonec vyústila v tragickou nehodu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 06. 2021 11:00

Děj filmu Dovolená s Andělem: Když věčně nespokojený bručoun Gustav Anděl dostane poukázku na rekreaci, zprvu ji odmítá, pak se ale podvolí. To ještě netuší, že se i přes svou nechuť ke společenským aktivitám nakonec sblíží s ostatními rekreanty, mezi nimiž nechybí třeba Milada Pavlátová, která řeší manželskou krizi. A jak to celé dopadne? Na klasickou komedii Dovolená s Andělem z roku 1952 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Italské kořeny Františka Dibarbory

František Dibarbora zdědil italské geny po svém dědovi. Jeho otec pracoval na železnici, přesto si ale přál, aby František vystudoval Hudební a dramatickou akademii v Bratislavě. Kromě filmu se angažoval i v divadle. Mohli jsme jej vidět ve více než 180 rolích, hrál také v Bakalářích nebo seriálu Teta. S přibývající praxí pak přišla nabídka na místo pedagoga na Vysoké škole múzických umění. Herectví ale nebylo jeho jedinou vášní. V mládí rád hrával lední hokej.

Vytoužený syn Františka Dibarbory

František Dibarbora miloval ve svém životě dvě věci. Tou první, která mu přinášela jen samou radost, byl jeho vytoužený syn Michal. Toho mu dala až jeho druhá žena Kveta. Ta první, Anička Bottová, pocházela z velmi zámožné rodiny, ale vztah se příliš nepovedl.

Jednoho dne se k Dibarborovým domů nastěhoval hercův kamarád František Zvarík. Neměl kde bydlet, a tak mu nabídli přístřeší. Byl to však notorický záletník a Anička mu velmi brzy podlehla, přesněji řečeno se do něj bláznivě zamilovala. Dibarbora věděl, že prohrál a raději se odstěhoval. Anička se za Zvaríka zanedlouho po rozvodu provdala, když však zjistila, že ji podvádí, zabila se.

Osudná nehoda Františka Dibarbory

Druhou věcí, kterou Dibarbora miloval, byla auta. Ta mu ale štěstí nakonec nepřinesla. Když se v roce 1987 otevřel v Bratislavě Prístavný most, neodolal a rozhodl se po něm projet. Bohužel nedal přednost v jízdě a havaroval. S vážným poraněním hrudníku byl převezen do nemocnice, kde po čtyřech dnech svůj boj prohrál. Zemřel 4. září 1987 ve věku 70 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: František Dibarbora

CSFilm: Dovolená s Andělem

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články