Sněženky a machři: Natáčení bylo jeden velký mejdan, Suchánek kvůli tomu propadl ve škole

Sněženky a machři: Natáčení bylo jeden velký mejdan, Suchánek kvůli tomu propadl ve škole
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
Sněženky a machři: Nic naplat. Na povinný lyžařský kurz se musí. To ale neznamená, že se pobyt na horách nemůže vylepšit řadou zábavných příhod. Ve Slezsku měli diváci utrum, tajemník ostravské KSČ totiž na krátkou dobu pozastavil promítání komedie Sněženky a machři. Není přece možné, aby mladiství pili alkoholické nápoje...I další soudruzi mračili svá hustá obočí nad komedií Sněženky a machři. Vadilo jim, že nemá pravdu kolektiv, ale jednotlivec...Antonín Duchoslav v době natáčení komedie Sněženky a machři závodně lyžoval.+ 2 fotky+ 3 fotky

Sněženky a machry, nezapomenutelnou komedii o povinném lyžařském výcviku studentů pražského gymnázia, znají všichni. Stejně jako hlavní hrdiny filmu. Věděli jste ale, že představitele Vikiho, Jana Antonína Duchoslava, na casting ve skutečnosti nikdo nepozval? A v čem lhal Václav Kopta?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 04. 2021 11:00

Studenty druhého ročníku pražského gymnázia čeká povinný lyžařský výcvik. Přestože je učitelský sbor složený z velmi zkušených pedagogů, nedaří se jim své svěřence uhlídat. Dívky se chtějí líbit a kluci se předhánějí v tom, kdo je dokáže nejvíce zaujmout. Přísný denní režim je tak často narušován veselými příhodami. Na film Sněženky a machři z roku 1982 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Role díky náhodě

Herec Jan Antonín Duchoslav nebyl na konkurz k filmu Sněženky a machři vůbec pozvaný. Rozhodl se na něj jít spolu se spolužačkami ze třídy kvůli tomu, aby dostal omluvenku do školy. Nakonec byl tak přesvědčivý, že získal jednu z hlavních rolí, a to sebejistého Vikiho Cabadaje, jehož postava má na triku nejednu legendární hlášku.

Pod čepicí měl ale i samotný herec. Po večerech hrával se štábem poker. Jenomže to uměl tak dobře, že všechny obral o peníze. Když dospělým došla trpělivost, učinili každodennímu ponocování přítrž. I Duchoslav tak poté musel zalehnout včas jako ostatní.

Nepravda Václava Kopty

Režisér Karel Smyczek hledal pro film herce, kteří umí lyžovat. A zatímco Duchoslav se v době natáčení věnoval tomuto sportu závodně, Václav Kopta, alias Radek, o lyžích neměl ani ponětí. Navíc nesnášel zimu. Jenže na castingu zalhal něco ve smyslu, že se na lyžích narodil. A vše bylo v pořádku až do doby, než se se štábem ocitl na horách...

„Ve filmu za mne lyžoval kluk ze střediska vrcholového sportu. Já měl k tomu veskrze odpor. Ty zájezdy byly vždy přehlídkou chudých a bohatých rodin. Taky čekání ve frontě na vlek, pak strach, jak se na něm udržet. Zimní hory byly pro mne trauma,” řekl pro Deník.cz Václav Kopta.

Jeden velký mejdan

Kopta s trochou nadsázky vzpomíná, že natáčení byl jeden velký mejdan náctiletých „klacků“, kteří byli pár měsíců bez rodičů, dozoru a školních povinností.

„O veselé večírky nebyla nouze. I díky tomu, že tam byla osobnost jako Antonín Duchoslav. Mělo to ale i své následky. Řada dětí propadla. Michal Suchánek se musel vrátit o rok níž, já jsem díky reparátům prolezl s odřenýma ušima. Veselo tam rozhodně bylo, ale někdy až moc...”

Zdroje informací:

Prima Max: Sněženky a machři

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články