Svatba jako řemen: Když zhasly kamery, rozjel Landovský falešnou policejní akci

Svatba jako řemen, Landovský, Hrzán
Zdroj: Česká televize
Svatba jako řemen je komedie bez servítek, která si bere na paškál vše, co bylo minulému režimu drahé. A proto film ležel dlouhých 22 let v trezoru.
Pavel Landovský se díky Svatbě naučil létat s letadlem.
O režii filmu měl zájem Miloš Forman.
Natáčení se muselo několikrát přerušit kvůli nemoci či nařízením od papalášů.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Film Svatba jako řemen není jen skvělá komedie bez servítek, ale i kultovní dílo, během jehož natáčení se asi nikdo nenudil. Landovský a Pucholt se bavili ve volném čase vtípky na hraně a produkce zase bojovala s nemocenskými a příkazy od papalášů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 10. 2020 12:25

Máte rádi komedii Svatba jako řemen? Tak si ji dnes můžete znovu připomenout, a to na ČT 1 ve 14:25. Je to jedna z nejlepších komedií šedesátých let. Sonda do života maloměšťáků, kde se tři opilí muži dostanou do hledáčku orgánů kvůli podezření ze znásilnění prodavačky. Dívka však nakonec své obvinění odvolává a jeden z mladíků se může konečně oženit. Svatba jako řemen právě začíná.

22 let v trezoru

Není divu, že se cenzorům ježily hrůzou vlasy na hlavě. Vždyť film zesměšňuje policisty, vojáky a vůbec všechny autority včetně samotného státu. Snímek tak putoval šupem do trezoru. Když se však film po sametové revoluci dostal ven, trhal rekordy v návštěvnosti. “Proč byl film takový? Byli jsme mladí a divocí. A tak jsme prostě vymýšleli různé hovadiny,” zavzpomínal herec Pavel Landovský.

Poctivým řidičům lízátko

Jelikož hrál Pucholt příslušníka Veřejné bezpečnosti, nechával si na sobě uniformu po celý den. O přestávkách nebylo co dělat, a když odněkud Landovský vytáhl pásku pomocné stráže, napadl ho ihned pěkně povedený vtípek. Oba se vydali k silnici a začali zastavovat kolemjedoucí řidiče. Prý kontrola pneumatik.

Pucholt zašel až tak daleko, že některé řidiče přiměl k výměně naprosto funkční pneumatiky. Každý se jich zřejmě bál, protože se nestalo, aby je někdo neposlechl. No a když se tak stalo, dostal zmatený účastník provozu za svou snahu a příkladnou spolupráci na cestu lízátko. Museli být opravdu přesvědčiví, protože nikomu nedošlo, že by skuteční příslušníci VB asi těžko za přestupky rozdávali sladkosti.

Brejchová a vzteklý režisér

Svatba jako řemen se točila celý rok, neboť se pořád vyskytovaly nějaké problémy. Ať už obstrukce seshora či nemocenské herců. Není divu, že z toho režisér Krejčík šílel. Navíc původně si měla znásilněnou prodavačku zahrát Hana Brejchová, jenomže ta byla dle režisérova mínění příliš unylá, jako leklá ryba. A on potřeboval živel. Roli nakonec dostala Janžurová, která měla hrát nevěstu.

A začal kolotoč. Musela se okamžitě odbarvit na blond, a to ještě v noci. Jakmile Krejčík rozhodl, muselo se ten den okamžitě konat. Ráno pak s herečkou pobíhal po všech možných obchodech a hledal vhodné šaty. “Měli jste vidět, jak řval na prodavačky. Byl netrpělivý a zároveň hodně náročný,” zavzpomínala Iva Janžurová.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Svatba jako řemen

Česká televize: Svatba jako řemen

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články