Tajemná smrt krále Vendelína z pohádky Jak se budí princezny: Proč o ní nikdo nevěděl?

Tajemná smrt krále Vendelína z pohádky Jak se budí princezny: Proč o ní nikdo nevěděl?
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Jak se budí princezny: Když se narodí princezna Růženka, závistivá teta ji prokleje. V den 17. narozenin se píchne do prstu, usne navěky a s ní i celé království...
Natáčelo se na Pernštejně, Orlíku a Křivoklátě.
Jan Hrušínský utrpěl během natáčení ošklivou zlomeninu stehenní kosti, když vypadl z okna hotelového pokoje.
Role sluhy Matěje byla Vladimíru Menšíkovi napsána na tělo. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdyby si tehdy jeden vášnivý sběratel nenapsal o autogram herce Oldřicha Velena, o jeho smrti by se dozvěděla asi jen hrstka lidí. Co se stalo s mužem, kterého si dnes můžeme připomenout v pohádce Jak se budí princezny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2021 11:00

Děj pohádky Jak se budí princezny: V jedné zpustlé tvrzi žije již spoustu let královnina sestra Melánie, která myslí jenom na pomstu. Vyřkne proto kletbu, která praví, že když se Růženka, čerstvě narozená dcera královského páru, dotkne něčeho ostrého, upadne do věčného spánku. Zachrání ji od krutého osudu princ? Na pohádku Jak se budí princezny z roku 1977 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. 

300 rolí Oldřicha Velena

Oldřich Velen patřil mezi nejúspěšnější české herce, ztvárnil vice než tři stovky rolí. Po konzervatoři začal působit v divadle v Českých Budějovicích. Za druhé světové války se ale dostal do spárů gestapa a byl uvězněn na Kounicových kolejích.

Po válce se angažoval také v hereckém souboru Filmového studia Barrandov a rovněž v Divadle Na zábradlí. Uplatnění našel i v rozhlasových hrách, slyšet jsme jej mohli třeba v Povídkách malostranských.

Autogram už nedostal 

„Požádal jsem o podpis přímo pana Velena,” svěřil se deníku Aha! jeden sběratel autogramů. Dostal jsem však jenom vzkaz od jeho syna Pavla, že mé přání nelze splnit, neboť se již uzavřely dějiny. Muži bylo ihned jasné, že je jeho oblíbený herec po smrti. 

Velenova rodina to však tajila. Proč? To se dodnes neví. Na veřejnost prosákla pouze informace, že mělo jít o celkové selhání organismu. Oldřich Velen se totiž potýkal s více zdravotními problémy. Nekrolog se objevil pouze v časopise Autogram, který si sběratelé podpisů sami vydávají. Oldřich Velen zemřel 4. května 2013 ve věku 91 let.

Utajená smrt Oldřicha Velena

Smrt známého herce překvapila i jeho kolegy a kolegyně.To jste mě zaskočili,” řekl pro Aha! Luděk Sobota. „Vůbec jsem o tom nevěděl.” Překvapená byla i Dáda Patrasová, která o něm řekla, že byl laskavý kolega, vstřícný a zkušený člověk a vynikající herec. Stejně na tom byl i režisér Jiří Adamec. „Byl to velký kamarád Menšíka. Patřil do moravské party stejné krve a vína. Laskavý a příjemný chlapík. Netušil jsem, že umřel,” dodal Adamec. 

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Oldřich Velen

Prima Max: Jak se budí princezny 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články