Nejhorší paraziti na světě: Způsobí sloní nohu i doženou k sebevraždě

Když dospěje, začne produkovat proteiny, které ovlivní chování hmyzu. Donutí ho skočit do vody, kde se může parazit dál rozmnožovat.
Zdroj: Wikimedia Commons/Bildspende von D. Andreas Schmidt-Rhaesa, CC BY-SA 3.0
Vlasovec medinský se páří v žaludku a střevech hostitele. Samička poté rok hledá vhodné místo u povrchu kůže, kde vytvoří svědivý vřed. Ten po styku se studenou vodou praskne, parazit pak vystrčí zadeček a klade vajíčka. Samotný vlasovec se vytahuje pomalu a bolestivě namotáváním na něco tenkého.Tento vlasovec si libuje v mízních uzlinách. Larvy měří i několik desítek centimetrů......jakmile ucpou lymfatický systém, začnou vznikat děsivé otoky ne nepodobné sloní noze.Parazitický korýš cymothoa má spadeno na ryby.+ 4 fotky+ 5 fotek

Myslíte si, že nejhorší paraziti na světě jsou klíšťata, pijavice nebo blechy? Tak to jste zřejmě ještě neslyšeli o vlasovcích, korýších cymothoa a strunovcích. Z těch jde opravdová hrůza...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2021 16:30

S nechtěnými parazity musí bojovat jak lidé, tak i zvířata. Někteří vám ve střevech uspořádají skupinový sex, jiní zase ušetří cestu do Černobylu a vytvoří sloní nohu. Další, jenž milují zvířata, a v tomto případě zvláště ryby, se přisají na jazyk a sají z něj krev. A nesmíme také zapomenout na zlatý hřeb večera - strunovce. Ti umí svou oběť dokonce přinutit k sebevraždě...

Orgie v žaludku

Vlasovec medinský, nebo též guinejský červ, znepříjemňuje život statisícům lidí v Africe. Stačí se jen napít stojaté vody. Právě tam se jim daří. Skoro si jich ani nevšimnete, jsou velmi tencí. Jakmile se dostanou do těla, míří velkou rychlostí do žaludku a střev, kde se začnou bleskurychle pářit. Samci poté umírají, samičky se zase derou nazpátek, nejlépe někde k povrchu.

Hledání dobrého místa trvá vlasovcům přibližně rok. Obyčejně si vyberou místo nad patou, kde se objeví svědící vřed. Člověk má pak tendenci si toto místo chladit. Jakmile se boule dostane do styku se studenou vodou, praskne. Samička vystrčí zadeček a začne klást vajíčka. A právě v tento okamžik má člověk šanci se jí zbavit, třeba namotáváním na tužku. Jenomže to neskutečně bolí, zbytek těla parazita je totiž zavrtán ve svalech a jak to už tak bývá, nehodlá se vzdát bez boje.

Sloní noha

Vlasovec mízní vám ušetří cestu do Černobylu, kdo se ním nakazí, bude mít svou vlastní sloní nohu. Přenáší se opět kontaminovanou vodou, nebo štípnutím moskyta. Tentokrát však nemíří do trávícího ústrojí, ale do lymfatického systému. Velmi brzy ho ucpe, neboť se množí závratnou rychlostí, přičemž někteří jedinci dosahují délky i několika centimetrů.

Vedle ucpání lymfatických uzlin způsobují také opravdu hrůzné otoky. Nejčastěji na nohou, ale k tomuto jevu může dojít prakticky kdekoli, i v okolí pohlavních orgánů. Třeba šourek pak vypadá jako pytel brambor. Léčba se provádí širokospektrálním antiparazitikem, dnes hodně populárním Ivermektinem.

Zkáza ryb

Tři až čtyři centimetry dlouhý parazitický korýš Cymothoa exigua se do hlavy ryby dostane skrze žábry. Následně se zakousne do jazyka a tím přeruší přívod krve. Až jazyk zcela odumře, zaujme jeho místo, díky čemuž se napojí na krevní řečiště. Kromě krve se živí i zbytky lovené potravy.

Děsivý strunovec

Strunovec cílí především na hmyz, na kobylky a cvrčky. Nákaza probíhá opět skrze kontaminovanou vodu. Larvy strunovce se začnou živit tkání a nekontrolovatelně růst, dosahují mnohonásobně větší velikosti než jejich nebohá oběť. Strunovec ale v období dospívání, stejně jako každý jiný puberťák, zatouží po milostných radovánkách.

Začne tak vytvářet proteiny, které mají schopnost ovlivnit chování hostitele. Donutí tak i ryze suchozemský hmyz skočit do vody, neboť právě tam se může strunovec spářit a zplodit nové vražedné potomstvo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vlasovec medínský a mízní, Cymothoa exigua, Strunovec

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články