Tajemství Coppolova Drákuly: Ukradená kniha, oholený Gary Oldman, děsící nemrtvá Lucy a Keanu Reeves pod palbou

Drákula
Zdroj: YouTube
Ve filmu chybí celkem dvacet minut materiálu. Byl příliš krvavý.Film měl být pouze televizní adaptací. Winona ale vzala scénář ke Coppolovi a bylo rozhodnuto.Aby se snížil rozpočet, trvalo filmové studio na tom, aby se točilo v Los Angeles.O roli Drákuly měl zájem i Antonio Banderas.+ 6 fotek+ 7 fotek

Filmové zpracování Drákuly v režii Coppoly z roku 1992 patří do zlatého fondu hororového žánru, a to nejen díky kvalitním hercům, ale především nekonvenčnímu přístupu režiséra. A jak to tak bývá, každý velký film skrývá nejedno tajemství. Co najdeme u Drákuly, když pomyslně nahlédneme za oponu do zákulisí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2020 15:15

Kdo by tento známý příběh z pera spisovatele Brama Stokera neznal. Vždyť je o nejslavnějším upírovi všech dob, Drákulovi, který se za svého života proslavil napichováním svých obětí na dřevěné kůly. Ale co když to byl ve skutečnosti jen zlomený muž, který tragicky přišel o svou milovanou, což vedlo k tomu, že proklel Boha? I takový pohled nabízí Coppolův film.

Na tento kultovní snímek se můžete podívat dnes ve 22:05 na Prima Max.

Záhada zmizelé knihy

Na začátku filmu se Mina a Lucy červenají nad pornografickým výtiskem knihy Arabské noci. Těsně po natáčení však tato rekvizita záhadně zmizela a dodnes se ji nepodařilo najít. Vzal tuto knihu někdo z herců, nebo někdo ze štábu? Anebo že by si ji přisvojil samotný Coppola?

Podivný účes Garyho Oldmana

Gary si musel kvůli líčení nechat vyholit přední část hlavy, neboť když vystupoval v roli starého Drákuly, měl podstatně vyšší čelo. Dle ostatních herců se tak kvůli tomu stal, při zkouškách, terčem posměchu.

Chudák Keanu

V Drákulovi nebyl snad jediný herec, který by od kritiků nedostal za svůj výkon kladné hodnocení, tedy až na Keanu Reevse. Sprdnul jej ale i samotný režisér. Dosadil ho do této role jen kvůli tomu, že chtěl, aby na film chodily také dívky. Jiný přínos v něm neviděl. Josh Winning z magazínu Total Film ovšem zašel ve svém vyjádření ještě dále, když napsal, že přímo cítil, jak se snaží Keanu neříct za každou větou vole anebo kámo.

Vyděšené dítě

Vzpomínáte si, jak nemrtvá Lucy přináší do své krypty nebohé malé dítě? Pláč holčičky byl skutečný. Byla totiž k smrti vyděšená hereččiným vzhledem. Na place byla přítomná i sociální pracovnice, která začala ihned protestovat a požadovat zrušení celé scény. Coppola však jejích výtek nedbal a nařídil druhý pokus, který, kupodivu, vyšel.

Jiný pohled

Před začátkem položil režisér všem hercům otázku: Máme zapotřebí opakovat již stokrát omílaný příběh? Co kdybychom se na něj podívali z jiné perspektivy? Na rozdíl od románu chtěl Coppola lidem ukázat, jak se z Drákuly stalo krvelačné monstrum. Co dokáže z člověka udělat zrada a ztráta životní lásky. A kolik námahy stojí se s milovanou ženou znovu setkat.

Netopýr

Jak nejlépe ztvárnit hrůznou stránku Drákuly? Nad tímto problémem si Gary Oldman lámal hlavu několik dní. Jedno bylo jisté, musí jít o silně konfrontační scénu. A tak se zkoušelo mnoho scénářů a nespočet líčení a masek. Až najednou, prý z hercovy frustrace, vznikl pověstný netopýr. Tehdy svou kreativitou předčil Gary i samotného režiséra.

NA ZAJÍMAVÁ FAKTA O HORORU DRÁKULA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: spookyisles.com

Zdroj fotek: Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články