Tajemství hradu v Karpatech: Dočolomanského a Brodského čekalo v Čachticích drsné přivítání

Kultovní komedie Tajemství hradu v Karpatech: Michal Dočolomanský a Vlastimil Brodský to na natáčení neměli jednoduché
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Tajemství hradu v Karpatech: Hraběte Teleke z Tölökö čeká setkání se zloduchem baronem Gorcem, jenž ke svým zločinům využívá vynálezů šíleného vědce Orfanika.Vzpomínáte, jak pod náporem Telekeho hlasivek praskla sklenička? Byla vyrobená z takzvaného cukrového skla a rozstřelena vzduchovkou z vedlejší místnosti.Film Tajemství hradu v Karpatech paroduje vědeckofantastické příběhy Julese Verna.Tajemství hradu v Karpatech se natáčelo přes několik clon, neboť v době natáčení bylo v Čachticích až příliš hezké počasí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Film Tajemství hradu v Karpatech patří do zlatého fondu české kinematografie. Kromě hvězdného hereckého obsazení na čele s Michalem Dočolomanským, Vlastimilem Brodským a Milošem Kopeckým sází také na svou humornou stránku. Přesto jeho vznik doprovázelo pár ne zrovna legračních věcí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 12. 2021 11:00
Aktualizováno 08. 12. 2023 16:55

Děj filmu Tajemství hradu v Karpatech: Hrabě Teleke narazí během putování Karpatií na polomrtvého lesního adjunkta, jenž se snažil odhalit tajemství bizarního Čertova hradu. Prý tam straší. Ruina však ve skutečnosti patří zloduchovi, baronovi Gorcovi z Gorců... Na fantastickou komedii Tajemství hradu v Karpatech z roku 1981 se můžete podívat v sobotu 9. 12 v 14:45 a v neděli 10.12. ve 23:20 na Primě.

Jak se točilo Tajemství hradu v Karpatech

I když zrovna netočil, byl pan Kopecký celý den na place, díval se a poslouchal. Když bylo potřeba, velmi rád nám poradil, co a jak dál. Byl vynikající. Po večerech pak hrával s pány Hrušínským a Brodským karty,” citoval deník Blesk představitele hlavní role, slovenského herce Michala Dočolomanského.

Ten přitom nebyl první volbou režiséra Oldřicha Lipského. Ve hře byli i Milan Lasica, Luděk Sobota či Oldřich Kaiser. Nakonec rozhodl fakt, že ho režisér znal již z filmu Adéla ještě nevečeřela. Zajímavé ale je, že ač mu čeština nečinila sebemenší problém, předaboval jej Ladislav Županič.

Podvodníci v Čahticích

Většina exteriérových scén se natáčela v Čachticích. Nutno dodat, že místní viděli filmaře opravdu neradi. Někdy šlo štábu i o holý život. Od prvního dne jim místní dávali najevo svou nenávist házením kamenů. Jaký k tomu měli důvod?

Pár let předtím totiž Čachtice navštívila parta podvodníků, kteří začali naoko natáčet filmový trhák s názvem Čachtická bílá paní. Vyvolali zájem místních a pak od nich inkasovali nemalé částky, které jim nikdy nevrátili. Štáb Tajemství hradu v Karpatech tak měl co dělat, aby starousedlíky přesvědčil o tom, že jsou poctiví lidé.

Nejlepší hlášky Tajemství hradu v Karpatech

Od premiéry filmu Tajemství hradu v Karpatech uplynulo rovných čtyřicet let. Dokázali byste si vzpomenout ještě na tyto hlášky?

Lesní adjunkt Vilja Dézi: „Ha, jsme v perdéli, pane hrabě!”

Baron Robert Gorc z Gorců: Profesore!”

Vynálezce profesor Orfanik: Moment, právě vystřeluji svou 421. raketu na Měsíc. Tentokrát se určitě strefím.”

Vynálezce profesor Orfanik: „Karbonizujte koksohydráty, termujte nukláry, akcelerujte moderáty... ohřejte mi párek!”

Baron Robert Gorc z Gorců: „Je to šílenec. Naprostý šílenec, nicméně génius.”

Hrabě Teleke z Tölökö: Slečna nemluví horalským nářečím?”

Rychtář: Je študovaná!”

Myriota: Ale tatíčku, mluvíš, jako kdyby Klášterní vzdělávací ústav pro výchovu křesťanských panen byl nějakou univerzitou!”

Zdroje informací:
Wikipedia.cz: Tajemství hradu v Karpatech
Prima MAX: Tajemství hradu v Karpatech

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články