Tajemství Van Helsinga: Kvůli natáčení hororových scén museli znovu vysvětit kostel svatého Mikuláše

Tajemství Van Helsinga: Kvůli natáčení hororových scén museli znovu vysvětit kostel svatého Mikuláše
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Akčně pojatý příběh slavného upírobijce Van Helsinga pracuje s jednoduchou premisou: dokáže osamělý bojovník proti zlu porazit Drákulu a jeho nevěsty, které chtějí v Transylvánii nastolit hrůzovládu?Filmoví kritici si film moc nezamilovali. Prý se až moc odlišuje od původního románu Brama Stokera.Van Helsing se měl původně stát pokračováním slavného Drákuly od Francise Forda Coppoly. Scénář se však během let výrazně změnil k pulpovější podobě.Scény z Drákulova sídla byly natočené na hradě Pernštejn.+ 3 fotky+ 4 fotky

Van Helsing je spíše thriller s občasnými prvky hororu, který potěší hlavně diváky, jenž dávají přednost méně děsivé podívané. Přesto se kvůli výrobě scén s nadpřirozenými monstry musel odsvětit a poté znovu vysvětit kostel svatého Mikuláše. A jaké další zajímavosti přineslo natáčení filmu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 02. 2021 16:00

Hrabě Drákula chce se svými nevěstami nastolit v Transylvánii hrůzovládu. S příšerami takového kalibru se může vypořádat jen jeden člověk, osamělý bojovník a lovec přízraků Van Helsing. Na jeho stejnojmenné dobrodružství z roku 2004 se můžete podívat dnes ve 22:40 na TV Nova.

Vysvěcení kostela

Velkou kontroverzi vyvolalo natáčení v pražském kostele svatého Mikuláše. Přestože filmařům zamítl žádost o pronájem prostorů odbor památkové péče magistrátu a Státní ústav památkové péče, nakonec se dovnitř dostali se souhlasem pražského arcibiskupství. Památkáři se neztotožnili třeba s umístěním kamerového jeřábu do interiéru kostela nebo použitím mlhového oparu. Web Tv.nova.cz dokonce uvádí, že kvůli scénám bojů s démonickými postavami musel být kostel nejdřív odsvěcen a poté znovu vysvěcen.

Tak trochu jiný vlkodlak

Režisér Stephen Sommers se rozhodl, že bude ve Van Helsingovi přistupovat k vlkodlakům trošku jiným způsobem. V naprosté většině filmů totiž dochází ke stále stejné transformaci, která začíná růstem vlčích chlupů. A to Sommers změnil - jeho vlkodlaci si z těla strhávali kůži. Chtěl tím ukázat, že bestie žije uvnitř, respektive pochází z nitra člověka.

Korzet jako mučící nástroj

Pro roli Anny si režisér vyhlédl herečku Kate Beckinsale. Nejdřív se jí zdráhal poslat scénář, jelikož v té době natáčela první snímek ze série Underworld, která pojednává o boji upírů s vlkodlaky. Nakonec oslovil jejího agenta, který jej Kate předal. Herečka prý byla z nabídky tak nadšená, že ihned podepsala smlouvu. Stěžovala si pak jenom na jednu věc. Když skončilo natáčení, prohlásila, že měla sto chutí spálit korzet, který musela nosit velmi často. Byl to prý skutečný mučící nástroj.

Van Helsing žije

Na film měl navázat seriál Transylvania z produkce NBC. Hlavní hvězdou by se stal americký šerif, který v Evropě bojuje s různými monstry. Pár štěků měl dostat i Hugh Jackman alias Van Helsing. Nakonec nápad skončil u ledu. Natáčení v Rumunsku, spolu s vizuálními efekty a složitým make-upem by vyšlo příliš draze.

Nedošlo ani na remake snímku, který byl naplánován na rok 2009. Režie se měl tentokrát ujmout Guillermo del Toro a role neohroženého bojovníka s temnotou zase Tom Cruise. Ten byl ostatně zvažován na Van Helsinga ještě dříve než Jackman. Tvůrci ho však nevybrali, neboť byl menšího vzrůstu než jeho potencionální filmové partnerky.

Zdroje informací:

TV Nova: Van Helsing

Imdb.com: Van Helsing

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články