Táta v sukni: Skutečná paní Doubtfire byla skotská prodavačka a milovnice koček

Táta v sukni: Skutečná paní Doubtfire byla skotská prodavačka a milovnice koček
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Táta v sukni: Daniel Hillard (Robin Williams) má potíže. Hrozí mu, že se kvůli rozvodu bude smět vídat se svými dětmi jen jednou týdně. Přestrojí se v postarší britskou dámu a začne pracovat jako jejich chůva...Během natáčení komedie Táta v sukni si Robin Williams zaskočil do sex shopu koupit několik pomůcek. Samozřejmě v převleku za paní Doubtfire.V české verzi komedie Táta v sukni propůjčil Robinu Williamsovi hlas Viktor Preiss. Jeho výkon mu přinesl Cenu Františka Filipovského.Líčení Robina Williamse zabralo každý den skoro pět hodin.+ 2 fotky+ 3 fotky

Robin Williams byl jedním z nejúspěšnějších komiků své generace a fanoušky je milován dodnes. Mezi jeho ikonické filmy patří i rodinná komedie Táta v sukni, ve které si zahrál nezapomenutelnou postarší britskou chůvu paní Doubtfire. Věděli jste, že tato postava byla inspirována skutečně existující osobou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 03. 2022 11:00

Táta v sukni: Skvělý imitátor hlasů Daniel Hillard (Robin Williams) je momentálně bez práce, a navíc jeho žena požaduje rozvod. Hrozí mu, že se bude s dětmi vídat jen jednou týdně. Rozhodne se proto využít šanci, že jeho drahá polovička hledá chůvu a v přestrojení za paní Doubtfire nastoupí do rodiny jako výpomoc na hlídání. Na slavnou komedii Táta v sukni z roku 1993 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Kdo byl skutečný táta v sukni?

Postava paní Doubtfire byla založena na skotské obchodnici Annabelle Coutts, která vlastnila malý krámek s použitým zbožím v Edinburghu. Obchod dostal název Paní Doubtfire a místní ji pak začali oslovovat tímto jménem. A odkud se vzalo? Jmenoval se tak její první manžel Arthur Cyril Doubtfire, který zemřel během bojů v první světové válce.

Kolem tohoto krámku často chodila i spisovatelka Anne Fine, jenž se rozhodla tuto přezdívku využít ve svém románu Madame Doubtfire. Když byla kniha zfilmována, nelíbilo se jí, že téma rozvodu bylo scenáristy a Robinem Williamsem zlehčeno. Přesto ji pak komikova smrt hluboce zasáhla.

Milovnice koček

Přestože bylo Williamsovo ztvárnění britské chůvy značně přehnané, nebylo tak úplně daleko od pravdy. Annabella Coutts byla sama o sobě legendou. A nejen díky své nátuře, ale také kočkám, které opravdu milovala. Nikdy jich neměla méně než tucet.

A že se o ně starala opravdu dobře, dokazuje také vzpomínka její sousedky Olivie McAdam: „Častokrát s nimi sedávala před obchodem, a když jste se přiblížili až moc blízko, začaly syčet a vrčet." Evidentně si zvířata svou pečovatelku chránila. Dalším charakteristickým rysem paní Coutts byla dýmka a pronikavý pohled v opálené, a jakoby kožené tváři.

Annabella Coutts zemřela v roce 1979 ve věku 92 let. Úspěchu komedie Táta v sukni se tak již bohužel nedožila. Její nezapomenutelné hlášky ale budou mezi obyvateli Edinburghu kolovat ještě dlouho. „Mí moli nemají rádi změny... Již vás nebudu rušit. Pokud si něco vyberete, vzbuďte mne. Jen mi tady nechte můj prach. Nevyneste ho ven...”

Zdroje informací:

Looper.com: The inspiration for mrs. Doubtfire will surprise you

Doubtfiregallery.com: The real madame Doubtfire

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články