5 českých stop v Teorii velkého třesku: Střeva Sheldona jako Československo a písnička o svatém Václavovi

Teorie velkého třesku
Zdroj: Prima Cool
Tak co, už nám přišly peníze na účet?Představ si, že jsem si koupil panství z roku 1930.Jeden milion za epizodu. To by šlo, ne?Nechápu, proč to zrušili, když teď obnovují kdejakou ho....nu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nejen Simpsonovi jsou plní českých stop. Další ze seriálů, které si berou naši zem na paškál, je sitcom Teorie velkého třesku. Za těmito zmínkami o naší historii má stát herečka Mayim Bialik, jejíž prarodiče byli emigranti původem z Československa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2020 16:00

Máte rádi Teorii velkého třesku? Pak se na ni můžete podívat dnes večer na Nova 2. Leonard a Sheldon rozumí snad úplně všemu. Jako fyzici se zajímají o atomy i černé díry. Jenomže když se z těch atomů stane žena, nevědí si rady. Jednoho dne se do vedlejšího bytu přistěhuje Penny, jež má všechny atomy na správných místech, a těm dvěma se převrátí život vzhůru nohama.

Blitzkrieg

Protivný všeználek Sheldon si na Československo vzpomněl, když mu nebylo zrovna nejlépe. To si pak vybavil dobu, kdy jako geniální puberťák působil, coby hostující profesor, v německém institutu v Heidelbergu. Zřejmě byla na něho tamější strava příliš tučná, takže se mu pak ve střevech konal blitzkrieg, přičemž právě v onom zažívacím ústrojí proběhla blesková válka jako v Československu.

Podruhé zase narážel na poměrně nedávnou historii, a to sice na rozpad Československa, ke kterému přirovnal svůj vztah s Amy. “Čekali byste, že si Česko bude chtít udržet to, co má, protože už není zrovna nejmladší,” řekl představitel hlavního hrdiny, herec Jim Parsons.

Svatý Václav

V šesté řadě se Sheldon pokoušel zazpívat oblíbenou anglickou koledu s názvem Good King Wenceslas, jež se pojí se svátkem svatého Štěpána. Autorem textu je John Mason Neale, který přeložil dílo českého básníka a překladatele Václava Aloise Svobody.

Koleda vypráví o českém knížeti Václavovi, který navzdory kruté zimě pomáhá na svátek křesťanského mučedníka chudému poddanému. Herci se však dopustili jedné úsměvné chyby, a to, když jméno Václav zkomolili na “Váklav”.

Odborný dohled

Mayim Bialik je jako jediná z celé sestavy skutečnou "nerdkou". Vlastně hraje sama sebe, neboť doopravdy vystudovala neurobiologii. Vždy se tak snažila vychytat případné chyby ve scénáři. “Vystudovala jsem také chemii, biologii, anatomii a fyziku. Vím tedy, když je něco špatně,” prohlásila herečka.

Ve svém volném čase se také zajímá o popkulturu. Miluje komiksy a obchody, kde se prodávají různé suvenýry s jejími oblíbenými akčními hrdiny. Má ráda sci-fi filmy a takzvané comic-cony, což jsou multižánrové srazy fanoušků komiksů a všeho, co je spjato s fantasy žánrem.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mayim Bialik

TV Nova: Teorie velkého třesku

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články