Karel Svoboda: Písničky psal pro Hanku, řekl o jeho první manželce Karel Gott

Karel Svoboda: Písničky psal pro Hanku, řekl o jeho první manželce Karel Gott
Zdroj: se souhlasem České televize
Karel Svoboda: Šťastná léta: Dokument mapuje životní období slavného skladatele, během něhož byl na svém profesním vrcholu.Nechybí však ani dosud nezveřejněné záběry ze soukromí Karla Svobody, třeba s první manželkou Hankou.Bez Hanky by Karel Svoboda zřejmě nenapsal své největší hity.Potvrdil to i Karel Gott. "Jako by ty písničky psal pro ni," prozradil.+ 3 fotky+ 4 fotky

Karel Svoboda zůstane navždy velkým pojmem české hudební scény. Kromě spolupráce s Karlem Gottem a textařem Jiřím Štaidlem se rovněž angažoval v televizi, filmu i v muzikálech. Přestože slavil jeden pracovní úspěch za druhým, v soukromí ho tížilo několik problémů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2022 11:00

Karel Svoboda: Šťastná léta: Dokument sleduje nejplodnější a zároveň nejšťastnější období Karla Svobody, kdy napsal své největší hity. Kromě dobových záběrů s jeho spolupracovníky a přáteli odtajnili tvůrci i soukromý archiv, díky němuž bude možné lépe pochopit skladatelovu osobnost. Na životopisný dokument Karel Svoboda: Šťastná léta z roku 2020 se můžete podívat dnes ve 21:20 na ČT 1.

První manželka Karla Svobody

V dokumentu Šťastná léta lze vidět i záběry se Svobodovou první ženou Hankou, které se přezdívalo Šiška. Seznámili se během natáčení filmu Juraje Herze Kulhavý ďábel. Se svou láskou se Karel Svoboda svěřil zpěvačce Evě Pilarové. „Karel mi jednou říkal, že se strašně zamiloval. Tak jsem mu řekla, ať se ožení. Jenomže neměl kvartýr ani zlaté prstýnky. Tak jsem jim sehnala obojí,” prozradila zpěvačka Blesku.

Hanka byla pro Karla Svobodu i múzou. Dcera Jana je přesvědčená o tom, že by bez ní takového úspěchu nedosáhl. A stejně to viděl i Karel Gott. „Když psal, díval se na Hanku tak láskyplně, že psal vlastně pro ni,” řekl zpěvák. V roce 1993 byl ale jejich šťastný vztah rukou osudu předčasně ukončen. Hanka Svobodová podlehla rakovině.

Deprese Karla Svobody

O psychických problémech slavného skladatele se před několika lety rozpovídala jeho druhá manželka Vendula Svobodová v pořadu 13. komnata. Karel měl trpět depresivními stavy, mánií i poruchou příjmu potravy. Dle lékařů byl jeho stav zralý na hospitalizaci, on ji ale pokaždé odmítl.

„Své potíže se snažil řešit antidepresivy, která občas kombinoval s alkoholem,” řekla Svobodová v 13. komnatě. Podle webu Novinky.cz za depresemi zřejmě stály dluhy, které vzešly z muzikálu Dracula. Údajně měly dosahovat až dvacet milionů korun. Svoboda byl kvůli nim i vyšetřován policií.

Tragický konec Karla Svobody

Psychické vypětí dohnalo Karla Svobodu až ke krajnímu řešení. Rozhodl si vžít život. Dodnes ale o jeho smrti panují různé dohady, neboť po sobě nezanechal žádný dopis na rozloučenou. Někteří lidé ale poukazují na to, že měl uzavřenou povahu. Neměl se svěřovat ani vlastní ženě. Karel Svoboda se zastřelil 28. ledna 2007. Bylo mu 68 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Karel Svoboda 

Českatelevize.cz: Karel Svoboda - Lidé13. komnata Venduly Svobodové Pizingerové

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články