4 nejlepší recepty z kapra: Jak vánoční rybu připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?

4 nejlepší recepty z kapra: Jak vánoční rybu připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?
Zdroj: Unsplash
Vzhledem k dlouhé historii rybníkářství by se mohlo zdát, že zvyk konzumace kapra o Vánocích je tady od dávných věků.Ve středověku se ale ryby ocitaly jen na tabulích zámožných lidí.
Když Magdalena Dobromila Rettigová napsala Domácí kuchařku, vložila do ní i 12 receptů na kapra.Kapr se na štědrovečerní hostinu dostal relativně pozdě. V druhé půlce 20. století.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kapr je součástí českých Vánoc zhruba od poloviny 20. století. Dlouho se bez něj neobešla žádná štědrovečerní večeře. Pokud chcete letos zkusit něco jiného, než jsou tradiční smažené podkovy, nechte se inspirovat třeba Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 12. 2021 14:00

O klasickém smaženém kapru psala už slavná česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, autorka dodnes populární knihy Domácí kuchařka. Ve sbírce receptů z roku 1826 zabírají ryby velkou část a sám kapr je zde na 12 způsobů.

Kapr podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Oškrab a trhni kapra, rozsekej ho na kusy, přemej a nasol ho, a nech ho asi půl hodiny v soli ležet; potom každý kus vytři čistým šatem, obal ho nejdříve v mouce, pak ve vejci a konečně ve strouhané žemličce, a nech ho v horkém másle pěkně do červena usmažit," píše slavná česká popularizátorka vaření Magdalena Dobromila Rettigová. A dodává, že smažený kapr by se měl podávat se zelím, smetanovým křenem nebo hlávkovým salátem.

Zajímavé jsou také její barevné variace kapra, kromě tří verzí na černo nabízí ještě kapra na modro a se žlutou omáčkou. Právě na tu poslední se podíváme podrobněji. Očistěný kapr se nakrájí na stejné kousky, které se vloží do hrnce s blíže nespecifikovaným, ale rozhodně velkým kusem másla, polovinou celeru a pěti na kolečka nakrájenými bílými cibulkami. Do hrnce patří také jeden bobkový list, citronová kůra, celý pepř a nové koření. Pak se to osolí a nechá dusit.

Musíš však podlévat po lžíci hrachové polívky, aby se cibulka nepřipálila. Když je ryba dost, vyndej ji na mísu i s tou čistou mastnotou, která se vyvařila, tu cibuli v rendlíku zapraš moukou, přilej k tomu hrachové vody a trochu octa, a nech to všecko dohromady ještě hodně povařit," píše Magdalena Dobromila Rittigová. Pak se omáčka musí procedit, dochutit 2-3 kostkami cukru a na dlouhé proužky pokrájenou citronovou kůru. Ryba se vrátí zpět a nechá ještě chvíli povařit.

Kapr po Třeboňsku

Kapra lze místo smažení i péct. Zatímco kapr po Třeboňsku se obvykle obaluje v mouce, někdy smíchané s paprikou, a zprudka osmaží na másle, existuje i jeho pečená varianta. Naporcovaný kapr se potře solí, česnekem a posype 

Zajímavé jsou také pečené nudličky z kapra. Rybu je potřeba vykostit a nařezat na malé kousky, které si ideálně den předem naložíme do této výtečné marinády:

Nudličky poklademe na plech a vložíme do trouby vyhřáté na maximum zhruba na 20 minut. Je možné trochu si usnadnit práci a kapří nudličky přidat k bramborům, které mají za sebou již cca 15 minut pečení. Celý báječný pokrm bude díky tomu hotový najednou.

Zdroje informací:

Magdalena Dobromila Rettigová: Domácí kuchařka

Toprecepty.cz: Kapr pečený po Třeboňsku, Pečené nudličky z kapra

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články