Bylinková treska na másle a kmínu: Jednoduchý recept plný chutí, vitamínů a minerálů

Ryby by na našem jídelníčku neměly chybět a v zimě to platí obzvlášť. Zkuste si podle našeho receptu připravit tresku, která nejen dobře vypadá, ale také báječně chutná.

Jana Jánská
Jana Jánská 11. ledna 2023

Treska má jemnou chuť, takže s kořením to raději moc nepřehánějte, stačí jenom trocha bylinek a máslo. Její maso není moc tučné a navíc obsahuje vitaminy A, B12, ale také minerály – jód a draslík.

Kapr s avokádem, mandlemi a pomerančem Suroviny: 2 podkovičky z kapra keramický mlýnek s mořskou solí Kania keramický mlýnek s pepřem Kania extra panenský olivový olej Primadona 1 lžíce másla Pilos 1 pomeranč 2 avokáda 1 červená cibule 1 hrst mandlí Alesto čerstvá máta 200 g zakysané smetany Pilos (16 %) Postup: Umytého a osušeného kapra z obou stran osolíme, opepříme a na rozehřátém olivovém oleji opékáme do zlatohněda. Před dokončením přidáme na pánev máslo a necháme rozpustit. Kůru z pomeranče odkrojíme a ostrým nožem vykrojíme segmenty - měsíčky pomeranče bez slupky. Dáme je do misky a vytlačíme k nim šťávu ze zbytku pomeranče (trochou šťávy pokapeme i hotového kapra). Potom přidáme dužiny avokád nakrájené na měsíčky, na sucho opečené mírně vychladnuté a nasekané mandle, cibuli nakrájenou na tenké plátky, sůl, pepř, olivový olej, nasekané lístky máty a zlehka promícháme.
Mohlo by Vás zajímat:

Jezte v zimě ryby: Pomáhají při hubnutí a působí jako prevence před osteoporózou

Jak na výbornou tresku na másle

Tresku je dobré nejdřív pořádně osušit, protože jinak vám na pánvičce bude prskat a filet také nemusí držet pohromadě. Zkuste si ji připravit třeba na másle s bylinkami. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 filet z tresky
  • 1 plátek másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • citronová šťáva
  • špetka červené sladké papriky
  • kmín
  • sůl
  • bílý pepř
  • bylinky – petrželka, bazalka, tymián

Filet nakrájíme na menší kousky, osolíme, pokmínujeme, lehce posypeme paprikou a opepříme. Změklé máslo smícháme s bylinkami, citronem a rozetřeným česnekem.

Tresku potřeme ochuceným máslem a necháme chvíli odpočinout. Pak si rozehřejeme olej a plátky masa opékáme z obou stran do zlatova. Rybu můžeme podávat s bramborami nebo salátem.

Losos má málo kostí, proto je vhodný i pro děti.
Mohlo by Vás zajímat:

Připravte si svou oblíbenou rybu: Jak na pstruha, lososa nebo tresku

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Bylinková treska na másle a kmínu
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

Další články