Čočkové lasagne: Veganská pochoutka jako stvořená na nedělní oběd

Čočkové lasagne: Veganská pochoutka jako stvořená na nedělní oběd
Zdroj: Albert

Vypadají jako obyčejně lasagne, jsou ale mnohem zdravější a potěší i ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Vyzkoušejte lasagne z červené čočky!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 04. 2023 11:30

Jejich příprava vám zabere více než hodinu, ale je velmi snadná. Jen budete potřebovat o něco více ingrediencí, než je zvykem. Dobrou chuť!

Čočkové lasagne

Budete potřebovat: 4 lžíce olivového oleje extra panenského, 1 žlutou cibuli, 100 g červené čočky, 100 g horské čočky NP Bio, 400 g krájených sterilovaných rajčat, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku NP Bio, ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného oregana, sůl, pepř, 3 snítky čerstvé bazalky, 1 lilek, 2 batáty, 60 g hladké mouky, 600 ml sójového nápoje NP Bio, 1 špetka mletého muškátového oříšku, 100 g cherry rajčat, 2 snítky čerstvého tymiánu

Příprava: V pánvi na rozehřáté lžíci oleje nechte zesklovatět oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. Přidejte 100 g červené čočky, 100 g horské čočky, 400 g sterilovaných rajčat, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného oregana, osolte a opepřete. Dochuťte lístky ze 2 snítek bazalky. Vařte, dokud nebude čočka měkká.

Mezitím nakrájejte lilek a 2 batáty na 0,5 cm silné plátky. Plátky lilku osolte, nechte vypotit a poté osušte ubrouskem. Na bešamel si v rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje, přisypte 60 g mouky a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte 600 ml sójového nápoje a nechte provařit. Ke konci přidejte špetku muškátového oříšku a podle chuti osolte a opepřete.

Na dno zapékací mísy vymazané lžící oleje rozložte plátky batátů a na ně pak plátky lilku. Potřete čočkovou omáčkou. Pokračujte plátky lilku. Potřete vrstvou bešamelu a nakonec poklaďte cherry rajčaty nakrájenými na plátky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Ozdobte tymiánem a zbylou bazalkou. Dokonalý veganský recept se může servírovat.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články