Dejte úrodu k ledu: Fazolky jdou mrazit skvěle, na rajčata radši zapomeňte

mražené ovoce, jídlo
Zdroj: unsplash.com

Podzim už je v plném proudu a zahrádkáři se těší z úrody. Také trhy přetékají čerstvou zeleninou a voňavým ovocem. Ceny jsou příznivé a lákají k nakoupení větších zásob.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 27. 09. 2020 09:30

Něco sníme jen tak, něco padne do koláčů, leča a salátu, něco nasušíme a zavaříme. Ale co se zbytkem úrody – zamrazte si ji! V zimních měsících, až ceny zase vyletí nahoru, přijde rozhodně vhod. Mražení není věda. Stačí držet se několika pravidel, aby z báječné úrody nakonec nezbyla jen nevzhledná kaše.

Ne všechno jde zmrazit

Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny a v mrazáku bez problémů uchováte většinu bobulovin. Nejlepší jsou jahody, ale i borůvky, maliny (z těch radši udělejte dřeň) nebo ostružiny. Ze zeleniny se snadno mrazí hrášek, fazolky nebo brokolice.

V domácích podmínkách je podstatně náročnější, až nemožné uchovávání mražených plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor, ale třeba i broskví. Po rozmrazení jsou nepoživatelné.

Připravte se na mražení

Ovoce i zeleninu, kterou se chystáte zamrazit, je potřeba připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem, jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce rozdělte vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Větší ovoce zakapejte citronovou šťávou a rozložte na tác. Volné nechte prudce zmrazit a poté je přesypte do sáčku a opět uzavřete.

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením blanšírovat – přelít vroucí osolenou vodou a prudce zchladit ledovou tříští. Uchovají si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu.

Pracujte rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně. Snažte se zabránit tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články