Králík se špenátem a bramborovými šiškami: Nedělní oběd s vůní tymiánu a jara

Králík se špenátem a bramborovými šiškami: Nedělní oběd s vůní tymiánu a jara
Zdroj: Albert

Králík se špenátem a bramborovými knedlíky patří k jarním klasikám české kuchyně. Co ho tentokrát udělat s bramborovými šiškami?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 04. 2023 11:30

Příprava tohoto pokrmu vám zabere poměrně dost času, není ale nijak náročná. A strávníci se budou olizovat až za ušima.

Králík se špenátem a bramborovými šiškami

Budete potřebovat: 1 králíka, sůl, pepř, 7 stroužků česneku, 200 g pečené slaniny Česká chuť, 4 snítky čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci hladké mouky Česká chuť, 1 lžíci másla Česká chuť, 2 jarní cibulky, 500 g čerstvých špenátových listů, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), 450 g brambor typu B, 1 vejce z podestýlky Česká chuť, 120 g hrubé mouky Česká chuť, 1 lžíci bramborového škrobu, 1 lžíci slunečnicového oleje

Příprava: Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Oloupejte 5 stroužků česneku, prolisujte je a potřete jimi králíka. Přichystejte si 200 g slaniny, každou porci králíka obalte a rozložte do pekáčku. Přidejte 4 snítky tymiánu, pokapejte lžící olivového oleje a podlijte 200 ml vody. Pečte hodinu v troubě na 160 °C přiklopené poklicí. Poté odklopte a pečte na 180 °C dalších 40 minut. Během pečení občas přelijte vzniklým výpekem. Pak vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Seškrábněte vše ze stran pekáče a spolu s výpekem promíchejte 1 lžíci hladké mouky. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Aby byla omáčka hladká, přeceďte ji.

V rendlíku rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm 2 jarní cibulky na kolečka. Přidejte 500 g špenátu a nechte zavadnout. Na závěr přilijte 200 ml smetany, osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte zbylé 2 prolisované stroužky česneku a nechte provařit.

Na šišky uvařte 450 g brambor ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte jedno vejce, špetku soli, 100 g hrubé mouky, lžíci škrobu a vypracujte nelepivé těsto. Plochu si podsypte 20 g hrubé mouky a vytvarujte z těsta válečky. Vařte ve vroucí vodě 7 minut. Vyjměte, osušte a poté ještě orestujte na lžíci rozpáleného oleje dozlatova.

Králíka podávejte přelitého omáčkou se špenátem a bramborovými šiškami.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články