Panna cotta s jahodami: Lahodný smetanový dezert přináší chuť italského léta

Panna cotta je klasický italský dezert, který má spoustu variací. V překladu to znamená vařená smetana. Takhle vypadá panna cotta v restauraci Bruno v malém italském městečku Sanremo.Ovocné želé lze vynechat a ztuhlou panna cottu jen ozdobit čerstvými jahodami. V jednoduchosti je prostě krása.Stejně tak se nemusíte omezovat ani u vrstvení, klidně můžete dát jahody s želé na spodek i na vrch.+ 4 fotky+ 5 fotek
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Panna cotta je klasický italský dezert, který si přímo žádá kombinování s jahodami, jejichž sezona se pomalu rozbíhá. Panna cotta nejen báječně chutná, ale také krásně vypadá.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 1. června 2022

Sezona jahod už se rozbíhá a na zahradách každým dnem vykouká víc a víc červených hlaviček tohoto nevšedního a mimořádně zdravého ovoce. Jahody obsahují spoustu vitamínu C, vlákninu a kyselinu ellagovou, která působí v prevenci nádorových chorob.

Jahody v kuchyni: Báječné jsou čerstvé, ale zkusit můžete i nepečený dort s tvarohem
Mohlo by Vás zajímat:

Jahody v kuchyni: Báječné jsou čerstvé, ale zkusit můžete i nepečený dort s tvarohem

Panna cotta s jahodami

Spojení smetanové chuti se sladkostí a lehkou nakyslostí jahod překoná jen máloco. Ochutnali jste někdy klasický italský dezert – panna cottu s jahodami? Na přípravu této pochoutky budeme potřebovat:

  • 200 g jahod
  • 2 plátky želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 1 sáček dortového želé

Začínáme plátkovou želatinu, kterou si namočíme a necháme nabobtnat ve studené vodě. Dále si podle návodu na sáčku připravíme dortové želé. Mezitím můžeme ochutnat jahody, jestli se letos povedly, a pak můžeme přistoupit k přípravě dalších ingrediencí.

Jak správně umýt jahody: Zkuste tyto triky, které vám ulehčí i jejich skladování
Mohlo by Vás zajímat:

Jak správně umýt jahody: Zkuste tyto triky, které vám ulehčí i jejich skladování

Jak připravit panna cottu s jahodami

I když to v italštině zní jako něco nóbl, panna cotta je vlastně vařená smetana. Tím se dostáváme k další části receptu – přivedeme k varu smetanu, mléko a cukr. Pak to odstavíme a za stálého míchání přidáme vymačkanou želatinu.

Jahody nakrájené na plátky nebo klínky naskládáme do skleniček, zalijeme dortovým želé a necháme ztuhnout. Skleničky doplníme vychladlou panna cottou a necháme v chladničce ztuhnout alespoň 6 hodin. Tento postup není jediný správný, vrstvy můžete klidně prohodit a dát panna cottu na spodek skleničky. Rozhodně se nenechte ničím omezovat.

Zdroj informací:
Wikipedia.org: Jahoda

Cvičitelka Hanka Kynychová: Tři roky jsem žila s tyranem, bití mi přišlo normální

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články