Třešňový koláč: Chutný sezónní dezert, který potěší všechny smysly

Třešňový koláč: Chutný sezónní dezert, který potěší všechny smysly
Zdroj: Albert

Jó, třešně zrály, zpívá ve své slavné písni Waldemar Matuška. A pokud se člověk zahledí do sadu, ta doba nastává právě teď. Pokud nevíte, jak s lahodnými červenými plody naložit, zkuste třeba třešňový koláč.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 07. 2021 09:00

Třešňový koláč je skvělým dezertem, který potěší všechny vaše smysly. Jeho příprava vám zabere něco přes hodinu, ale stojí to zato!

Třešňový koláč

Na 1 koláč budete potřebovat: 300 g celozrnných sušenek, 100 g másla, sůl, 2 lžičky mleté skořice, 800 g třešní, 200 g cukru, 50 g kukuřičného škrobu, 2 citrony, 250 g čerstvého sýra, 240 g žervé, 200 g slazeného kondenzovaného mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu

Příprava: V mixéru rozemelte sušenky. Drť přesypte do misky a přidejte k ní na kostičky nakrájené máslo. Přisypte špetku soli a lžičku skořice. Vše rukama promačkejte, až vznikne těsto. Přendejte ho do kulaté koláčové formy o průměru 22 cm a prsty utlačte na 4 mm silnou vrstvu. Pak dejte na 10 minut odležet do lednice. Následně vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte třešňovou náplň a krém. Třešně omyjte a vypeckujte. Vložte je do hrnce, přisypte cukr, škrob a šťávu z jednoho citronu. Nakonec vsypte lžičku skořice. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a míchejte do zhoustnutí. Směs dejte stranou a hladinu překryjte potravinářskou fólií.

V míse smíchejte čerstvý sýr, žervé, kondenzované mléko, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt. Ručně prošlehejte metličkou na hladký krém.

Na vychladlý upečený korpus nalijte krém. Navrch přidejte vychladlou třešňovou směs a takto připravený koláč dejte ještě na 2 hodiny chladit do lednice.

Zdroj receptu: Albert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články