Vyhlášené koblihy Josefa Maršálka, kvůli kterým porota zapomněla hodnotit jeho tanec. Usmažte si je i vy

Josef Maršálek
Zdroj: Česká televize/Herminapress/koláž Lifee
Cukrář Josef Maršálek je aktuální hvězdou televizní soutěže StarDance.Josef Maršálek se pyšní velkou řadou ocenění v kulinářských soutěžích.Josef Maršálek žije se svým partnerem Petrem Tejmlem.Knihy Josefa Maršálka se dočkaly velké přízně fanoušků.+ 2 fotky+ 3 fotky

Celebrity nejen tančí, ale jsou i hvězdami ve svých původních povoláních. A cukrář Josef Maršálek (41) umí sladké! A tak nám v rozhovoru pro Lifee.cz popisuje své první pocity poté, co Marek Eben (65) ve StarDance vychválil jeho slavné koblihy. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 10. 2023 13:00

Moderátor Marek Eben prohlásil, že by chtěl žít v jeho koblize a magazínu Lifee.cz se poštěstilo recept na Maršálkovy dokonalé koblihy získat. Proč Maršálek označil Ebenův komentář za food porno? A jak si jeho koblihy jednoduše upéct doma?

Související video: Josef Maršálek nám ukázal své bydlení, pojďte k němu na návštěvu i vy.

Kobliha Josefa Maršálka je odjištěný ruční granát

V průběhu taneční show StarDance jsme byli svědky explicitního komentáře Marka Ebena směrem ke koblihám Josefa Maršálka: "Kobliha Josefa Maršálka je v podstatě odjištěný ruční granát, který je naplněný vanilkovou náloží a je tak natlakovaný, že ta věc exploduje při prvním kontaktu a pod velkým tlakem se vám do ústní dutiny sune neuvěřitelné množství vanilkového krému. Nestačíte to pochytat, máte to na obličeji, ale nevadí vám to, chcete to mít všude," oblažoval Marek Eben ve svém orgastickém monologu téma Maršálkových koblih. "Vy de facto chcete vlézt do té koblihy a žít tam a už nikdy nevylézt ven. To je kobliha Josefa Maršálka."

Josef Maršálek pro Lifee.cz: Málem jsem zkolaboval

Cukrář Josef Maršálek to v komentáři viděl podobně: "No vždyť já tam málem zkolaboval pod nánosem všech těch superlativů! Bylo to úžasné a pro nás pro všechny je to velké překvapení, protože na těch generálkách a zkouškách s námi moderátoři vůbec nekonzultují to, o čem budou mluvit večer. Touží po momentu překvapení a chtějí si to nechat pro diváka. Chtějí emoce a autentickou reakci," osvětluje v našem rozhovoru.

Témata rozhovorů bezprostředně po tanci prý ve StarDance účastníci nevědí. "Až když tam spustil ódu na koblihy, tak mě tím opravdu šokoval. Ale myslím, že tím šokoval všechny, protože když se zpětně podíváte, jak porotci hodnotili náš tanec, tak oni spíše hodnotili to, zda měli koblihu nebo neměli. To se ukázalo jako zvláštní, ale asi na to mají porotci právo," hodnotí Maršálek zpětně reakci poroty.

Josef Maršálek nicméně zůstává fanouškem Marka Ebena: "Ze strany Marka Ebena to bylo úžasné food porno, bylo to tekuté. Odcházel jsem a Markovi jsem sdělil, že je u mě zaměstnaný a kdykoliv bude moci, může začít chodit do práce. Když jsem tu noc šel spát, prohlásil jsem, že až někdy umřu, vytesejte mi tuhle větu Marka Ebena na náhrobek: „Chtěl bych bydlet v Maršálkově koblize.“

Jak si koblihu Josefa Maršálka připravit?

Ideální je kombinace hladké a hrubé mouky,“ radí pro Toprecepty.cz Josef Maršálek a dodává: „Dají se samozřejmě vyrobit i z mouky polohrubé. Vždycky by mouka měla obsahovat nejméně 11 % lepku neboli bílkoviny. Pro extra jemné koblihy můžete v receptu 20 g mouky nahradit 20 g kukuřičného škrobu.“ A nyní už pojďme na recept.

Budete potřebovat: 530 g hladké mouky, 180 g hrubé mouky, 4 vejce, 80 g cukru krupice, 20 g rumu, 120 g změklého másla, 300 g mléka, 40 g droždí, 6 g soli, 1 l oleje na smažení, 50 g moučkového cukru na posypání a 400 g džemu nebo povidel na plnění.

Postup: Mléko a hrubou mouku smíchejte s droždím a nechte 30 minut přikryté vykynout. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho asi 30 minut lehce nakynout, poté ho rozdělte na dílky po 50 g a dobře zakoulejte. Na pomoučené ploše je nechte přikryté utěrkou nakynout do trojnásobného objemu. V hrnci rozehřejte řepkový olej sahající do výšky asi 4 cm na 170 °C a koblihy do něj opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů. Smažte z každé strany 2 minuty dozlatova. Opatrně je vyjměte a na plechu s papírovými ubrousky je nechte okapat a zchladnout. Poté do nich z boku udělejte ostrým nožem díru a koblihy naplňte džemem či povidly (či vanilkovým krémem) za pomoci cukrářského sáčku. Pocukrujte a podávejte.

Související články

Další články