Zakázaný Casu Marzu: Hnijící sýr s larvami, u jehož konzumace se doporučuje zavřít oči a ucpat nos

Casu Marzu
Zdroj: Wikimedia Commons, Shardan, CC BY-SA 2.5

Casu Marzu neboli "hnijící sýr" je tradiční sardinský pokrm, pro někoho snad i pochoutka, která je plněná živými larvami. Jaký je příběh tohoto vskutku bizarního pokrmu, u kterého se leckomu zvedne žaludek?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 12. 2024 11:00

Představte si, že jedete na báječný výlet do Itálie a že jeho součástí je také vyzkoušení místní kuchyně. Rajčatové omáčky, pizzy, zmrzlina, víno... a seznam by mohl pokračovat. Pokud se vám to ale zdá už ohrané, co takhle vyzkoušet "nejnebezpečnější sýr světa"? Ale pozor - pokud v něm najdete larvy mrtvé, nejezte ho. Znamená to, že je zkažený.

Jak vzniká sýr Casu Marzu

Kořeny Casu Marzu mají sahat až do doby římské říše. V dnešní době ho ale již vyrábí jen hrstka lidí. Zraje několik měsíců a ideálně by se v něm měly hemžit tisíce larev. Vyrábí se z ovčího mléka, které se nechá po dobu tří týdnů uležet, aby se srazilo. Do té doby by se na něm měla objevit kůrka.

Dalším krokem je její odříznutí. Díky tomu mohou vstoupit do procesu mušky zvané sýrohlodky drobné, které nakladou do hmoty svá vajíčka. Poté se Casu Marzu nechá dva nebo tři měsíce "odpočívat". Během tohoto o bdobí se v sýru vylíhnou larvy a začnou se živit bílkovinami. Exkrece, procházející jejích těly, jsou pro sýr nezbytné. Dodávají mu krémovou texturu a bohatou chuť. Ta je údajně kořeněná, pepřovitá, štiplavá, ostrá a intenzivní. Má připomínat velmi zralou gorgonzolu. Jen s tím rozdílem, že gorgonzola nepotřebuje ke své výrazné chuti výkaly larev.

Při konzumaci Casu Marzu si chraňte oči

Existuje několik způsobů, jak Casu Marzu jíst. Někteří radí, že by se měl raději konzumovat se zavřenýma očima. Není to však proto, aby vám nebylo při pohledu na hemžící se larvy nevolno, ale abyste se chránili. Larvy totiž mohou vyskočit až do výšky patnácti centimetrů. A když už jsme u toho, je dobré si také chránit nos.

Dále je nezbytné larvy pořádně rozkousat. Jinými slovy zabít. Jinak by mohly přežít v lidském těle a působit problémy. Spousta Italů ale nad tím mávne rukou. Prý jde o neopodstatněné obavy. Larvami se údajně již živili Plinius starší i Aristoteles.

Pokud jde o vhodný typ pečiva k tomuto sýru, je dobrý navlhčený flatbread (chlebová placka), pršut či meloun. Skvěle se také hodí ke sklence silného červeného vína. Kapka alkoholu může také zmírnit počáteční odpor.

Casu Marzu jako velká vzácnost

Casu Marzu je ale dnes velmi těžké koupit. EU totiž tento druh sýra zakázala. Přestože je na Sardinii chráněn jako tradiční potravina, není veřejně inzerován. Ostatně, potenciální prodejce se vystavuje pokutě ve výši 60 000 dolarů (cca 1 440 000 korun). Existují tak dva způsoby, jak jej získat - černý trh anebo místní, který ho rozdává zadarmo. Zájem o něj je. Prý působí jako afrodiziakum.

V roce 2009 byl v Guinnessově knize rekordů označen za nejnebezpečnější sýr na světě. Nejen kvůli tomu, že larvy mohou, jak jsme již uvedli, v lidském těle potenciálně přežít, ale také kvůli tomu, co by mohly způsobit - krvavý průjem, zvracení, bolesti břicha, alergické reakce i možná i myiázu či mikroperforaci střev.

Je nicméně možné, že v rámci všeobecného trendu udržitelnosti by se mohla toto potravina vrátit mezi ty volně dostupné, ale nejdříve by se musely provést testy, zda larvy mohou skutečně poškodit lidské tělo, a také by musel být hlídán jejích původ. Nesměly by pocházet z výkalů a odpadků. To je ale spíše vzdálená hudba budoucnosti. A Italové jsou jistě rádi, že se zatím nemusí o tuto "delikatesu" dělit se zbytkem světa.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Casu Marzu
Allthatsinteresting.com: The Bizarre Story Of Casu Marzu, The Illegal Maggot Cheese That's A Beloved Delicacy In Italy

Dětská hvězda Michaela Kudláčková skončila ve spárech agresora: Lepší pět minut protrpět než být mrtvá

Dětská hvězda Michaela Kudláčková skončila ve spárech agresora: Lepší pět minut protrpět než být mrtvá

Související články

Další články