Bizarní japonské shirako: Vařené tresčí mlíčí je zázrak místní gastronomie a má prý lehkou a krémovou chuť

shirako
Zdroj: Wikimedia Commons, Schellack, CC BY 3.0

Říká se jiný kraj, jiný mrav. Zřejmě také platí to, že jiný kraj, jiná chuť. Japonci třeba milují shirako, což lze přeložit doslova jako bílé děti. Jaký pokrm se za tímto podivným názvem ukrývá?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 08. 2024 16:00

Shirako není nic jiného než vařené tresčí sperma. Nechutná však tak, jak na první pohled vypadá a slouží jako neobvyklý úvod do zajímavějších stránek japonské kuchyně.

Kontroverzní pokrm s nevalnou pověstí

Shirako má v japonské kultuře dlouhou tradici, a to i přes svůj nepříliš přitažlivý vzhled. Dělá se převážně z tresky a podobá se spíše malému mozku než rybímu spermatu. Když nováčci slyší, že se obvykle podává jako sushi, očekávají, že bude k dispozici nějaká omáčka či tenké plátky jako nigiri (váleček rýže jemně potřený wasabi pastou a obložený kouskem ryby). Na talíři se jím ale objeví něco zcela jiného.

V závislosti na tom, jak plný je vak s rybí semennou tekutinou, se barva a vzhled shiraka mění. Prázdné váčky jsou průsvitné nebo růžové a beztvaré. Plné váčky jsou bílé, neprůhledné a mnohem pevnější než ty prázdné. Ti, kteří shirako milují, tvrdí, že má lehkou, krémovou chuť. Ti, kteří jeho fanoušky zrovna nejsou, popisují tento pokrm jako rybí pudink. Za to může tepelná úprava. Kdyby byl váček syrový, byl by jednak zmačkaný a také téměř gumový. Chutí by připomínal syrový vaječný žloutek. Japonci věří, že stejně jako většina neobvyklých lahůdek, i shirako zpomaluje stárnutí a je plné bílkovin a vitamínu B.

Jak se shirako podává

I když se zdá nemožné, že by člověk mohl s malou hromádkou slizkých váčků vykouzlit nějaká zvláštní jídla, opak je pravdou. Ve skutečnosti existuje široká škála pokrmů. Nejčastěji se shirako podává ve formě  nigiri shushi, jako malá syrová kulička položená na malém kopečku rýže, zabalená v mořských řasách. Sníst by se mělo sousto najednou. K zapití se podává saké.

Pro nezasvěcené se doporučuje požívat toto jídlo ve stylu tempura. Shirako se podává ve vydlabaném těstíčku a smažené. K dispozici jsou sladké omáčky, čímž pokrm získává zcela novou chuť. Vnějšek je křupavý, vnitřek zase krémový. Pro fajnšmekry ale limity neexistují. Shirako si dávají jako oblohu k dušenému masu, s těstovinami či dokonce na grilu.

Další delikatesy

Japonci nejsou jediní, kteří holdují rybí semenné tekutině. Na Sicílii se rybí spermie z tuňáka, známé jako "Lattume", používají coby oblíbená omáčka na těstoviny. Rumuni zase jedí sperma kaprů a dalších sladkovodních ryb. Říká se tomu "Lapti" a obvykle se smaží a podává jako příloha k jiným pokrmům. Konzumovat se ale může i samotné. Rusové již mnoho let jedí jakousi formu shirako, a sice sperma sledě. To nakládají a říkají mu "Moloka". Pak si ho dají jako přílohu k samotnému sledi a jikrám.

Konzumace rybích vnitřností, zejména reprodukčních částí, není samozřejmě žádnou novinkou. Kaviár je po staletí považován za symbol společenského postavení. Proč by se tak mělo pojídání spermií v něčem lišit?

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Milt
Allthatsintereting,com: If Caviar Freaks You out, We Don´t Suggest Trying Shirako - Japan's Fish Sperm Delicacy

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články