Grilování v babím létě: Batát na grilu se špenátem a odlehčenou tatarkou

Grilování v babím létě: Batát na grilu se špenátem a odlehčenou tatarkou
Zdroj: Albert ČR

Je tady babí léto, pojďme si ještě užít grilování, protože večery stále lákají k posezení a u grilu bývá příjemné teplo a také pořádně voňavo… S blížícím se podzimem můžete grilování pojmout jako společenskou událost a pozvat širší rodinu i přátele na rozloučení s létem.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 09. 2020 12:30

Závěr léta představuje dozrávání spousty zeleniny a ovoce, což jsou ideální přílohy ke grilování. Nebojte se vymýšlet různé kombinace a ladit chutě. Vyzkoušejte náš recept, ke kterému koneckonců můžete přidat i pořádný kus masa nebo kvalitní klobásu.

A co grilovat?

V současné době najdete na trhu spoustu masových i alternativních pochoutek, které jsou na gril doslova ideální. „Češi grilování milují a už dávno se nespokojí pouze s tradičním špekáčkem s hořčicí,“ potvrzuje Robert Birov z řetězce Albert oblíbenou zábavu většiny Čechů. ,,I grilování ovlivňují trendy zdravého stravování. Raději tak saháme po méně tučných masech, zelenině či zkoušíme jiné alternativy, například sýry. Ty jsou skvělou variantou, pokud se člověk snaží odlehčit si jídelníček,“ dodává.

Zdravé grilování

Základem je čistý gril. Vždy ho před použitím důkladně očistěte, abyste se vyhnuli zbytkům z předchozího grilování. Vyhněte se zbytečnému hoření kapající šťávy. Jednoduše použijte grilovací tácky a regulujte u grilu oheň. Velkým pomocníkem jsou pak také grilovací desky nebo speciální grily. Abyste si vychutnali dokonale propečené maso, před grilováním ho vyndejte z lednice a nechte odstát na pokojovou teplotu. Tak zabráníte teplotnímu šoku.

Maso přichycené ke grilu potrápí nejednoho kuchaře. Proto potřete rozpálený gril před položením surovin špekem nebo ho jinak omastěte. Grilované maso se tak krásně propeče, a přesto se ke grilu nepřilepí. Správná teplota, umění grilování. Na začátku maso zprudka opečte a poté teplotu snižujte a nechte pomalu propéct.

Vidličku raději nechte k jídlu. Máte-li raději grilované pochoutky pěkně šťavnaté, vyměňte vidličku za grilovací kleště. Neporušíte tak strukturu masa a šťáva vám nevyteče jako při napichování. I grilovaná zelenina si tak udrží svůj tvar. Nebaví vás maso před grilováním jen osolit? Zkuste ho naložit do marinády, kterou si sami připravíte. Skvělé jsou třeba čerstvé bylinky, česnek či cibule. Jako základ marinády můžete použít nejrůznější oleje – od řepkového až třeba po arašídový, který vydrží i vysoké teploty.

Recept na: Batát na grilu se špenátem a odlehčenou tatarkou

Budete potřebovat: 4 středně velké batáty, 1 lžíci oleje, 1 lžičku soli, 2 lžíce majonézy, 4 nakládané okurky, ¼ menší červené cibule, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř, hrst čerstvého špenátu, 2 lžíce strouhané goudy

Postup: Batáty omyjte, osušte a několikrát propíchněte vidličkou. Potřete olejem, posolte a zabalte do dvou vrstev alobalu. Grilujte 20 minut po jedné straně. Pak otočte a pečte další zhruba čtvrthodinu. Na odlehčenou domácí tatarku smíchejte zakysanou smetanu s majonézou, přidejte na co nejjemnější kostičky nakrájené kyselé okurky a červenou cibuli. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Do rozkrojeného batátu vložte špenát, posypejte sýrem a bohatě zalijte tatarkou.

 

Zdroj: www.albert.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články