Japonský svátek Hinamacuri: Oslavují se děvčátka i panenky, rodiče modlitbami prosí o zdraví a život bez temných sil

Den dívek v Japonsku: Všechna negativa prý pojmou panenky, pak se posílají pryč po vodě
Zdroj: Pixabay
Svátek Hinamacuri, respektive Den dívek či Svátek panenek, se v Japonsku slaví vždy 3. března.Vznikl v období Heian (794 až 1185 n. l.). Dle toho jsou také panenky oblečeny. Šlechta v té době holdovala mnohovrstevným, těžkým a zdobeným kimonům.Panenky prý absorbují všechno negativní...Po celém Japonsku lze v tento den vidět bohatou výzdobu. Dokonce se mezi městy soutěží o to, kdo má více vystavených panenek.+ 1 fotka+ 2 fotky

V Japonsku je 3. březen každý rok ve znamení dobré nálady. Slaví se totiž Den dívek, jenž je také nazýván Svátkem panenek. Ty hrají v zemi vycházejícího slunce podstatnou roli. Lidé totiž věří, že mají jednu vlastnost, která je k nezaplacení - umí absorbovat veškerou negativitu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2023 11:00

Během Dne dívek se na několikapatrovém podstavci pokrytém červeným přehozem vystaví sada ozdobných panenek, jenž se nazývají hinaningjó. Představují císaře, císařovnu, sluhy a hudebníky. Všechny figurky jsou oděny do tradičních šatů z období Heian. Vedle podstavce je pak místo pro saké, vdolečky a další pamlsky.

Všemocné panenky

Jak již bylo uvedeno výše, panenky jsou během svátku oblečeny do tradičních šatů z období Heian, kdy lidé začali dodržovat právě tento zvyk. Věřilo se, že panenky mohou do sebe pojmout zlé duchy či špatnou náladu. Posílají se pak každý rok po vodě, aby s nimi odplula všechna negativa. To je vlastně taková berlička, nebo chcete-li jakési stvrzení modliteb, které pronášejí v tento den rodiče dívek, aby jim zajistili zdraví a zářnou budoucnost.

Pokud bychom se ještě na skok vrátili do období Heian, zjistili bychom, že ženy byly tehdy obecně považovány za dobré umělkyně a spisovatelky. Někteří muži si dokonce měnili svá jména na ženská, aby se jejich výtvorům dařilo stejně dobře.

Soutěž o nejlepší výzdobu

Během Dne dívek spolu často soutěží hned několik měst o to, které z nich bude mít honosnější výzdobu. Rekordy v počtu vystavených panenek jsou každoročně větší a větší. Není tak divu, že na ně lze narazit prakticky na každém rohu. Zdobí různé podniky i hotely. Najdeme je ale rovněž v domech. Ani běžné rodiny si nezapomenou zkrášlit své příbytky. Když se jim narodí dcera, přidá se do sbírky další panenka. Všechny postavy jsou důležité, nikdy však nesmí chybět císař a císařovna.

Pohoštění na Den dívek

Klasickým svátečním nápojem je amazake. Je nealkoholický a vyrábí se z vykvašené rýže. Má mléčnou barvu. K jídlu se podávají kuličky hina arare. Jsou sladké, barevné a vyrábí se z rýžové mouky.

Kdo má raději koláče (někdy vypadají i jako dorty), jistě nepohrdne hishi mochi. Skládá se ze tří barev (růžová, bílá a zelená), které připomínají vrstvy kimona. Odkazuje to na zvyk, kdy šlechtici nosili těžká a zdobená kimona, někdy i po sto vrstvách, aby světu ukázali svou moc a společenský význam. Po všeobecném veselí se ale musí veškerá výzdoba zase uklidit. Jinak by prý dívka mohla mít problémy s vdavkami...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hinamacuri

Mizuhiki.cz: Hinamacuri aneb svátek děvčátek respektive panenek

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články