Utrpení komika Nasubiho: V japonské reality show strávil dlouhých 15 měsíců. Neměl co jíst a byl nahý

Tomoaki Hamatsu alias Nasubi
Zdroj: Wikimedia Commons, 法務省, CC BY-SA 4.0

Tomoaki Hamatsu, známý lépe jako Nasubi, se v roce 1998 přihlásil do reality show s názvem Susunu! Denpa Shonen. Doufal, že to změní jeho život. A to se také stalo - i když možná ne tak, jak chtěl.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2024 11:00

Scénář pořadu byl jednoduchý. Nasubi se musel nastěhovat do bytu, kde žil zcela sám. Nemohl si s sebou nic přinést ani koupit. Předměty mohl získat pouze pomocí loterie. Výzva byla dokončena, když si skrze sázení získal předměty v hodnotě jednoho milionu jenů. Začalo to nevinně a skončilo jako absolutní šílenství. Muž byl izolován od vnějšího světa, nahý a sledován diváky dlouhých 15 měsíců.

Nasubiho vzestup ke slávě

Tomoaki Hamatsu se narodil 3. srpna 1975. O jeho dětství se toho moc neví. Ve dvaceti se ale toužil stát profesionálním komikem. Když se tak dostal do oné reality show, bral to jako znamení. Díky velké sledovanosti se mohl proslavit před celým národem. Někdy se ale splněný sen může změnit v noční můru.

Japonská extrémní reality show

Susunu! Denpa Shonen lze volně přeložit jako Nepokračujte! Bláznivé mládí. Tomoakiho přezdívku Nasubi zase jako "lilek". Víc bizarní už to nemohlo být. I když vlastně ano. Lilek vznikl díky jeho protáhlému obličeji a genitáliím, které producenti zakrývali obrázkem lilku. Nic naplat, než něco vyhrál, byl v bytě zcela nahý.

Show měla na stanici Nippon premiéru v roce 1998 a vysílala se čtyři roky. Nasubi si nejdříve myslel, že bude show natočena a až poté sestříhána a odvysílána v televizi. To se pletl. Šlo o 24/7 live stream.

Čas na improvizaci

Nasubi musel zpočátku přežívat jen o vodě, kvůli čemuž hodně zhubl. Pak v loterii vyhrál několik slazených nápojů. První jackpot přišel o něco později - velký pytel rýže. Uvařit si ji ale nemohl, a tak ji konzumoval syrovou. Pak ale přišel na to, že když bude sáček držet u plamene sporáku, zahřeje se. Mimoto ale strádal. Neměl se s kým bavit, narostly mu dlouhé vlasy i nehty. Navíc musel být stále nahý, podařilo se mu totiž vyhrát jen příliš malé dámské spodní prádlo.

Když došla rýže, musel začít konzumovat psí konzervy. Díky loterii také získal plyšové zvířátko, které se stalo jeho věrným přítelem. Později vyhrál lístky do kina a kolo, což mu bylo platné jako mrtvému zimník. Upřímnou radost měl z televize, producenti mu ji ale nechtěli zprovoznit, aby nezjistil, že se pořad již dávno vysílá. Zklamání mu ale vynahradili tím, že vyhrál zubní kartáček a pastu. Konečně si mohl po měsících vyčistit zuby.

Pak ale nastal problém. Fanoušci a novináři zjistili, kde se byt nachází. Produkce ho tak raději přestěhovala jinam. Tam pak vyhrál videorekordér, pánev a Playstation. Nyní měl čím zabít táhnoucí se dny a noci. Postupem času získával stále hodnotnější výhry až pokořil hranici milion jenů. Vysvobození? Kdeže...

Pokračování v Jižní Koreji

Po dosažení požadované částky mu vrátili oblečení a zavázali oči. Převezli ho do jihokorejského zábavního parku, kde si užil různé atrakce a dosyta se najedl. Když se vrátil do bytu (který byl nyní v této zemi), zase mu vzali oblečení a řekli, že má znovu přežívat jen o předmětech z loterie. Bylo na něm, zda tuto výzvu přijme. Přijal. Tentokrát měl ale nashromáždit věci v hodnotě letenky v ekonomické třídě, aby se dostal domů. Tento úkol splnil poměrně rychle, tak mu vyměnili letenky na business class a nakonec na první třídu.

Během několika týdnů měl splněno. A skutečně, odletěl zpět do Japonska, kde skončil v ještě menším bytě než měl předtím.

Konec izolace komika Nasubiho

Nasubi se odevzdaně svlékl a začal se smiřovat s tím, že jeho utrpení ještě nekončí. Najednou se však zdi jeho bytu zbortily a on se ocitl v televizním studiu plném diváků, kteří mu celou dobu fandili. Když mu moderátoři řekli, že vyhrál, nebyl zprvu schopný dát dohromady ani jednoduchou větu. A nebylo se čemu divit. Posledních patnáct měsíců života strávil nahý, téměř bez jídla a sám.

Naštěstí se dokázal znovu zapojit do normálního života. Dokonce vylezl na Mount Everest. A když si začali lidé stěžovat, že musí doma trčet kvůli covidu, jen mávl rukou se slovy, že on to měl horší. Jeho sen stát se komikem se mu tak vlastně splnil, aktivní je dodnes. Jen to bylo pořádně bizarním způsobem.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Nasubi
Allthatsinteresting.com: The Story Of Nasubi, The Contestant Who Survived The Most Disturbing Reality Show Ever Devised

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články