Nejoblíbenější jídla královské rodiny: William sbalil Kate na boloňské špagety, Camilla miluje míchaná vajíčka a Kate piškot s karamelem

Nejoblíbenější jídla královské rodiny: William sbalil Kate na boloňské špagety, Camilla miluje míchaná vajíčka a Kate piškot s karamelem
Zdroj: Profimedia
I když jsou urozené krve, i členové britské královské rodiny mají slabost pro obyčejná jídla. William a Kate si vedle boloňských špaget rádi dopřávají rybu s hranolky.A výjimečné postavení má v jejich kuchyni samozřejmě i pizza. Kate má na ní místo pikantního salámu ráda slaninu a často ji připravuje i svým potomkům.Princ George (na snímku), princezna Charlotte a princ Louis jsou totiž v tomto jako všechny děti - pizza, to je prostě top.Zatímco princ a princezna z Walesu se pizze rozhodně nebrání, Alžběta II. ji podle bývalého královského šéfkuchaře nikdy nevzala do pusy.+ 4 fotky+ 5 fotek

I když mají přistup k největším delikatesám a předním světovým kuchařům, členové britské královské rodiny jsou také jen lidé. Alespoň co se chutí týče. Král Karel III. (74) tak miluje míchaná vajíčka, zatímco jeho syn, princ William (41), ujíždí na boloňských špagetách. A výjimečné postavení má u strávníků s urozenou krví i obyčejná pizza. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 08. 2023 13:00

Karel III. proslul jako zastánce organické kuchyně a farmaření, jeho snacha Kate Middleton (41) zase tím, že chodí sama nakupovat potraviny, aby si byla jistá tím, co jí, přičemž jejím nejoblíbenějším dezertem je piškot s karamelovou polevou a vanilkovým pudinkem.

Vaření a jídlo rozhodně není cizí ani Williamovi, který si získal srdce své manželky tím, že na koleji osobně připravoval večeře. Velice často přitom šlo o obyčejné boloňské špagety...

Čokoládový dort se sušenkami milují princové

Jestli má ale v královské rodině dlouhou tradici nějaké docela obyčejné jídlo, pak je to čokoládový dort se sušenkami. Ten nesměl podle bývalého šéfkuchaře Darrena McGradyho chybět u žádného z odpoledních čajů královny Alžběty II. Panovnice navíc byla pověstná tím, že nesnášela zbytky, takže pokud jí kousek dortu zbyl a musela odcestovat, šéfkuchař podle magazínu Harper's Bazaar vezl dort za ní.

Slabost pro čokoládový dort se sušenkami zdědili po babičce princové William a Harry (38), a tak nesměl vedle několikapatrového ovocného dortu chybět ani na Willově svatbě s Kate. Obsahoval 1 700 sušenek a vážil 17 kilogramů.

Ryba s hranolky pro Williama a Kate

Vlajková loď britské kuchyně - fish and chips - zase patří k lahůdkám, které si ráda dopřává královna choť Camilla (76). Svěřila se s tím v rozhovoru se svým synem, kulinárním redaktorem Tomem Parker Bowlesem, pro magazín You. "Ta vůně. Na výtečně připravenou rybu s hranolky nic nemá," nechala se slyšet manželka Karla III.

A není jediná, kdo si v královské rodině tuto delikatesku s chutí dopřeje. Například William a Kate během studií často navštěvovali rybí bistro, kde si fish and chips vychutnávali přímo z papírové krabice. Dávné dny si pár připomenul i při předloňské návštěvě Skotska, kdy zavítal do svého oblíbeného podniku a rybu s hranolky za 7,95 liber si vychutnal na nedaleké lavičce.

Pizzu nikdy neochutnala královna Alžběta II.

Kdo by neměl rád pizzu? Výjimkou není ani královská rodina. Byť sama Alžběta II. tuto královnu italské kuchyně zřejmě v životě nevzala do úst, láskou k ní zahořeli princové William a Harry. "Pizzu jsem začal připravovat až v době, kdy jsem se přesunul do Kensingtonského paláce. William a Harry ji měli pokaždé, když jim to chůva dovolila," vzpomíná McGrady. A není žádným tajemstvím, že ji jí i Kate a její tři děti - princ George (10), princezna Charlotte (8) a princ Louis (5). Sama si ale raději místo pikantního salámu dává navrch slaninu.

Piškot s karamelovou polevou a pudinkem pro Kate

Dezert známý z britských školních jídelen patří k favoritům princezny Kate. A nepodlehla jeho kouzlu sama. "Také Alžběta II., když pobývala za chladných dnů v Sandringhamu, si ho dávala. A zbytek rodiny vlastně také," připustil McGrady pro magazín Delish.

Míchaná vajíčka pro královny Alžbětu II. i Camillu

O vajíčkách a královské rodině kolují mezi poddanými doslova legendy. Říkalo se třeba, že princ Charles vyžadoval každé ráno sedm vařených vajíček, přičemž snědl jenom jedno. A to to, které mělo podle jeho vkusu správnou konzistenci. To však sám budoucí král v jednom z rozhovorů popřel. Vařená vajíčka nicméně miluje.

To jeho choť Camilla si raději dává k snídani míchaná z domácího chovu na Highgrove. A slabost pro ně měla i Alžběta II. Jak prozradila výživová poradkyně Lee Holmes, která se dostala ke královninu oblíbenému receptu, panovnice do nich přidávala dvě netradiční ingredience - muškátový oříšek a citronovou kůru. Občas si je pak zpestřila uzeným lososem.

Boloňské špagety: Z lásky je vařil William

Těstoviny sehrály důležitou roli v námluvách prince Williama a Kate Middleton. Když oba studovali na univerzitě, budoucí vladař své milé kuchtil jednu lahůdku za druhou. "Pokoušel se na mě udělat dojem, takže vařil různá jídla, jako třeba boloňskou omáčku," svěřila se máma tří dětí moderátorce Mary Berry v roce 2019. William se pak o recept podělil v kuchařce A Taste Of Home. Výtěžek z jejího prodeje putoval ve prospěch lidí bez domova.

Zdroje informací:

Dailymail.co.uk

Delish.com

Harpersbazaar.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články