Král Karel III. myslí na dobro svých vnoučat: George, Charlotte ani Louis nezažijí omezení, která ztrpčila život jemu

Král Karel III. myslí na dobro svých vnoučat: George, Charlotte ani Louis nezažijí omezení, která ztrpčila život jemu
Zdroj: Profimedia
Král Karel III. je hrdým dědou pěti vnoučat. Tři z nich, George (na dědově klíně), Charlotte (u nevlastní babičky Camilly) a Louis (v náručí Kate Middleton), vyrůstají v královském paláci. Děti od prince Harryho (druhý stojící zprava) a Meghan Markle (stojící vpravo) bydlí až v Kalifornii a do Anglie prakticky necestují.Vánoční fotografie se zesnulou Alžbětou II., synem Williamem a vnukem Georgem. Karel III. se přiznal, že se na vnoučata moc těšil, i když si kvůli nim přijde už starý. A doufal, že si spolu vybudují vřelý vztah.Loni při přehlídce u příležitosti platinového jubilea královny Alžběty II. choval princ Charles na klíně prince Louise. Aspoň na chvíli tak dokázal zarazit jeho skopičiny. Vše navíc s humorem a láskou.Princ Louis si s dědou velmi rozumí. Karel by proto nechtěl, aby vnoučata opakovala jeho chyby. Snaží se, aby z nich vyrostli sebevědomí mladí lidé, kteří budou následovat své srdce a nenutit se do sňatku s někým, koho nemilují. Podobně, jako to měl on s princeznou Dianou. A nechce také, aby si některé z nich přišlo odstrčené jen proto, že není přímým následníkem trůnu.+ 3 fotky+ 4 fotky

I když je vladařem Velké Británie a lidé se mu klaní, král Karel III. (74) moc dobře ví, že v životě udělal hned několik osudových chyb. Ty by teď jako děda chtěl napravit, proto si pro svá vnoučata od prince Williama (40) - George (9), Charlotte (8) a Louise (5) - přeje docela obyčejné dětství. Uvedla to expertka na královskou rodinu Chandrika Kaul v novém dokumentu The Fab Five: The King's Grandchildren, který v neděli odvysílala televizní stanice Channel 5.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 05. 2023 16:35

"Král Karel se má velmi na pozoru před tím, aby jeho vnoučata neopakovala chyby, kterých se sám v minulosti dopustil. Hlavně ty, které se týkají srdečních záležitostí," prohlásila Kaul, profesorka moderní historie na univerzitě v St. Andrews.

Svobodný výběr partnera a absence komplexu náhradníka

V roce 1994 princ Charles v rozhovoru s Jonathanem Dimblebym připustil, že v době manželství s princeznou Dianou podvedl svou choť se stávající ženou a životní láskou Camillou (75). Proto by si přál, aby se vnoučata podobných vztahových problémů vyvarovala. "Z toho důvodu pro ně chce co nejobyčejnější život. Aby se mohla v klidu po všech stránkách rozvíjet a získala potřebné sebevědomí v záležitostech lásky. Aby šla za svým srdcem a vzala si toho, koho doopravdy milují," soudí Kaul.

Další výčitky svědomí prý Karla hlodají kvůli mladšímu synovi, princi Harrymu (38). Ten se od královské rodiny odloučil a žije v USA s manželkou Meghan Markle (41). Z kontroverzní biografie Náhradník, kterou loni vydal, je stále mocně cítit, že se nikdy nesmířil s rolí toho druhého. "Karel si, jako dobrý děda, určitě dá pozor, aby vnoučatům vysvětlil, že žádné z nich není nadbytečné. Že ač na trůn nejspíše usedne jen princ George, Charlotte ani Louis rozhodně nejsou do počtu," uvedla skotská moderátorka Ayesha Hazarika.

Děda Karel III. má pro vnoučata slabost

Že se vnoučata budou těšit dědově nezvyklé přízni, bylo znát už ve chvíli, kdy Kate Middleton (41) čekala prince George. Jindy chladný budoucí král tehdy  pronesl"Je to vskutku krásná myšlenka stát se v mém pokročilém věku dědečkem. Jsem nadšený." V rozhovoru pro BBC Radio 1 pak v březnu 2013 doplnil: "Samozřejmě, že si teď najednou přijdu starý, protože v určité fázi života nepočítáte s tím, že jednou budete mít vnoučata. Ale mít je je krásná představa a já se opravdu těším na to, jaký vztah si s nimi vybuduji."

A že jim to v rodině klape, je znát i při mnoha oficiálních akcích. Například při loňské slavnostní přehlídce u příležitosti platinového jubilea královny Alžběty II. kamery Charlese zachytily, jak chová na klíně a snaží se rozptýlit rozdováděného prince Louise, než ho předal zpět mamince Kate.

Stejně tak Karel jako první britský monarcha v historii přidělil při své korunovaci oficiální roli dítěti, a to princi Georgovi. Devítiletý klučina se tak spolu se třemi staršími chlapci ujal role čestného pážete a pomáhal nést dědovo korunovační roucho. Ač šlo o velmi prestižní (a přiznejme si, pro dítě jeho věku také krapet nudnou) roli, George se jí zhostil na jedničku. Po dědově boku vydržel stát a chovat se reprezentativně nejen celé dvě hodiny ceremoniálu, ale i před ním během příprav a po něm na balkoně Buckinghamského paláce, odkud rodina pozdravila fanoušky.

Kamery dokonce zachytily i několik dojemných okamžiků, kdy Karel vnukovi cosi spiklenecky šeptal. Že by dobré rady pro chvíle, kdy budou korunovat jeho otce Williama a v neposlední řadě i jeho samého?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Clarence House (@clarencehouse)

Civilní dětství George, Charlotte a Louise jako klíč ke štěstí

Ač by se z uplynulých řádků mohlo zdát, že George má v rodině nějakou výsadu, není tomu tak. Podle královského korespondenta pro 5News Simona Vigara má hlavní slovo mezi sourozenci princezna Charlotte. "George býval jako mladší hodně dominantní, ale to se změnilo. Na uplynulých oficiálních akcích se ukázalo, že aktuálně je kápem Charlotte a umí zpracovat i svého staršího bratra," uvedl Vigar.

Aby dětství George, Charlotte a Louise bylo co nejnormálnější, odstěhovala se loni rodina na venkov do Berkshireu, kde děti také navštěvují školu. A jak je z jejich chování patrné, jsou to zkrátka obyčejné děti. Zvlášť rošťák Louis, který okořeňuje oficiální akce královské rodiny svým rozpustilým chováním. Děda Karel tedy zřejmě svou práci odvádí dobře.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články