Exkluzivně z korunovace Karla III.: Lidé navzdory dešti vystrojili sebe i psy. Atmosféra však nebyla tak slavnostní, říká reportérka Tereza

Exkluzivně z korunovace Karla III.: Lidé navzdory dešti vystrojili sebe i psy. Atmosféra však nebyla tak slavnostní, říká reportérka Tereza
Zdroj: Profimedia/se souhlasem Terezy Abazid
Někteří přihlížející na korunovaci Karla III. vykoupili všechny upomínkové předměty.S britskou vlajkou se dostavili na korunovaci Karla III. i pejsci.Ani tenhle drobek nemohl přijít na korunovaci Karla III. bez vlaječek. Tereza Abazid z magazínu Extra.cz povyprávěla, jak to vypadalo v Londýně při korunovaci Karla III. + 5 fotek+ 6 fotek

Magazín Lifee.cz exkluzivně vyzpovídal reportérku Terezu Abazid z Extra.cz, která se vydala do Londýna na sobotní korunovaci krále Karla III. Jak to na místě vypadalo? Byli na sebe lidé v dvoumilionovém davu milí a co na takovou slávu, která se vidí jednou za život, oblékli?

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 07. 05. 2023 09:26

Přímo do Londýna se vydala zástupkyně šéfredaktora magazínu Extra.cz Tereza Abazid a my si nenechali ujít příležitost zeptat se na to, jak se dalo v davu milionů lidí vůbec pohybovat. "Metro od rána v centru nefungovalo, taxíky i autobusy byly odkloněny a jediná možnost, jak se dostat na korunovaci, byla pěšky. Musím vychválit neskutečnou vstřícnost místních policistů, byli zlatí," uvádí Tereza v rozhovoru pro Lifee.cz.

Jak vypadal Londýn během korunovace? Dalo se na ni vůbec dopravit?

Byla tady hlava na hlavě, jako na rockovém koncertu, ale vlastně ještě větší. Všude, kde se dalo chodit večer předtím, od rána neplatilo. Všude byly zátarasy, policajti, a nutili nás jít v nekonečném chumlu. Metro od rána v centru nefungovalo, taxíky a autobusy byly odkloněny. Všude se tedy dalo chodit jen pěšky a ne všude pouštěli kvůli bezpečnosti. Co však musím pochválit, je neskutečná vstřícnost místních policistů, kteří jsou zlatí, se vším pomáhají, fotí se s lidmi. Takže na korunovaci šlo dojít jen pešky a s kupou lidí kolem sebe. Tvořily se takové štrúdly lidí a do nich se člověk musel vpasovat.

Odkud jsi celou akci pozorovala?

Byli jsme neustále v pohybu - na Trafalgar Square, u Westminsterského opatství, v zahradách St. James, kousek od paláce i v Hyde Parku, kde bylo nejvíce lidí.

Vládla mezi lidmi dobrá nálada? Nabízeli si svačiny, čaj, alkohol?

Nálada byla celkem dobrá, ale nikdo si nic nenabízel. Ani sváču, ani čaj. Všichni měli svoje v termosce nebo si šli koupit občerstvení do stánků. Zas tak velkorysí nebyli, ale podle mě si to užívali. Možná, že to počasí to trochu zkazilo ve smyslu, že nešly dělat velké pikniky. Ačkoliv jedna partička namíchaná z Liverpoolu, Norfolku a Yorkshiru si udělala piknik s panáčky a šampaňským i v dešti. Oblepili pláštěnkami i sedačky a dali si nad sebe deštníky jako slunečníky (smích).

Co měli lidé v davu na sobě? Předpokládám, že všichni měli v kapse pláštěnky?

Předpokládáš správně. Všude byly vidět hlavně pláštěnky a deštníky. Málokdo měl na sobě něco ve spojitosti s korunovací. Našlo se ale pár výjimek, někteří pánové měli oblek s britskou vlajkou a na hlavě doplňky - klobouček, brýle, vlaječky a šály. Potkali jsme i paní, co na sobě měla pláštěnku à la královský plášť. Někteří měli alespoň mikiny s britskou vlajkou. A když už neměli nic, nazdobili psy. Ti měli motýlky v britských barvách nebo přes sebe dečku s vlajkou. Některým lidem byla taková zima, že si vlajku s králem hodili přes ramena.

Zachytila jsi z davu nějaké poznatky o královské rodině, co se traduje?

Zas tolik toho na Karla III. nemají. Ale překvapilo mě, že jim Meghan (nepříliš oblíbená manželka prince Harryho - pozn. red.) až tolik v žaludku neleží. Jo, starší ročníky ji nemají rádi, ale mladší jí fandí a tedy hlavně Harrymu, ať je především šťastný. Camillu nikdo ani nezmiňuje. V některých ulicích jsou vylepeny plakáty s princeznou Dianou říkající "God Save the Queen" (Bůh ochraňuj královnu - pozn. red.), což mi přijde vtipné a hlavně trochu provokativní.

A nějaké zajímavé suvenýry?

Dost mě překvapilo, že když se vydáš do suvenýrů, tak tam toho s korunovací moc nemají. Jen velmi málo věcí. Spíše tu najdeš předměty s královnou Alžbětou, Williamem i Kate a Dianou. Takové ty klasické figurky nebo krabice s čajem. Camillu nenajdeš nikde, což je trochu smutné, je to přeci i její den. Stejně tak na to, že je to tak velkolepá akce po 70 letech, mi přišlo, jako by to místním bylo fuk. Necítila jsem tu takovou atmosféru, jaká panovala, když šlo o pohřeb královny či oslavy jejího jubilea i svatby. To mi potvrdili i místní, že je to klidnější než ostatní velké eventy. Ani tu není nic moc speciálního k jídlu či pití. Našla jsem jeden korunovační dezert a jinak nic. Zvláštní, že si nedali práci s tím připravit nějaké speciální menu.

Doporučila bys lidem jezdit na tyto obrovské akce do Londýna? Zvládá město takový nápor?

Takhle, jídlo, pití, toalety jsou tu všude k dispozici. Ale pro lidi, co nemají rádi davy, to určitě není. Je to jak válečná zóna, prodírat se neustále přes lidi, všichni do tebe strkají, všichni chtějí ta nejlepší místa a rozhodně bych s sebou nebrala miminka či malé děti. Bojí se, pláčou a často se stalo, že nevěděli, kde v tom chumlu mají rodiče.

A co bezpečnost na místě?

Co se týče bezpečí, cítila jsem se dobře. Všude policie, vojáci a dobrovolníci. Všichni dělali svou práci skvěle, bez řevu či násilí. A co tedy musím vyzdvihnout, je to, že měli připravené i stany pro lidi, kteří si potřebovali vydechnout, necítili se dobře a nebo chtěli jen trochu ticha. Což hodně pomohlo hlavně starším lidem a nemocným.

Co tě na celé akci zaujalo nejvíc? Zůstal i nějaký negativní zážitek. V místě probíhaly například i demonstrace.

Demonstrace byla poklidná, takže mi to spíš přišlo zajímavé, jak taková demoška v Londýně probíhá a že komunikují s policií. Chovali se vážně slušně, nikoho neobtěžovali. Řekla bych, že to byla nejmilejší demoška, jakou jsem kdy viděla. Negativní zážitek ale byl! Dostala jsem se do tlačenice, která byla opravdu nepříjemná a cítila jsem se jak v mlýnku na maso. A taky to počasí. Nebyla možnost se někde schovat, prostě trčíš hodiny a hodiny v dešti, který během dne zesiloval.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články