Svatební den Kate Middleton a prince Williama: Jeden snubní prstýnek, květiny za 21 milionů i menu vytvořené královnou Alžbětou II.

Svatba prince Williama a Kate Middleton: Jeden snubní prsten, hostina dle pokynů královny Alžběty II. a veselí do třetí ranní
Zdroj: Profimedia
V den svatby Kate Middleton a prince Williama byl vyhlášen svátek Bank Holiday. V ulicích tak svatebčany vyhlížely přes dva milióny lidí. Už v 8 hodin ráno udělila královna Alžběta II. snoubencům nové tituly. William se stal vévodou z Cambridge, hrabětem ze Strathearnu a baronem Carrickfergusu, Kate pak vévodkyní z Cambridge, hraběnkou ze Strathearnu a baronkou Carrickfergusu. O svatební šaty Kate Middleton se postarala britská návrhářka Sarah Burton.Ve svatební kytici nesměla chybět myrta, která patří mezi královské tradiční květiny od dob královny Viktorie. Květinová výzdoba celé svatby vyšla na 21 milionů korun.+ 13 fotek+ 14 fotek

Princezna z Walesu Kate Middleton (41) a princ William (40) slaví 12. výročí svatby. Zanedlouho po sňatku začali rozšiřovat rodinu a dnes jsou z nich trojnásobní rodiče. William je navíc přímým následníkem trůnu po svém otci Karlovi III., který se stal králem po skonu Alžběty II. Zavzpomínejte s Lifee.cz na svatbu oblíbeného britského královského páru.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 29. 04. 2023 09:00

Od svatby, kterou sledoval celý svět, uběhlo už 12 let. Kate Middleton inspirovala ve výběru šatů mnoho nevěst, jež od té doby hledají krajkový model ve stylu princezny z Walesu.

Zavzpomínejte spolu s námi na detaily svatby následníka trůnu Williama.

Britové měli 29. dubna 2011 svátek

Nejméně dva milióny lidí stály v ulicích v den svatby Kate a Williama i díky tomu, že na den jejich svatby byl vyhlášen speciální svátek Bank Holiday, který jinak připadá na začátek května. 

1 900 hostů ve Westminsterském opatství

Jako většina královských svateb, proběhla i tato ve Westminsterském opatství. Hostů bylo požehnaně, podle zahraničních zdrojů necelé dva tisíce.

Nové tituly získali od královny ráno před svatbou

v 8 hodin ráno udělila královna Alžběta II. snoubencům nové tituly. William se stal vévodou z Cambridge, hrabětem ze Strathearnu a baronem Carrickfergusu, Kate pak vévodkyní z Cambridge, hraběnkou ze Strathearnu a baronkou Carrickfergusu. 

Symbolika svatební kytice

Ve svatební kytici nesměla chybět myrta, která patří mezi královské tradiční květiny od dob královny Viktorie. Za návrhem stál Shane Connolly a kytice se skládala z hyacintu (pro stálou lásku), lilie (pro návrat štěstí), břečťanu (pro věrnost a přátelství) a již zmíněné myrty (znak manželství). 

Květinová výzdoba za 21 milionů korun

Podle magazínu Marie Claire činil rozpočet na květinovou výzdobu svatby kolem 800 000 liber, tedy v přepočtu něco málo přes 21 milionů korun.

Javorové stromy uvnitř opatství

Javory polní symbolizují rezervovanost a pokoru, právě proto byla šesti stromy tohoto druhu vyzdobena ulička, kterou procházeli hosté, včetně nevěsty a ženicha. Kate si údajně přála, aby to uvnitř vypadalo jako anglická venkovská zahrada. Po svatbě byly květiny i stromy ponechány na místě, aby si je mohli lidé prohlédnout. Stromy později putovaly do letního sídla krále Karla III. ve Walesu.

Vůně ve Westminsterském opatství

Svatbu provázela vůně britské značky Jo Malone. Kate použila na provonění Westminsteru parfém Orange Blossom Cologne, který v sobě ukrývá směs vůní květu klementinky, bílého šeříku, leknínu a kosatce. Dále se v parfému nachází i citronová tráva, pomerančový květ, konvalinka a vetiver. Britská značka nenabízí pouze parfémy, ale i difuzéry a svíčky se stejnou vůní.

Kate se na svatbu líčila sama

Ač měla Kate na sobě šaty za zhruba 9,2 milionu korun navržené Sarah Burton, o make-up se postarala sama. Před svatbou prošla lekcemi líčení s vizážistkou Arabellou Preston.

Něco starého, něco nového, něco půjčeného a něco modrého

Šaty Kate byly vyrobeny 1800 let starou krajkovou technikou, což se dá označit za „něco starého“. Rodiče pak dali Kate Middleton v její velký den pár diamantových náušnic stylizovaných do dubových listů od šperkaře Robinsona Pelhama. „Něco nového“ mělo hodnotu 15 tisíc liber. Z listů visí kapka s diamantem ve tvaru hrušky, kde je uprostřed zavěšený diamantový žalud.

Od královny měla Kate zapůjčenou tiáru, která byla vyrobena v roce 1936 značkou Cartier. Nechybělo ani něco modrého, jen Kate nechala světle modrou stuhu všít přímo do šatů, takže dodržení této tradice si všiml opravdu jen málokdo. 

William měl potuvzdornou uniformu

Vojenští krejčí prestižní značky Kashket&Partners přidali Williamovi pod paže vložky proti pocení, aby předešli vzniku nevzhledných fleků na uniformě. 

Snubní prsten má jen Kate

Po svatebních slibech dostala Kate od Williama osmnáctikarátový prsten z velšského zlata. William se rozhodl, že ho nosit nebude a ani jej tím pádem nedostane. Šlo o osobní preference a v královských kruzích to není neobvyklé. Snubní prsten nenosil ani Williamův dědeček, princ Philip. 

Královna připravila menu na oběd

Po obřadu pořádala královna recepci v Buckinghamském paláci. Na seznam se vešlo 650 hostů a přichystáno pro ně bylo přibližně 10 000 jednohubek, které připravil podle královniných pokynů tým 21 kuchařů. 

William si přál druhý svatební dort

Ovocný dort je královskou tradicí, ale princ William si vyžádal ještě čokoládový. Hlavní osmipatrový ovocný dort zdobily růže, bodláky, narcisy a trojlístky, které reprezentovaly čtyři národy Spojeného království. 

Večírek s 300 nejbližšími a soukromý koncert

Na další veselí se dostalo opravdu už jen nejbližší okolí novomanželů. Kate se převlékla do druhých šatů od Sarah Burton, princ William do smokingu a u tanečního parketu čekal hosty dvouhodinový koncert zpěvačky Ellie Goulding. Tančilo se prý do tří do rána a celá svatba vyšla v přepočtu na 724 milionů korun. 

Zdroje informací: 

Hello magazine

Marie Claire

Daily Mail

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články