Dvorní rukavičkářka Alžběty II., Diany a Kate Middleton: Kousky za tisíce šije na ovčí farmě, královně jednou vytrhla trn z paty

Dvorní rukavičkářka Alžběty II., Diany a Kate Middleton: Kousky za tisíce šije na ovčí farmě, královně jednou vytrhla trn z paty
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee
Genevieve James (na snímku) pokračuje v odkazu své maminky Cornelie, která před 75 lety začala zásobovat britskou královskou rodinu precizně ušitými rukavicemi na míru.Její první odběratelkou z královské rodiny se stala princezna Elizabeth, které připravila první pár u příležitosti líbánek s novomanželem Philipem v roce 1947. Od té doby Alžběta II. její rukavičky prakticky nesundala.Vlastnila přibližně 40 párů, žádný z nich podle Genevieve nevyhodila a nejvíce si oblíbila bílý bavlněný model Regina (na snímku).Královna Alžběta II. v rukavicích, které jí pro příležitost návštěvy Jižní Korey v roce 1999 doručil na motorce přímo do paláce manžel Genevieve Andrew Lawson.+ 6 fotek+ 7 fotek

Když na únorových cenách BAFTA vynesla Kate Middleton (41) k dlouhým bílým šatům kontrastní černé rukavice, strhla se velká mela. Tento pro princeznu netypický doplněk pocházel z dílny Cornelie James, elitní rukavičkářky, jejímuž umu podlehla před více než 75 lety sama královna Alžběta II. V otevřeném rozhovoru pro Daily Mail nynější majitelka firmy a současně dcera její zakladatelky Genevieve James prozradila, čím nejen zesnulou britskou panovnici, ale i její bývalou snachu, princeznu Dianu, či Kate Middleton uhranula.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 21. 05. 2023 09:00

Píše se rok 1999 a k Buckinghamskému paláci přijíždí za divokého burácení silný motocykl značky BMW. Pracovníci bezpečnostní služby jsou značně v rozpacích, když jim jezdec oznámí: "Jde o nouzovou situaci. Musím tyhle rukavice předat Jejímu veličenstvu královně." Ochranka ironicky odsekne: "Jistě, pane, samozřejmě."

Manžel rukavičkářky coby kurýr se vzácným nákladem

Příchozí pak stráví několik minut vyjednáváním, než ho stráž pustí dovnitř. K velké úlevě královniných garderobiérek. Alžběta II. se totiž právě chystala na ostře sledovanou návštěvu Jižní Korey, když personál, který jí balil kufr, zjistil, že v něm chybí zásadní kousek šatníku Jejího veličenstva: ikonické bílé rukavice.

Během bleskového vyšetřování vyšlo najevo, že inkriminované rukavice kvůli stávce pracovníků pošty nejspíš uvízly v některém z jejích skladů. Rukavičkářská firma Cornelia James, která je pro královnu šila, tak dostala jasný rozkaz. Během jediného dne připravit náhradní pár. To se jí skutečně povedlo, nicméně jediný způsob, jak dílo královně včas doručit, bylo na motorce. Andrew Lawson, manžel hlavní designérky značky Genevieve James, proto nastartoval svůj stroj a z ovčí farmy v Sussexu zamířil se vzácným nákladem do Buckinghamského paláce.

"Dovnitř mě pustili jen díky tomu, že službu konající seržant chtěl vědět, jak rychle moje motorka dokáže jet. Díky Bohu, že mu stačilo tohle," směje se dnes Andrew.

Cornelia James: Z imigrantky vyhledávanou rukavičkářkou

Značka Cornelia James tímto krokem dokázala, že je vždy ochotná jít o krůček dál, co se týče služeb klientům. A že se nejedná o žádné nuly. Její luxusní rukavice navlékají zástupy celebrit od modelky Claudie Schiffer (52) po zpěvačku Madonnu (64). Jejím nejprestižnější a zároveň nejoddanější zákaznicí ale byla královna Alžběta II., jejíž slabosti postupně propadly i další významné členky britské královské rodiny v čele se zesnulou princeznou Dianou či současnou princeznou z Walesu Kate Middleton.

Firmu založila Genevievina matka Cornelia, po níž nese značka jméno. Coby židovka narozená ve Vídni musela v roce 1937 prchnout před nacisty z rodné země a útočiště našla právě v Londýně. Rodinná legenda praví, že jediné, co si s sebou z Rakouska přivezla, byl kufr plný barevných látek, aby v Británii mohla navázat na svou rukavičkářkou výrobu.

To se jí roku 1946 skutečně povedlo. Začala šít do té doby nezvyklé rukavice, které zářily barvami. "Lidé si v té době nemohli dovolit nové šaty, ale dámy často šetřily kupony na smaragdově zelené rukavice, kterými mohly rozzářit staré oděvy," vypráví Genevieve pro Daily Mail.

Hospodyňky za její rukavice utrácely poslední penny

Magazín Vogue později nazval Cornelii "anglickou královnou barev". Skutečný průlom v její kariéře ale nastal ve chvíli, kdy zaujala designéra korunovačního roucha královny Alžběty II. "Moje máma se stala jeho múzou, a když se princezna Elizabeth vdala, Norman Hartnell ji požádal, jestli by jí neušila pár rukavic na líbánky. A tehdy to celé začalo," poukazuje Genevieve.

Dámy z vyšší společnosti ani chudé hospodyňky neváhaly v 50. letech utratit poslední penny za rukavice z dílny Cornelie James. V královské rodině přitom nebylo ženy, která by nevlastnila alespoň několik párů, ať už šlo o Alžbětu II., královnu matku, princeznu Margaret či princeznu Anne (72). Později si její produkty zamilovala i princezna Diana a její snacha, princezna Kate.

Cornelia a klíčový rozhovor s princeznou Dianou

Srdce princezny Diany si Cornelia získala na jedné zahradní párty v roce 1986. Tehdy se manželky prince Charlese (74) zeptala, proč nenosí její rukavice. Druhý ten zazvonil rukavičkářce telefon, zda by nemohla pro princeznu z Walesu ušít na zakázku po loket dlouhé luxusní rukavice k okouzlující róbě značky Murray Arbeid, kterou se Diana chystala vynést na párty bývalého krále Konstantina II. v hotelu Claridge's v Londýně. Cornelia pro ni připravila zářivě růžové rukavice, a protože Diana platila za módní ikonu, její snímky následky obletěly celý svět a Cornelii zajistily nesmrtelnost.

To byl jeden z nejslavnějších momentů značky. Ten nejhorší přišel o něco dříve, v 60. letech, kdy rukavice vyšly z módy. Cornelie se tak musela zaměřit na výrobu šál, opasků a jiných doplňků. Ale nevzdávala se. V roce 1979 se jí tak dostalo velké pocty, když byla oficiálně jmenována dvorní rukavičkářkou královny Alžběty II.

Semišové bílé rukavice pro královnu

Panovnice od ní nejčastěji žádala bílý bavlněný model Regina (v přepočtu 5 300 Kč). Celkem si pořídila přibližně 40 párů rukavic značky Cornelia James šitých na míru"Královna její rukavice milovala. A to nejen z praktického hlediska, protože si denně podávala ruku se spoustou lidí, ale i z toho módního," poukazuje Genevieve.

Firma vyráběla rukavice pro královnu až do její smrti. Nový pár tak obdržela i u příležitosti loňského platinového jubilea. "Co vím, nikdy žádný pár nevyhodila. Na několika nedávných fotografiích jsme poznali, že rukavice, které má na sobě, pocházejí ze šedesátých let," poukazuje Genevieve.

Cornelia zemřela v roce 1999, po ní pak firmu převzala dcera s manželem. Společně rozjeli online byznys a přestěhovali se na farmu v Sussexu, kde zaměstnávají asi dvanáct švadlen. Rukavice jsou zde řezány ručně ovládaným pákovým lisem Somerset vyrobeným před více než sto lety a kompletovány šicími stroji Singer. Každý pár rukaviček má navíc na sobě cedulku se jménem dívky, která ho ušila.

V nošení rukavic Cornelia James pokračuje i Kate

Díky seriálům Koruna a Bridgertonovi, pro něž Cornelia James rovněž vyrábí rukavice, se její produkty těší velké popularitě i mezi mladými lidmi. A to včetně nejmladších členů britské královské rodiny. Princezna Kate rukavice této značky poprvé nasadila na Vzpomínkovou neděli v roce 2012 a od té doby si pořídila už několik párů - od modelu Imogen z vlny merino za v přepočtu 3 600 Kč, po model Clementine za 4 800 Kč, který předvedla na oficiální návštěvě Norska. A chybět nesmí ani hedvábné rukavičky za 6 300 Kč určené na státní bankety. Ve sbírce má samozřejmě i model Regina, který tolik milovala královna Alžběta II.

"Princezna z Walesu má k dispozici nejkrásnější šaty od nejlepších designérů a musí mít i okouzlující rukavice. Proto působí tak jedinečným dojmem," složila Genevieve poctu budoucí královně.

Luxusní modely rukavic značky Cornelia James na vznešených rukou členek královské rodiny najdete v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články