Bára Kodetová ukázala dospívající dcery: Partnery si vybírají podle Pavla Šporcla, starší a hodné

Bára Kodetová ukázala dospívající dcery: Partnery si vybírají podle Pavla Šporcla, starší a hodné
Zdroj: Se souhlasem Báry Kodetové
Bára Kodetová si na křtu své písně Náš dům zazpívala společně s dcerami Sophií a Violetou.Lily (vpravo), třetí dcera Báry Kodetové, také přišla podpořit rodinu.Bára Kodetová a Pavel Šporcl patří mezi nejstabilnější páry českého showbyznysu.První píseň Báry Kodetové však otevírá téma domácího násilí.+ 9 fotek+ 10 fotek

Manželé Pavel Šporcl (49) a Bára Kodetová (52) vychovávají tři dcery - Lily (21), Violetu (15) a Sophii (13). Teď Bára pokřtila svou první píseň s názvem Náš dům, ke které napsal text Václav Kopta. Píseň se vymezuje proti domácímu násilí. A jak nám Bára v rozhovoru prozradila, před podobně toxickými vztahy s muži chrání své dcery velmi účinně.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 02. 2023 17:00

Podle Báry Kodetové mají její dcery dobrý vzor v osobnosti houslového virtuose Pavla Šporcla, proto věří, že jim výběr správného partnera nebude činit potíže. „On je velmi laskavý a klidný člověk. Zatím to vypadá tak, že si vždy vybírají starší partnery, kteří jsou rovněž velice hodní," zamýšlí se Bára v rozhovoru pro Lifee.cz. Svou první píseň, včetně videoklipu, věnovala organizaci Acorus, která se věnuje boji proti domácímu násilí.

Bára během prezentace skladby rovněž promluvila o svém otci, herci Jiřím Kodetovi, který byl známý svou cholerickou povahou„Víte, táta byl sice cholerik a melancholik v jednom, ale miloval svoji rodinu. Potřeboval stabilitu, které se mu nedostávalo jako dítěti ani dospělému. Moc dobře věděl, že bez mojí maminky by dopadl špatně. Býval svůj, ale nikdy nás neuhodil,“ zavzpomínala.

Báro, proč vás napadlo oslovit právě pana Koptu a otevřít tohle velké téma domácího násilí?

Zpívala jsem už před třemi lety, ale profesionálně zatím jen rok. Začala jsem hledat svůj vlastní repertoár. Logicky nastala doba, kdy jsem zatoužila po vlastních textech. Bohužel zatím nejsem schopná napsat si sama píseň a text, proto jsem oslovila jednoho z nejlepších u nás. A tím je Václav Kopta.

Známe se ze školy, vystudovala jsem hudebně dramatický obor na konzervatoři a Václav končil, když jsem nastoupila do prvního ročníku. Každé setkání s ním bylo vždy velmi milé. Řekli jsme si, že bychom to mohli zkusit společně a on mi napsal tento krásný text.

Není téma domácího násilí pro prvotinu moc temné?

Já si myslím, že je to velmi aktuální téma. Když si vezmeme například příběh paní Monyové, tak je to velmi děsivé téma. V době pandemie covidu se stalo ještě daleko závažnějším a ta situace se mnohem zhoršila. Poukazovat na závažná témata vždy byl úděl umělců. Je to součást naší práce.

Nešla jsem k divadlu pro to, abych exhibovala a dělala prezentaci sebe samé, jak jsem na jevišti úžasná. Byla jsem vychovaná k tomu, že divadlo by mělo přinášet nová témata, vážná i veselá. Má publikum pobavit, ale zároveň i něčím inspirovat a motivovat. Možná i změnit pohled na některé věci v životě diváků.

Jak velkou práci vám dalo přesvědčit k veřejnému vystoupení vaše dcery? Sophie a Violetka si dnes zazpívaly spolu s vámi.

Ony jsou zvyklé a vystupují s námi. Už s nimi počítám jako se sboristkami, protože jsou skvělé. Až budu mít nějaký větší koncert, určitě je zapojíme. Violetka je vysloveně sboristka, Sophinka je sólistka a má i píseň, kterou si sama napsala. Vystupujeme v divadle Semafor, kde s námi zpívají obě.

Takže jdou ve vašich šlépějích.

Směřují k muzice. Violetka studuje na konzervatoři hru na housle, Sophinka teď bude natáčet dva filmy a jeden seriál pro Voyo. Bude spolupracovat s režisérem Jiřím Strachem. Sophinka se chystá jak na dráhu herečky, tak zpěvačky. Obě jsou zvyklé vystupovat na veřejnosti a baví je to.

Neděsí vás to trochu, že se chystají vydat do uměleckého světa?

Neděsí. Tohle povolání je krásné. Když se daří a člověk je úspěšný, a hlavně, když to děláte s přesahem a děláte něco, co má smysl. Snažíte se svým uměním lidi pobavit, rozesmát, rozplakat, přinést jim úlevu a něco krásného. Hudba i divadlo je přeci velká radost.

Kultura je součástí tohoto národa a celého světa. Na kultuře jsme vlastně začali trénovat mozek, abychom se stali tím, kým jsme - ať už na začátku byla jen kladívka a dřívka, vždycky jsme zpívali a tancovali. Je to součástí naší DNA a je důležité kulturu podporovat.

Varovala jste své dcery také před toxickými vztahy a případným domácím násilím?

Ne. Snažíme se je inspirovat svým vlastním příkladem. Máme velmi harmonický a komunikativní vztah. Když už máme nějakou při nebo si v něčem nerozumíme, vždycky se snažíme ty věci vyřešit velmi v klidu a rychle. Nenecháme děti žít v nějakém napětí nebo čemkoli negativním. Myslím, že to je ten nejlepší příklad do budoucna. Dcery mají velmi dobrý vzor ve svém tatínkovi. On je velmi laskavý a klidný člověk. Zatím to vypadá tak, že si vybírají starší partnery, kteří jsou rovněž velice hodní.

Jsou vám dcery v něčem fyzicky podobné?

Lilynka je mi podobná, pokud si odmyslíme, že je blonďatá. Když jsem byla malá, bývala jsem stejně jako ona také velmi drobná. Oči mají také podobné. Violetka, ta je podobná manželovi. V principu jsou všechny tři dcery velmi podobné svým otcům (otcem nejstarší Lily je předchozí partner Báry Kodetové, pozn. red.).

V zásadě mi ale tolik nezáleží na tom, komu se podobají, zkrátka jsou krásné, hezky se namíchaly. Obdivuji je za to, jaké jsou to bytosti - jak dokáží být krásné, své, jak se zajímají o světové dění a politickou situaci u nás, jaký mají přehled. Jsou velmi nadané a já jsem na ně pyšná.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články