Komplikovaný Jiří Kodet: Až druhá manželka Soňa snesla jeho povahu, nesměla však mít vlastní kariéru

Komplikovaný Jiří Kodet: Až druhá manželka Soňa snesla jeho povahu, nesměla však mít vlastní kariéru
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Smrt talentovaného ševce: Kapitán Exner (Jiří Kodet) nemá klid ani na dovolené. Musí vyšetřit vraždu ševce Rambouska, který byl zároveň úspěšným a bohatým malířem.Krimi Smrt talentovaného ševce zasáhla cenzura. Šlo o scénu, v níž jdou policisté kosit trávu. Prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost...Krimi Smrt talentovaného ševce vznikla na motivy knihy Václava Erbena.
Ve filmu Smrt talentovaného ševce si "zahrál" i zámek Opočno.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herce Jiřího Kodeta si všichni pamatujeme jako cholerického odpůrce komunismu s nezapomenutelnou hláškou o proletářích. Ve skutečnosti však ukrýval křehké nitro, které bylo poznamenané ne příliš stabilním dětstvím.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 03. 2022 11:00

Smrt talentovaného ševce: Pověstný elegán kapitán Exner (Jiří Kodet) tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska. Ač je zrovna na dovolené, musí v městečku Opolná rozplést všechny složité vztahy, které ho pak navedou k odhalení pachatele. Na krimi Smrt talentovaného ševce z roku 1982 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Jiří Kodet měl masku bonvivána jako zástěrku

Slavný český herec měl několik nešvarů, které zřejmě byly spojeny s jeho problematickým dětstvím. Maska bonvivána se sklony k impulzivnímu chování měla pouze zastírat Jiřího skutečnou povahu. Jeho maminka Jiřina Steimarová se v jednadvaceti letech provdala za sochaře Jana Kodeta, kterého později vyměnila za závodníka Jaroslava Juhana. Ale ani vlastní tatínek nezůstal pozadu a našel si novou ženu. Jiří tak musel začít pendlovat mezi dvěma rodinami.

Časem se rodinné vztahy začaly rozpadat. Navíc ho kvůli emigraci nevlastního otce nejdřív vyhodili z gymnázia a na DAMU se pak dostal až na třetí pokus. V roce 1968 konečně našel místo, které mohl znovu nazývat svým domovem, a to sice Činoherní klub. Působil v něm přes dvacet let a seznámil se tam také se svou druhou ženou Soňou Murgašovou. Společně pak měli bydlet na chatě v Těptíně, kde nebyla k dispozici elektřina ani voda.

U Jiřího Kodeta manželka vždy hrála druhé housle

K manželství měl Jiří Kodet zvláštní přístup. Nesnesl pomyšlení na to, že by jeho žena měla vlastní kariéru. Proto se s ním rozvedla první choť Renata. Až Soňa to s ním vydržela do jeho smrti, dlouhých 37 let. Ale ani on sám to neměl v profesním životě lehké.

Původně měl ztvárnit hlavní roli v nestárnoucí klasice Limonádový Joe. Nakonec vyhrál Karel Fiala. Nebyla mu přána ani postava detektiva Nicka Cartera, kterou získal Michal Dočolomanský. A nedařilo se mu ani v legendárních Pelíšcích, které patří mezi jeho poslední filmy. Během natáčení trpěl zdravotními potížemi a kvůli novým zubům šišlal.

Tři mrtvice Jiřího Kodeta

V roce 1994 postihla Jiřího Kodeta první mozková příhoda. Představení v Národním divadle sice odehrál, musel však čelit pomluvám, že byl opilý. Při třetí mrtvici si zlomil nohu v krčku. Rána se nechtěla zahojit, a tak kvůli tomu strávil dva roky v nemocnici. Jiří Kodet zemřel 25. června 2005 v Praze, bylo mu 67 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jiří Kodet 

Dvojka.rozhlas.cz: Maskou fanfarónství kryl křehké a poznamenané nitro. Příběhy slavných: Jiří Kodet

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články