Barbra Streisandová a její láska k milované fence: Aby ji uchovala naživu, rozhodla se ke zvláštnímu kroku

Barbra Streisandová a její láska k milované fence: Aby ji uchovala naživu, rozhodla se ke zvláštnímu kroku
Zdroj: Wikimedia Commons/NIH Image Gallery, Public domain

Barbra Streisandová, jedna z nejznámějších zpěvaček, ale také herečka, skladatelka či režisérka, slaví 24. dubna 79. narozeniny. Právě ona je důkazem, že ani celosvětové úspěchy nemusí z člověka udělat necitelnou cynickou bytost, jak se to někdy stává. Barbra je známá také láskou ke zvířatům. Svoji fenu Samanthu milovala dokonce natolik, že se odhodlala k poněkud netradičnímu kroku…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 24. 04. 2021 08:00

Znáte to – milujete je, ať už je to pes, kočka, nebo jakýkoliv jiný zvířecí společník, ale musíte se smířit s tím, že jejich životy jsou prostě kratší než ty naše a jednou přijde čas, kdy se budete muset rozloučit. Pak už je jasné, že se ten okamžik blíží, a nám nezbývá než se začít s budoucí ztrátou smiřovat. Barbra Streisandová se ale rozhodla, že to tak nenechá.

Smrt pejska Barbry Streisandové

Život fenky Samanthy, kterou Barbra skutečně milovala a která jí za to po celých čtrnáct let dělala věrnou společnici, se chýlil ke konci. Jenže zpěvačka toužila po její přítomnosti tak silně, že se v roce 2017 rozhodla nechal svoji fenu naklonovat. Ještě před tím, než pejsek plemene Coton de Tulear vydechl naposledy, odebrali vědci ze Samanthina žaludku a z tlamičky buňky, které později, když fena odešla na věčnost, použili. Celý pokus dopadl úspěšně a zpěvačku vyšel na sumu přesahující 50 000 dolarů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ✨OK WHATEVER✨ (@readokwhatever)

Dva klony milované Samanthy

V laboratoři ViaGen Pets Barbřinu fenu naklonovali, a tak ji vlastně znovu „přivedli k životu” – a ne jednou, ale dokonce dvakrát. Barbra mohla jen doufat, že se stejnými geny, jako měla její Samantha, budou mít klony také stejnou povahu. Obdivovala totiž klid a nadhled, se kterým fena svůj život po boku světové hvězdy zvládala. Není to ale tak docela samozřejmé, protože i když mají klony stejné geny jako Samantha, povaha se formuje u každého zvířete jinak. Stejně tak mohou mít klony například jinou barvu očí. 

Další příbuzná...

Zpěvačka mohla být spokojená, protože věděla, že ve dvou malých fenečkách žije jejich matka, s níž se nedokázala rozloučit. Ještě než se ale všechno podařilo a v domě se objevily dvě malé bílé chlupaté kuličky, pořídila si další Samanthinu příbuznou, kterou pojmenovala Fanny po své slavné postavě z muzikálu Funny Girl (1968). Psí slečny, které jsou přesnou kopií Barbřina nejmilejšího psa, dostaly jména Scarlett a Violet.

Etický problém?

Zatímco některé známé tváře bojují proti klonování a považují jej doslova za trestuhodný čin, držitelka Oscara za nejlepší ženský herecký výkon a nejlepší původní píseň, několika cen Emmy, Grammy i Zlatých glóbů má na tenhle etický problém zjevně docela jiný názor. Zkrátka když se jedná o milovanou bytost a možnost „zachovat ji naživu”, tak se úvahy ubírají trochu jinými cestami.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Barbra Streisand

Nytimes.com: Barbra Streisand Cloned Her Dog. For $50,000, You Can Clone Yours

Nationalgeographic.com: We Can Clone Pet Dogs—But Is That a Good Idea?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články