Nejslavnější ovce světa: Klonovaná Dolly dostala jméno podle poprsí americké zpěvačky

Ovce Dolly byla vůbec prvním savcem, který se narodil jako klonovaný. Vznikla z buňky mléčné žlázy své matky ve Skotsku
Zdroj: Wikimedia Commons/Toni Barros, CC-BY-SA-2.0
Ovce Dolly, první úspěšně klonovaný savec, má nyní svoje čestné místo ve Skotském národním muzeu.K vidění je zde také její posmrtná maska.Dostala jméno podle Dolly Parton, americké country zpěvačky, skladatelky, herečky, filantropky, nositelky ceny Grammy a majitelky slavného poprsí.Ovce Dolly a hlavně skutečnost, že vznikla klonováním, vzbudily velké diskuze. Stala se dokonce námětem pro pouliční umělce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jak vzniká nový život? Tak tenhle proces asi nemusíme popisovat. Dolly, nejznámější ovce světa, o níž vědci poprvé veřejně informovali 22. února 1997, ale přišla na svět klonováním. A to jako první savec na světě...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 22. 02. 2021 08:00

Za první klonovanou ovcí, tedy vůbec prvním klonovaným savcem na světě, stáli vědci z biotechnologické společnosti Roslin Institut, který je součástí Edinburské univerzity ve Skotsku. Ostatně proč ne – vždyť právě Skotsko je rájem ovcí.

Odkud se vzala Dolly?

První klonovaná ovce, která dostala jméno Dolly, se narodila už 5. července 1996, ale vědci se zprvu neměli k tomu, aby o existenci zvláštního jehněte informovali veřejnost. Potřebovali mladé zvíře „pro sebe” – k pozorování a výzkumům. Chtěli mu dát čas, aby dokázalo svoji životaschopnost. A Dolly ukázala, že i klonované zvíře se může mít čile k světu. Nic tedy nebránilo tomu, aby se 22. února 1997 dostaly informace do médií.

Zatímco nový život běžně vzniká z pohlavních buněk předků, ovce Dolly měla jiný původ. První buňkou, z níž se vyvinul celý nový organismus, docela stejný, jako byla jeho matka, byla buňka z matčiny mléčné žlázy. Tím vědci prokázali, že za přísně kontrolovaných podmínek může v laboratorním prostředí vzniknout nový jedinec i jinak než „klasickou cestou”.

Šťastný život slavné ovce

Dolly se po celý svůj život nehnula ze svého rodného Roslinova institutu a s tamním beranem měla šest potomků. I tím vědci dokázali, že jde o skutečně běžného savce, který je schopný normálního života. První jehně se Dolly narodilo v roce 1998 a dostalo jméno Bonnie. O rok nato přišla na svět dvojčata. Také Sally a Rosie udělaly vědcům radost, stejně jako v roce 2000 dokonce ovčí trojčátka Lucy, Darcy a Cotton.

Krátký život

Dolly žila jen 6,5 roku, což je přibližně polovina v porovnání s průměrným věkem dožití u ovcí. Důvod? Rozvinula se u ní rakovina plic, takzvaný ovčí plicní adenokarcinom, což bohužel u ovcí není vůbec neobvyklé, zvlášť u těch, které jsou chované uvnitř budov a nemají možnost pohybu po pastvinách. Skutečnost, že šlo o ovci klonovanou, na to podle vědců neměla žádný vliv. Dolly byla utracena 14. února 2003.

Narodila se v šesti letech?

O skutečném věku ovce Dolly vedou odborníci diskuzi. Protože její matce bylo v okamžiku odběru buňky ke klonování už šest let, domnívají se vědci, že právě toto byl vlastně věk, se kterým se Dolly narodila. V takovém případě by vlastně její tělo v okamžiku, kdy musela být utracena, odpovídalo zhruba dvanáctileté ovci. Další výzkumy ale takové předpoklady přesvědčivě nepotvrdily.

Nové pokusy

Po první klonované ovci se objevily i další, přičemž čtyři z jejích následovnic byly navíc s Dolly „příbuzné”. Šlo hlavně o zkoumání možných problémů tohoto způsobu množení. Klonována jsou dnes prasata, skot i další savci. Vědci v tom vidí přípravu na chvíli, kdy bude nutné zachránit některý z vymírajících druhů. Pro běžné využití je ale stále příliš vysoké riziko, že embryo nepřežije. Samotná Dolly byla jedinou, která se úspěšně narodila, z 277 pokusů.

Proč Dolly?

Zajímavé vysvětlením má také důvod, proč se ovce jmenovala Dolly. „Pochází z buňky mléčné žlázy a my jsme si nemohli vybavit působivější pár těchto žláz, než má Dolly Parton,” zdůvodnil výběr sice trochu vědeckým, ale hodně mužským pohledem na věc Ian Wilmut z Edinburské univerzity. O hudební kariéře slavné country zpěvačky Dolly Parton nepadlo ani slovo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Dolly (sheep)

Wikipedia.org: Dolly Parton

Roslin Institute: Cloning - A life of Dolly 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články