Celebrity o ADHD: Michaela Tomešová ztrácí klíče od auta, Adam Raiter přišel s teorií lovců a sběračů

Celebrity o ADHD: Michaela Tomešová ztrácí klíče od auta, Adam Raiter přišel s teorií lovců a sběračů
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Herečce Michaele Tomešové, která s manželem Romanem vychovává dva malé syny, v dospělosti diagnostikovali slabou poruchu ADHD.Jako dítě prý byla Michaela živější, ale na známky to nemělo vliv.Michaela Tomešová říká, že za den stihne spoustu věcí a v uměleckém světě je její porucha spíše výhodou.Podle manžela Romana Tomeše je Michaela často zapomnětlivá a roztržitá.+ 6 fotek+ 7 fotek

ADHD, tedy porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, postihuje podle dětského psychiatra Michala Goetze 6 - 8 % školních dětí. Její symptomy ovšem přetrvávají i do dospělosti. Herečka Michaela Tomešová (31) prozradila magazínu Lifee.cz, jak jí ADHD komplikuje život. A co o životě s Michaelou říká její manžel Roman Tomeš?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 04. 2023 12:00

Podle psychiatra Petra Smolíka je diagnostika ADHD v dospělosti velmi obtížná. "Jde o velmi mladou kategorií, u níž je diagnostická shoda ještě menší než u ADHD v dětství a dorostovém věku,“ vysvětluje magazínu Lifee.cz. Jenže herečka Michaela Tomešová neměla v dětství o své poruše tušení a dozvěděla se diagnózu teprve zpětně prostřednictvím speciálních testů.

Michaela Tomešová ze své poruchy těží

Mám lehčí formu ADHD a pro mé okolí je to spíše úsměvné. Jsou na to speciální testy a upozornila mě na ně moje terapeutka. V mém okolí to má hodně umělců," zamýšlí se Michaela v našem rozhovoru. Když jsem byla malá, nebylo mi ještě ADHD diagnostikováno, ale vždycky jsem byla živější, občas jsem se hůř soustředila. Nikdy se to ale neodrazilo na známkách ve škole. Byla jsem docela chytré dítě. Diagnostikovali mi to až v dospělosti, snažím se z toho udělat přednost," vysvětluje herečka. Podle ní jsou lidé s ADHD velmi kreativní a rádi dělají více věcí najednou, což je v její profesi jednoznačné plus.

Miluju pořádek, ale nedokážu jej udržet, tvrdí Tomešová

Problém ovšem nastává, když přijde domů. V práci se dokážu naprosto koncentrovat, což se úplně nedá říct o domácnosti. Já třeba miluju pořádek, ale neumím ho jako člověk s ADHD udržet," popisuje herečka těžkosti, které jí porucha způsobuje. Teď třeba hledám klíčky od auta, protože si nemůžu vzpomenout, kam jsem je dala. Člověk také během rozhovoru přeskakuje z jednoho tématu na druhé a těžko se vrací k otázce, která byla položena."

Michaela přiznává, že manžel Roman občas nese tyto drobné komplikace těžce. Můj manžel už je z toho trochu na nervy, ale ono je důležité si udržet laskavost sama k sobě. Nezlobím se na sebe, protože mám legální alibi," poukazuje Michaela.

Auto nechává přes noc otevřené, stěžuje si manžel

Roman Tomeš její slova potvrzuje. „Projevuje se to třeba tak, že moje žena přijede domů z nákupu, nechá otevřené dveře od auta, tašky s nákupem položí na linku a odejde. Mezitím si nechá mobil třeba v botníku a potom se ptá, kde jsou klíče od auta. Dělá tisíc věcí najednou a nedodělá je," postěžoval si Roman v našem rozhovoru.

Podle něj má Michaela překotné myšlení a chtěla by toho stihnout víc, než je reálné. Je schopná nechat auto otevřené přes noc. Nedá se to přeučit, trénovat nebo léčit. Vlastně je to roztomilý," uzavírá smířlivě.

Adam Raiter má teorii lovců a sběračů

O poruše ADHD se nedávno na Instagramu rozepsal také Adam Raiter z první řady reality show Survivor„V průběhu mnoha let se lidé životu v zemědělských společnostech přizpůsobili, ale jak spekuluje Hartmann, jedinci s ADHD si udrželi některé povahové rysy z dřívější doby lovců," píše Raiter.

Mezi vlastnosti spojované s ADHD totiž mimo jiné patří také intenzivní zaměření pozornosti na konkrétní věc, takzvaný hyperfocus. Argumentem je, že lovci z kultur lovců a sběračů, které předcházely zemědělským společnostem, potřebovali intenzivní zaměření pozornosti více než zemědělci." 

Lidé v komentářích Adamovi děkují, že téma ADHD otevřel ve veřejném prostoru. „Jako učitelka těchto žáků jsem jimi stále fascinována," píše jedna z jeho sledujících. „Z té lidské perspektivy to lidé vnímají jako problém, si myslím. Ale jen proto, že se to vymyká nějakému zažitému systému. Autismus i ADHD jsou jedinečnost, pohled na svět jinýma očima, a je třeba mít pochopení a lásku, pak se dá zvládnout vše," dodává další.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články