Fotograf Karla Gotta: Mistr měl slabost pro židovské anekdoty a dortíky k snídani

Fotograf František Jirásek o Karlu Gottovi: Mistr měl slabost pro židovské anekdoty a dortíky k snídani
Zdroj: Marek Pátek / CNC / Profimedia
Karel Gott s filmovým představitelem Vinnetoua Pierrem Bricem.Karel Gott společně s Pierrem Bricem navštívil podle fotografa Františka Jiráska na 52 měst.Františka Jiráska pojilo s Gottem velké přátelství.Fotograf František Jirásek pro Mistra fotil 40 let.+ 6 fotek+ 7 fotek

Fotograf František Jirásek strávil dokumentováním života Karla Gotta 40 let a prožil s ním to dobré i zlé, byť tvrdí, že Mistr nikdy na nikoho nezvýšil hlas. Jeho slabostí byly židovské anekdoty, sladké dortíky a pochopitelně zájem fanynek. Čím Karla Gotta nepříjemně zaskočila servírka v Německu?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 03. 2023 15:00

František Jirásek se nedávno zúčastnil neformální diskuze, která proběhla v nově otevřeném Café Karel„Dokud držím foťák a moč, tak bud fotit," říká s humorem sobě vlastním muž, jenž si s Karlem Gottem vytvořil velice silné pouto. Mimo jiné prozradil, že zpěvák nikdy neodolal dortům, a to v kteroukoli denní či noční hodinu. „To byly všechny ty večírky, afterparty a afterparty těch afterparty... a Karel stejně už v osm ráno seděl u ledničky a jedl dortík," směje se Jirásek.

Nejsilnější zážitek s Karlem Gottem

Za nejsilnější zážitek považuje zprostředkované setkání s filmovým představitelem Vinnetoua Pierrem Bricem, který společně s Karlem Gottem a jejich koncertem navštívil 52 měst. „Seděl jsem doma a říkal si - on je někde s mým miláčkem a já sedím tady? Vytočil jsem Karlovo číslo a říkám: ,Hele, Karle, nemáš tam někde náčelníka?' Odpověděl: ,My zrovna sedíme v šatně, já mám vystoupení na 21 minut a po mně jde Pierre Brice, má jeden šanson a ženský z toho leží! Jak je to nespravedlivý!' postěžoval si tenkrát Mistr.

Pierre nechtěl nikomu psát věnování, ale to pro Karla nebyl problém. On měl totiž v zákulisí připravené dobré víno a francouzské sýry," vzpomíná fotograf, který vymodlený autogram s věnováním nakonec právě díky Gottovi obdržel. „Později mi Karel říká: ,Prosím tě, přijeď ke mně.' A měl ruce za zády. Koupil mi ve Švýcarsku tu nejlepší knížku o Pierru Briceovi - a pochopitelně byla s věnováním. Začal jsem ho radostí objímat a z něj jen vypadlo: ,Prosím tě, to vypadá, že ho máš radši než mě!' Řekl jsem mu: ,Stokrát!' A bylo vymalováno!"

Karel se podle Františka Jiráska nikdy nerozčílil

Hosty diskuse rovněž zajímalo, zda se Karel Gott někdy rozčílil. Podle Jiráska taková chvíle za 40 let, co jej doprovázel, nenastala. „Možná, když mu během vystoupení vypadly projekce za zády. To jsem raději utekl a nechtěl jsem u toho být, abych to neodnesl taky. Ale křičet nebo zvýšit hlas jsem ho nikdy neslyšel! Jak to teda dělal? Vždycky někoho nastrčil místo sebe! Třeba svého manažera Honzu Adama," prozradil František se smíchem.

Mistrova záliba v židovských anekdotách

Jirásek rovněž nemůže zapomenout na Karlův smysl pro humor, kterým zlepšoval náladu svému okolí. „Největší pohroma byla, když vstoupil do dveří a řekl: ,Mám asi 10 židovských vtipů, to zase bude! Ty se tak hezky směješ!' Já lehl na zem, aby měl radost, a bylo nám oběma dobře. Židovské vtipy, to bylo jeho, ale už si nepamatuji ani jeden," přiznává fotograf, který byl pro Karlovo blaho schopný udělat cokoliv - třeba i zazpívat.

„Zpíval jsem mu k narozeninám a tenkrát letěl nějaký hit, tak jsem se toho chytnul. On se zaposlouchal a řekl: ,Prosím tě, a proč nevezmeš nějakou moji věc?' Potom žertoval, že mu v O2 areně budu dělat předskokana," dodává Jirásek.

Překvapivá žádost německé servírky

Nejdál doprovázel František Jirásek Karla Gotta do Kanady, výjimečné ovšem nebyly ani návštěvy Německa, kde byl zájem o Karlovu osobu enormní. „Přišli jsme do hotelu, nikde nikdo, a když jsme se zmínili, že přijde Kája, nemohli jsme se ani hnout," vypráví fotograf. „Jednou Karel dostal kovbojský klobouk a já mu ho pochopitelně záviděl. Když v něm ráno přišel k autu, řekl jsem mu, ať mi ho půjčí: ,Tobě ale nesluší, Františku!' Nakonec chtěl, abych si ho vzal, ale to jsem mu ho vrátil," popisuje Gottovu osobnost.

Během večera v kavárně přidal k dobru historku také moderátor Luboš Procházka, který chtěl vykreslit barvitou situaci ohledně Karlových fanoušků„Seděli jsme nahoře v hotelové kavárně a přišla mladá servírka s Karlovou fotkou a chtěla podpis. Karel byl nadšený, čepýřil se a zeptal se jí na jméno. ,To je pro babičku!' odpověděla. Ale aby mu to nebylo líto, nakonec si vzala i pro sebe," vzpomněl Procházka závěrem. „Ale věděla, že Karel natočil hit s raperem Bushidem Být stále mlád a to byl podle mnohých jeho comeback do Německa."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články