Paul Newman: Měl slovenské kořeny po matce. Prozradil to až Václavu Havlovi

Paul Newman
Zdroj: Česká televize
V roce 1949 si vzal herečku Jacqueline Witte, jeho plat však nestačil oba uživit. Navíc se jim narodilo dítě.Celou svou profesní kariéru trpěl pocitem méněcennosti, trnem v oku mu byly hlavně jeho modré oči.Snažil se vypadat drsněji a proto začal neúměrně pít.V roce 1978 však náhle zemřel jeho syn Scott, předávkoval se heroinem. Paul se s tím vyrovnal tak, že založil nadaci na pomoc drogově závislým. + 3 fotky+ 4 fotky

Říkali o něm, že byl výjimečně krásný člověk. A taky, že měl po matce slovenské kořeny. S tímto tajemstvím se svěřil až bývalému prezidentovi Havlovi. Kdyby jej ale jeho rodiče nepodporovali, možná by napořád zůstal zakřiknutým chlapcem trpícím barvoslepostí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 08. 2020 09:00

Paul Leonard Newman se narodil 26. ledna 1925 v Ohiu. Otec byl židovského vyznání, matka zase tíhla ke katolíkům. Sám v dospělosti nevyznával žádnou víru, nicméně se označoval za Žida. K herectví se nachomýtl již na škole. Během druhé světové války byl odveden k námořnictvu.

Kvůli barvosleposti nemohl být pilotem

Když se USA začala angažovat v bojích druhé světové války, chtěl se Paul stát pilotem. Jenže kvůli barvosleposti mu bylo jeho přání odepřeno. Stejně by se ale ani tak bojů nezúčastnil, neboť výcvik opustil až v roce 1946.

Nakonec skončil u námořnictva, a to jako střelec a radista. Po návratu domů se opět začal věnovat herectví. Toto řemeslo studoval ve známém Actors Studiu. Společnost mu dělal Marlon Brando či James Dean.

Režisér, závodník a podnikatel

Kromě herectví se Newmanovi dařilo i v režisérské oblasti (Tak mě někdy napadá, Skleněný zvěřinec a podobně). Uplatnil se rovněž jako závodník. V roce 1979 obsadil druhé místo v závodu 24 hodin Le Mans.

V podnikání se našel ve výrobě dresinků. Ty vznikaly dle jeho vlastní receptury. A prosperoval. Na nezájem zákazníků si nemohl stěžovat. Část ze svých výdělků věnoval na charitu. Newmanův italský dresing si můžete koupit i dnes, v obchodech se prodává za cca 100 korun.

Slovenské, nikoli české kořeny

Matka Paula byla Terézia Fecková, rodačka z vesnice Ptičie, jež se nachází blízko Humenného. Se svým původem se svěřil až Václavu Havlovi, který v roce 1990 navštívil Ameriku. Vzniklo však z toho nedorozumění, že mělo jít o “české kořeny”. Vše pak uvedla na pravou míru příbuzná herce Anna Sedlárová.

Vše tehdy vysvětlila v týdeníku Vlasta. Oba se bohužel ani jednou nesetkali. Nevyšel ani jeden pokus o kontakt. “Dodnes nevím, proč to nevyšlo,” uvedla dcera Anny Brigita pro magazín idnes. Smrt Paula ji velice zasáhla. Stále doufala, že se nakonec setkají. Paul Newman zemřel v roce 2008 na rakovinu plic. Na “rodnou “ hroudu se tak již nestačil podívat.

Zdroj textu: Šíp, idnes.cz, wikipedia, cas.sk,

Zdroj fotek: Česká televize

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články