Jan Tuna doporučuje pití kávy jedině se lžičkou: Má to zdravotní důvody, před pitím je důležité míchat

Jan Tuna doporučuje pití kávy jedině se lžičkou: Má to zdravotní důvody, před pitím je důležité míchat
Zdroj: Herminapress
Jan Tuna a Nela Boudová se oficiálně vídají od roku 2021.Společně od té doby navštěvují také kulturní akce a jeden druhého si náležitě užívají.Oba se do sebe zamilovali až po čtyřicítce. Spolu působí spokojeným dojmem.Pokud se prý s Nelou Boudovou o něčem dohadují, je to kvůli kávě - Janovi v ní nikdy nesmí chybět lžička, a to ze zdravotních důvodů.+ 8 fotek+ 9 fotek

Reportér Jan Tuna (50) odhalil v rozhovoru pro Lifee.cz zákulisí svého vztahu s herečkou Nelou Boudovou (55). K drobným třenicím u nich dochází, pokud si společně vyrazí na kávu. Jan ji totiž ze zdravotních důvodů pije jedině se lžičkou v šálku, což je podle Nely v nesouladu s bontonem. Proč Tuna odmítá lžičku vyndat?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 05. 2023 09:18

Reportér Jan Tuna byl dlouholetým investigativcem v pořadu A dost!, který aktuálně provozuje pod názvem Tuna versus. V něm mimo jiné zjistil, že některá káva může obsahovat nebezpečné látky furan a akrylamid. Těkavého furanu se podle Tuny můžeme zbavit tak, že kávu důkladně promícháme.

Lžička v kávě proto pro něj představuje nezbytnost, byť v tom nenašel zastání u své partnerky Nely Boudové„Když si dávám kávu, tak jedině se lžičkou. Nela mi za to někdy nadává, protože to není v souladu s bontonem," krčí rameny oblíbený reportér. Lžičku ovšem kvůli Nele vyndávat nehodlá. „Nic důležitějšího než zdraví nemáme, takže ze zdravotních důvodů je důležité nejprve kávu důkladně zamíchat a teprve potom ji pít," upozorňuje čtenáře Lifee.cz.

Pijete kávu?

Ano, piju kávu, ale za poslední rok jsem se snažil její konzumaci omezit kvůli jistým zdravotním důvodům. Proto už ji nepiju tak často.

Jak moc lpíte na kvalitě? Dal byste si kávu z automatu na nádraží?

Neříkám, že bych si ji nikdy nedal, ale v porovnání s tou skutečnou kávou je to nebe a dudy. Dnes jsem poprvé ochutnal kávu s limetkou a ginem. V životě by mě ta kombinace nenapadla, ale bylo to výborné. To je jako se vším - můžete mít nějaké obyčejné plnidlo, které prostě jenom dělá svoji funkci, nebo něco, co je kvalitní a skvělé. Ale já teď ujíždím na jiné věci.

Na jaké?

Dávám si meltu nebo čekankovou kávu. Hodně také piji zelený čaj a nejraději bílý.

Nakazil jste tím také zbytek rodiny?

Jak koho. Nela kávu normálně pije, ta má nejraději to malinkaté italské espresso bez mléka. Já si ho také dávám, když se potřebuji rychle nakopnout. Moje máma má zase nejraději turka. A moje babička, která letos 1. ledna na mé narozeniny odešla na druhý břeh, si dávala klasickou vídeňskou kávu.

Se šlehačkou, že?

Už jsem na ni skoro zapomněl, ale když byl smuteční kar, tak byla součástí menu také tahle vídeň. Konkrétně ta klasická z turka, která se zde pila za minulého režimu. Když potom promícháte šlehačku s kávou, máte ve šlehačce lógr. Ale zase jsme si na babičku hezky zavzpomínali. Víte, co mi ještě přijde vtipné?

Povídejte.

Za minulého režimu se v hospodách šidilo a někteří hospodští dělali to, že lógr - když zákazník kávu dopil - přelévali horkou vodou ještě jednou. Já o tom nevěděl, ale kamarád, který se v tom vyznal, když přišel do hospody, po dopití nasypal do lógru sůl. Kdyby kávu znovu zalévali, měli by problém. Ale teď už jsme s kávou úplně někde jinde.

Vím, že jste ve svém investigativním pořadu A dost! také kávu testovali. Jak to tenkrát dopadlo?

Káva má v sobě spoustu antioxidantů, takže může být velmi zdravá, pokud to člověk nepřehání a nepije jí příliš. Zároveň, když je špatně upražená, může v sobě mít i škodlivé látky. Konkrétně je to furan a akrylamid, které vznikají během pražení. Ale minimálně toho furanu se můžeme zbavit tak, že než kávu vypijeme, mícháme ji, a furan takhle vytěká.

Praktikujete to?

Ano, když si dávám kávu, tak jedině se lžičkou. Nela mi za to někdy nadává, protože to není v souladu s bontonem. Ale nic důležitějšího než zdraví nemáme, takže ze zdravotních důvodů je důležité nejprve kávu důkladně zamíchat a teprve potom ji pít.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články