Jaroslava Kretschmerová hraje v muzikálu Slunce, seno, jahody drbnu Kelišovou: Co radila mladší verzi svého Evíka?

Jaroslava Kretschmerová hraje v novém muzikálu Slunce, seno, jahody drbnu Kelišovou. Evíka přenechala mladším
Zdroj: Herminapress
Herec Pavel Kikinčuk se v muzikálu Slunce, seno, jahody setkává s Jaroslavou Kretschmerovou. On hrál ve filmu Šimona Pláničku, ona Evíka.Oba dva přišel na premiéru muzikálu pochválit autor filmové hudby Karel Vágner (uprostřed).V muzikálu Slunce, seno, jahody v Hudebním divadle Karlín se v roli Evíka představí mladá herečka Anna Vopletalová (vpravo).Anna Vopletalová se prý s Jaroslavou Kretschmerovou o hereckém ztvárnění filmové postavy radila.+ 5 fotek+ 6 fotek

Na premiéře muzikálu Slunce, seno, jahody v Hudebním divadle Karlín Lifee.cz vyzpovídalo rozverného Evíka z původního filmu od Zdeňka Trošky. Nyní ovšem dostala herečka Jaroslava Kretschmerová roli drbny Kelišové. "Keliška pořád někde špicluje, tancuje, a to si moc užívám," říká herečka.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 06. 2022 08:00

Herečka Jaroslava Kretschmerová říká, že v novém muzikálu Hudebního divadla Karlín, Slunce, seno, jahody, drží pěsti svým mladším kolegyním, které na prknech, která znamenají svět, převzaly její filmovou roli Evíka. Jednou z nich je také talentovaná mladá herečka Anna Vopletalová.

Anna si Jaroslavu Kretschmerovou během zkoušek nemohla vynachválit: „Po prvních několika zkouškách za mnou přišla a opřipomínkovala můj výkon. Za to jsem moc ráda. Měla jsem před zkoušením strach, protože je to paní herečka a já převezmu její roli. Bála jsem se, co na mě řekne, ale byla jsem mile překvapená. Přišla za mnou a pomohla mi," říká Anna v rozhovoru pro Lifee.cz.

Jaroslava Kretschmerová o Slunce, seno, jahody

Jak je s premiérou legendárního kusu spokojená samotná Jaroslava Kretschmerová? Bezprostředně po posledním spadnutí opony to prozradila v rozhovoru pro Lifee.cz.

Jak jste spokojená se svou rolí Kelišové a jak se díváte na mladší děvčata, která dnes hrají vaši filmovou roli Evíka?

Děvčata jsou fantastická a říkala jsem, že až bude silvestrovské představení, můžeme si to s Jirkou Lábusem klidně znovu zahrát. Všichni jsou vynikající a obdivuji, jak nádherně zpívají a tancují. Pořád si z natáčení filmu některé dialogy pamatuji.

Dávala jste svým mladším kolegyním nějaké rady?

Vždycky, když to na zkoušce viděl můj miláček Kikinčuk, tak říkal: Evík musí být hlavně hodně ztřeštěná! A podle mého názoru ony jsou ztřeštěné. Dokonce tam je zachovaná scéna, kdy jsem ve filmu omylem vytrhla jeden muškát z květináče. To nám v muzikálu zůstalo zachované a byla to opravdu náhoda, sama jsem z toho tenkrát byla překvapená - zůstalo mi to v ruce. Zdeněk Troška to nakonec ve filmu nechal.

Bylo natáčení filmu Slunce, seno, jahody plné podobných momentů?

Samozřejmě. Zdeněček si toho byl vědom. Když se něco takového povede, Zdeněček to ve filmu pochopitelně nechá. On je vždy skvěle připravený a scénář byl tak roztomilý, že jsme splnili jeho příkazy na výbornou. Škoda, že se dnešní muzikálové premiéry nedožilo tolik lidí z filmu. Myslím, že by z toho představení dnes měli radost.

Jak vlastně prožíváte premiéry? Je to pro vás stres?

Dnes jsem dělala všechno možné pro to, abych stres neměla. To víte, že kdybych měla hlavní velkou roli, tak to je něco jiného. Se svou Kelišovou jsem součástí téhle roztomilé podívané. Keliška pořád někde špicluje, tancuje, a to si moc užívám. Jsem moc ráda za tanec, který mám moc ráda.

Opravdu?

No jistě, my s Jirkou Lábusem ho vyžadujeme vlastně v každém představení. Jde nám to většinou samo a děláme si vlastní choreografii.

Co děláte, když máte trému? Jak se uklidňujete?

Iva Janžurová jednou moc hezky řekla, že když se člověk roli naučí na sto procent, potom nemá trému. Podobně jsem se to snažila hodně naučit i já. Chtěla jsem si být na pódiu jistá. Když si jistý nejste, musíte se to nadrtit - a hrát takto Shakespeara, to je výzva. U nás v Ypsilonce máme rádi improvizaci, jsem na to zvyklá, takže si z toho těžkou hlavu nedělám.

Mátě nějaké rituály nebo talismany?

Ne! Člověk to většinou poztrácí. Musíte hlavně věřit, že to dobře dopadne.

Jak se cítíte v mladém kolektivu, který vám muzikál Slunce, seno, jahody nabízí?

Krásně. Vlastně odcházím z divadla a je mi pětadvacet let. Mladí kluci tady na mě pokřikují, zda bych s nimi nešla na kávu. S radostí říkám, že zítra půjdu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články