Klára Nováková alias malá Anna z Ledového království: K dabingu se dostala díky tátovi, na svůj výrazný hlas si musela zvykat

Klára Nováková alias malá Anna z Ledového království: K dabingu se dostala díky tátovi, na svůj výrazný hlas si musela zvykat
Zdroj: Se souhlasem Disney, Profimedia/koláž Lifee
Disney letos slaví 100 let od svého vzniku a oslavy vyvrcholí velkým koncertem. Na snímku zleva: Jan Bendig, Michaela Tomešová, Kateřina Bohatová, Lucie Vondráčková a Klára Nováková.Americké animované pohádky jsme u nás mohli sledovat od roku 1990.Zásadní dabingovou rolí je pro Kláru Novákovou malá Anna z pohádky Ledové království. Malé sestry Anna (vlevo) a Elsa (vpravo).+ 3 fotky+ 4 fotky

Klára Nováková (24) se dabingu věnuje od devíti let. Hlas vedle hlavní hrdinky animovaného seriálu Sofie První propůjčila například malé Anně z pohádky Ledové království. V rozhovoru pro Lifee.cz herečka vzpomíná na své profesní začátky a prozrazuje, čemu se věnuje mimo nahrávací studio.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 05. 2023 12:00

Klára Nováková se dabingu věnuje společně se sestrou Adélou už patnáct let. Namluvily například studentky Nebelvíru ve filmu Fantastická zvířata. Klára ovšem v rozhovoru pro Lifee.cz přiznává, že její zásadní rolí je malá Anna v animovaném filmu Ledové království.

„Můj hlas je hodně výrazný a vysoko posazený. Ale je pravda, že ne vždy si ho lidé spojí s mojí tváří. Většinou totiž dabuji postavy, které jsou alespoň o 10 let mladší než já," vysvětluje talentovaná studentka žurnalistiky, kterou jsme potkali na tiskové konferenci společnosti Disney.

Jak jste se dostala k dabingu?

K dabingu jsem se společně se sestrou dostala díky tátovi, protože ten dělá v dabingu zvukaře. Jednou nás vzal do studia na vyzkoušení, protože jsme to dlouho chtěly dělat. Od té doby to děláme - už patnáct let.

Kolik vám v té době bylo?

Devět let.

Jak vzpomínáte na svůj první film? Který to byl?

Dodnes lituji, že si nepamatuji svůj první film. Ale první zkušenost si vybavuji - bylo v těch devíti letech hrozně zvláštní slyšet svůj hlas ze záznamu. U mikrofonu totiž zní jinak než ve skutečnosti a člověk se také jinak slyší. Dlouho mi trvalo, než jsem si na to zvykla, ale teď už je to v pořádku.

Někdo nemá rád svůj nahraný hlas.

Člověk už je v tom oboru tak dlouho, že si na to zvykne.

Dabovala jste také malou Annu v pohádce Ledové království.

Hrozně mě fascinuje, jak velký je to fenomén. Když jsem to šla zpívat, bylo mi řečeno, že to je hezká a milá pohádka a že budu dělat prostřední Annu v písni Ráda sněhuláky stavíš. Přišlo mi to super a líbilo se mi to. Ale teprve zpětně, když jsme na tom byli v kině, mi došlo, že asi půjde o něco většího. Dodnes je mi jasné, že když se někdo zeptá, co jsem dabovala, a já řeknu Ledové království, bude to každý znát - ať už ten film viděl, nebo ne. Zná to každý a je hrozně pěkné, že to pořád pokračuje.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klářiny knihy 📚 (@klariny.knihy)

Poznávají vás lidé po hlase?

Ano, docela ano, protože můj hlas je hodně výrazný a vysoko posazený. Ale je pravda, že ne vždy si můj hlas spojí s mou tváří. Většinou totiž dabuji postavy, které jsou alespoň o 10 let mladší než já. Obecně mám v dabingu samé postavy s vysokým hlasem - oproti tomu, jak mluvím normálně.

Chodí vám od lidí emaily?

Jsem hodně aktivní na Instagramu, kde mám blog o knížkách, ale často tam sdílím také dabing. Ten je největší vášní mého života, mám jej moc ráda a hlavně je nedílnou součástí mé práce. Lidé mi tam píší ohlasy na Ledové království, ale také na seriál Sofie První, který se u dětí také hezky chytil.

Vy sama máte nejraději jaké pohádky?

Moje nejoblíbenější je Lví král, tu mám hodně ráda a mrzí mě, že jsem ještě nebyla na světě, když vyšel. Potom mám v oblibě V hlavě - a jsem moc ráda, že jsem ji mohla dabovat. Slabost mám také pro Ratatouille, zkrátka ty klasické disneyovky. Abych byla upřímná, tak nejsem největší fanoušek princeznovských pohádek - kromě té mé Sofie První. Sleduji pohádky dodnes, takže mám docela přehled.

Co děláte, když nedabujete a nepíšete blog?

Studuji žurnalistiku a pracuji v médiích. Kromě toho hodně čtu, sleduji filmy a seriály. Ale nejvíc času mi zabírá práce a dabing. Ale není to pro mě práce, je to koníček a vášeň.

Takže z vás bude novinářka?

Ano, to bych moc chtěla. Jen to musím nějak skloubit dohromady s dabingem.

Kdybyste si mohla vybrat jednu pohádkovou postavu, ve kterou byste se proměnila, která by to byla?

To je těžká otázka. I když jsem říkala, že nejsem na princezny, přeci jen by to nějaká ta princezna byla. Vždycky se mi líbila Popelka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články