Stanislava Jachnická alias Phoebe z Přátel: Baví už několik generací nesmrtelnými hláškami, doma má dospělého syna

Stanislava Jachnická obsadila v roce 2020 druhé místo v soutěži Roztančené divadlo.Herečka a dabérka si štíhlou postavu udržuje pravidelným sportem.Phoebe ze seriálu Přátelé, kterou ztvárnila herečka Lisa Kudrow, promlouvá k českým divákům hlasem Stanislavy Jachnické.Stanislava Jachnická se na nedávné premiéře filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů pochlubila manželem a synem.+ 8 fotek+ 9 fotek

Jméno herečky a dabérky Stanislavy Jachnické (57) mají fanoušci seriálu Přátelé spojené s úvodními a závěrečnými titulky, ale její tvář si vybaví málokdo. Stanislava, která dabuje blonďatou Phoebe ztvárněnou herečkou Lisou Kudrow, nám prozradila, kterou hlášku své postavy si nejvíce oblíbila a zda jí vadí, když se jí na nejslavnější dabérskou roli fanoušci vyptávají. Co dělá herečka ve volném čase a jak vypadá její syn?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 29. 03. 2023 14:00

Dabérka Stanislava Jachnická si nenechala ujít premiéru filmu Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Do kina s sebou vzala také manžela a syna. „Film je v podstatě Dračí doupě, a jak jsem se dozvěděla, je to stolní hra, takže mě hrozně zajímá, jak to ztvární ve filmu. Je to také dobře obsazené. Fantasy sice není můj šálek kávy, ale o to víc jsem zvědavá," těšila se jedna z našich nejznámějších dabérek.

Stanislava Jachnická dohání filmy mimo práci

Do kina Stanislava paradoxně nechodí často. Už jsem strašně dlouho nebyla v kině, proto jsem dnes přišla - abych nezapomněla, jaké to je sedět u velkého plátna. Myslím si také, že je dobré podpořit návštěvnost kin," míní herečka.

Není žádným tajemstvím, že ve studiích se dabéři během práce koukají jen na malé obrazovky, přes které ještě běží copyright kvůli ochraně práv. Užijí si tedy vůbec film, který dabují? „Podle toho, jak velkou v něm mám roli. Když hlavní, která prochází celým filmem, tak si ho i užiju, protože ho vidím od začátku do konce. Když mám menší roli, stane se, že jsem tam třeba jen ve dvou okamžicích. A to se na něj potom musím podívat," připouští dabérka.

Za dabování Phoebe se Stanislava Jachnická nestydí

Hlas Stanislavy Jachnické máme neodmyslitelně spojený s herečkou Lisou Kudrow, která v seriálu Přátelé ztvárnila potrhlou blondýnku Phoebe„Phoebe mi lidé připomínají pořád, ale mně to nevadí, protože se za ten dabing nestydím - naopak! Myslím si, že Přátelé jsou kultovní a úžasný seriál. Jsem moc ráda, že se na něj lidé pořád dívají. A že se nám to - alespoň podle reakcí - opravdu povedlo," pochvaluje si Stanislava seriálové alter-ego.

A protože postava Phoebe patří v seriálu mezi ty, které baví už několik generací nesmrtelnými hláškami, zajímalo nás, zda má také Stanislava nějakou svoji oblíbenou. „Neřekla bych úplně hlášky, spíše mám ráda své písničky. Ale nechtějte zpívat Smraďocha! Myslím si, že ty písničky jsou opravdu legrační," naráží dabérka na nesmrtelnou scénu, kdy Phoebe nazpívá píseň pro kočku, která neskutečně páchne.

Vzkaz pro diváky, kteří nemají rádi dabing

Přestože má český dabing ve světě skvělou reputaci a mnohé země nám jej závidí, najdou se lidé, kteří česky dabované filmy a seriály zásadně nesledují. Co by jim Stanislava vzkázala? „Neřekla bych jim vůbec nic, protože si myslím, že je to v pořádku. Ať se každý rozhodne, jak chce film sledovat. Já sama sleduji hodně filmů v originálním znění, i když jim vůbec nerozumím. Dělám to právě proto, abych trochu potrénovala angličtinu," překvapuje dabérka, ale vzápětí dodává, že existuje také hodně lidí, kteří angličtinu neovládají nebo si chtějí u televize odpočinout. „A to je potom lepší pustit si film s dabingem," míní Jachnická.

Stanislava Jachnická je nadšenkyní do sportu

Když zrovna nedabuje nebo nehraje divadlo, věnuje se Stanislava Jachnická sportu. Z pohledu na její sociální sítě je evidentní, že pohyb je její životní mantrou. „Teď méně posiluji a spíše chodím na power jógu, zumbu nebo spinning. Na ten docházím pravidelně a to je mi potom dobře. Je mi špatně, když se nehýbu," vypráví aktivní sportovkyně, jejíž životní styl se viditelně odráží také na ukázkové postavě. „Když se hýbu víc, tělo vypadá lépe. Když cvičím méně, mám tělo v normě. Ale nikdy jsem se nedostala na tu hranici, kdy bych si řekla, že mám kila navíc a necítím se dobře. Pokud nejsem nemocná, hýbu se pořád," dodává český hlas Lisy Kudrow.

Související články

Další články