Legendární Harrison Ford: Starý už byl dávno, ale teprve teď slaví 80. narozeniny

Harrison Ford slaví 80. narozeniny: Indiana Jones ukazuje Hollywoodu, že stárnutí se nebojí
Zdroj: Showpix
První ikonickou rolí Harrisona Forda byl sebestředný mezihvězdný pašerák Han Solo z původní trilogie Hvězdné války.Díky roli Hana Sola se Harrison Ford stal hollywoodskou hvězdou. Jeho kolega Peter Mayhew, který si v chlupatém kostýmu zahrál neméně slavného Chewieho nebo také Žvejkala, díru do světa neudělal.Tady jsou Harrison Ford a Peter Mayhew v roce 2015 na premiéře snímku Star Wars: Síla se probouzí, tedy téměř 40 let od první spolupráce.Řada Fanoušků ale nedá dopustit na Indiana Jonese, slavného archeologa s tváří Harrisona Forda.+ 3 fotky+ 4 fotky

Harrison Ford, třikrát ženatý otec pěti dětí, oslavil 13. července 80. narozeniny. Jeho kolega Mads Mikkelsen řekl pro Hollywood Reporter, že když v pět ráno skončili natáčení nového Indiana Jonese, Harrison Ford sedl na horské kolo a ujel ještě 50 kilometrů. Má nějaký recept na pohodové stárnutí?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 07. 2022 17:30

Byl a vlastně pořád je Indiana Jones, Han Solo, ale také Richard Kimble, neprávem obviněný chirurg z Uprchlíka (1993). Harrison Ford hraje výjimečné hrdiny, ale i obyčejné muže, kteří se dostanou do neobyčejných situací. A lze mu věřit jak tyto role, tak třeba zamilovaného chlápka z báječné romance Šest dní, sedm nocí (1998).

Jak (ne)stárne Harrison Ford

Britský list The Guardian připomíná smutnou pravdu o hercích z generace Harrisona Forda. Je totiž jakýmsi posledním mohykánem, poslední velkou hvězdou v tomto věku. Jack Nicholson (85) se vytratil ze záře reflektorů a žije v ústraní. Al Pacino (82) a Robert De Niro (78) hrají spíše role, v nichž parodují své ikonické postavy.

A všichni ostatní jsou příliš mladí. V Hollywoodu, kde se pěstuje kult mládí a lidé obelhávají své okolí i sebe plastickými operacemi, je Ford unikátem. Má lehce pokřivený nos a na bradě jizvu, kterou si pořídil, když si za volantem nasazoval bezpečnostní pás. Samozřejmě za jízdy. Všechny tyhle nedostatky přiznává už léta. A navíc přijal v Hollywoodu roli starého chlápka. A možná i dřív, než by k tomu měl věk. Je to samorost, který se netrápí tím, co se o něm říká, prostě si žije v klidu. Je to vlastně starý známý příběh, že kdyby mu nevyšla kariéra herce, nic by se nestalo. Už předtím byl úspěšný a spokojený truhlář.

A patrně je spokojený i dnes. Když jej pozvou do talk show, působí jako nerudný starý muž, který někdy zapomene i jméno herce sedícího vedle něj. Nebo vypráví dlouhé historky, které nikam nevedou. Jako děda Simpson... Je to počínající senilita? Nebo vtípek od chlápka, který nelibě nese, že ho vytáhli z ranče, a tak si to alespoň chce užít podle sebe? Vlastně je to jedno, na publikum to funguje, protože Harrison Ford je jenom jeden.

Harrison Ford je pořád ve formě

Už zmiňovaný Indiana Jones se příští rok dočká pátého dílu, jak jinak, s tváří Harrison Forda. Přestože loni proběhla médii zpráva, že si herec poranil rameno, nelze to připisovat jeho stáří. Na to je v překvapivě dobré formě.

Je to šíleně silný člověk, Nejen jako herec, ale i fyzicky," řekl pro Hollywood Reporter dánský herec Mads Mikkelsen, který s Fordem točil nového Indiana Jonese. „Pamatuji si, že hned první den jsme natáčeli v noci. Skončili jsme asi v pět hodin ráno. On pak nasedl na horské kolo a ujel 50 kilometrů," dodává užasle Mikkelsen, kterého ohromila fyzička o 23 let staršího kolegu.

Takže Harrison Ford jen klame tělem. Do starého železa ještě rozhodně nepatří a dlouho patřit nebude. A spolehnout se můžeme také na to, že zůstane sám sebou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články